Florin Cîțu spune că nu sunt certuri în coaliție, dar refuză să răspundă la întrebările despre USR-PLUS

Florin Cîțu spune că nu sunt certuri în coaliție, dar refuză să răspundă la întrebările despre USR-PLUS

Premierul Florin Cîțu a venit joi în fața jurnaliștilor, după ședința de guvern în care a fost pentru prima dată față în față cu miniștrii USR-PLUS, după tensiunile create miercuri prin demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Deși liderii USR-PLUS au anunțat public, în repetate rânduri, că situația e inacceptabilă și nu-l mai susțin pe Cîțu în fruntea Executivului, vorbindu-se chiar de ieșirea de la guvernare, premierul a susținut că nu există certuri și totul merge bine și în interesul românilor.

”În ședința de guvern de astăzi le-am mulțumit miniștrilor că au înțeles că e mai important să vină să rezolve problemele românilor. Au făcut un pas important în a debloca situația și le mulțumesc”, a spus Cîțu, referindu-se la faptul că ședința programată miercuri a fost amânată pentru că miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe.

ADVERTISING

El a evitat sau chiar a refuzat să răspundă întrebărilor despre tensiunile cu liderii USR-PLUS, dar și despre o eventuală demisie a sa pentru a aplana conflictul.

Legat de faptul că nu a consultat înainte de remaniere partenerii de coaliție, Cîțu a reiterat că premierul are decizia, garantată prin Constituție.

”În ședința coaliției de luni a fost foarte clar: s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste atribuții sunt de a evalua și de a propune revocarea unui ministru.

Nu am făcut decât să-mi exercit atribuțiile. Toți au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și că nu le vor contesta niciodată”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre criza politică, premierul a răspuns sec: ”discut foarte des cu președintele Iohannis. Sunt discuțiile noastre”.

Nu va fi ședință de urgență a coaliției: ”Funcționează, nu există certuri”

Despre faptul că Dan Barna ceruse ca o ședință a coaliției să aibă loc de urgență, cel târziu azi, premierul a reiterat că nu se va avea loc o astfel de întâlnire.

ADVERTISING

”Președinții atât ai UDMR, cât și ai PNL au explicat că ședințele coaliției sunt lunea, rămân lunea. Nu există si nu au existat niciodată certuri în ședința de guvern. Suntem acolo pentru a aproba acte normative importante pentru români. (...) Eu văd că coaliția funcționează. Toți membrii Guvernului au aprobat acte normative importante pentru toți românii”, a mai spus Cîțu.

”Guvernarea continuă, acum vin de la o ședință de guvern la care au participat toți membrii Executivului sau și-au trimis reprezentanți. Eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes. Suntem locul 4 în UE, putem să ne mândrim cu acest lucru. Toți membrii Guvernului susțin campania de vaccinare”, a răspuns Cîțu, întrebat dacă ia în calcul demisia sau să fie demis prin moțiune de cenzură, și cu votul parlamentarilor USR-PLUS.

Nicio garanție că episodul remanierii fără consultare nu se va mai repeta

Întrebat dacă portofoliul Sănătății va ajunge tot la USR-PLUS sau există posibilitatea numirii unui ministru de la altă formațiune, Cîțu a evitat din nou un răspuns, dar a subliniat că Dan Barna a refuzat să preia responsabilitățile.

ADVERTISING

”Eu v-am anunțat aseară că în propunerea inițială am vrut să predau interimatul vicepremierului Dan Barna. După refuzul acestuia de a-și asuma responsabilitatea, mi-am asumat-o eu, tocmai pentru că trecem printr-o perioadă dificilă.

Vom continua să administrăm resursele Ministerului Sănătății responsabil. Mă voi implica la fel, poate chiar mai mult, că trebuie să fiu atent și la ce semnez acum”, a spus premierul.

Întrebat dacă se are în vedere reglementarea parteneriatului de coaliție, astfel încât USR-PLUS să primească garanții că situația cu Vlad Voiculescu nu se va repeta și cu alți miniștri, Cîțu a dat de înțeles că nu.

”N-am să comentez scenarii. În același timp, nu cred că putem să reglementăm mai mult decât reglementează Constituția”.

El a confirmat că a ”delegat majoritatea atribuțiilor secretarului de stat Andrei Baciu” și a povetsit și cum i-a decurs prima zi în locul lui Voiculescu.

”Am început ziua cu o ședință cu directorii de DSP-uri, am avut ședința de guvern și acum voi avea o ședință cu directorii de spitale Covid. Ah, și dimineață am mai semnat câteva acte".

Citește mai multe despre scandalul iscat în coaliția de guvernare de decizia lui Florin Cîțu de a-i demite pe Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇