Andreea Moldovan: Ordinul privind rata de incidență a fost agreat în două ședințe cu INSP și DSU. A participat și Raed Arafat. Nu am lucrat de capul meu!

Andreea Moldovan: Ordinul privind rata de incidență a fost agreat în două ședințe cu INSP și DSU. A participat și Raed Arafat. Nu am lucrat de capul meu!

Andreea Moldovan, secretarul de stat demis de premierul Florin Cîțu săptămâna aceasta, a declarat, vineri, că ordinul privind rata de incidență epidemică a fost agreat în două ședințe cu reprezentanții INSP și DSU, și chiar cu Raed Arafat.

”S-a discutat mult de indicii de carantină, discutarea lor s-a făcut în două zile. La sediul Ministerului Sănătății într-o companie mai mult decât selectă, inspectorii Pistol, Cucuiu, Furtunescu, reprezentanții DSU, Arafat, Călin Alexandru, plus ajutoarele lor. Din partea noastră, epidemiologic eu și Ministerul Sănătății, a fost o discuție de 3 – 4 ore, a doua zi a fost pentru clarificări.

ADVERTISING

Apoi, forma a fost cea agreată de toată lumea, nu am lucrat de capul meu. Nu consider că dețin adevărul absolut. E o muncă de echipă”, a declarat Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă de la Parlament.

Ce spune Voiculescu despre ordin

La rândul său, Vlad Voiculescu a explicat că ordinul semnat de Andreea Moldovan nu avea nevoie de aviz de la CNSU.

"Nu cred că este cineva în această ţară care să creadă altceva decât că acel ordin este un pretext, pur şi simplu. Dar dincolo de asta, şi m-aş referi la afirmaţia domnului premier de ieri, cum că pentru semnarea acelui ordin ar fi trebuit un aviz CNSU, această afirmaţie este falsă. Nu era necesar aviz CNSU. Doamna doctor Moldovan a explicat care a fost procesul, au fost două zile de dezbateri, două zile în care toată lumea care trebuia să fie implicată a fost implicată, au fost decizii, există un protocol, de asemenea este secretizat, îl puteţi solicita", a spus Voiculescu.

ADVERTISING

Întrebat de ce nu a semnat și el actul, fostul ministru a replicat:

”Ministerul Sănătăţii nu carantinează, nu are această atribuţie. Ordinul stabileşte, pe baza unor date reale, extrem de relevante, date precum numărul de paturi libere de terapie intensivă, unul dintre indicatori era acesta. Ordinul stabileşte pur şi simplu nişte recomandări care, de altfel, nu am văzut să fie combătute de nimeni”.

Demiterea

Andreea Moldovan a fost demisă odata cu Vlad Voiculescu, ea fiind cea care a semnat ordinul de modificare a criteriilor de carantinare a localităților, fără a-l informa în prealabil pe premier. Gestul premierului a iscat o adevărată criză în guvern, USR PLUS anunțând că nu îl mai susține pe Florin Cîțu pentru această funcție.

ADVERTISING

În fine, el a adăugat că premierul trebuia informat cu privire la acest ordin de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Joi, premierul Florin Cîţu a spus că ordinul privind noile criterii de carantinare nu putea fi publicat, deoarece nu a fost discutat într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Citește mai multe despre scandalul iscat în coaliția de guvernare de decizia lui Florin Cîțu de a-i demite pe Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇