Poliția lui Despescu și Bode ucide din nou

Poliția lui Despescu și Bode ucide din nou

În Sectorul 1 din București, o copilă a fost ucisă și una rănită de un polițist care conducea mașina de poliție cel mult cu semnalele luminoase pornite.

Potrivit regulamentelor, dacă ar fi fost în misiune urgentă, nu orice fel de misiune, trebuia să aibă pornită și sirena.

Poliția nu a putut spune nici dacă era în misiune (se pare că nu era, ducea doar niște documente), nici cu ce viteză circula, inclusiv pentru că Poliția Capitalei nu are ceea ce are orice firmă serioasă care deține o flotă de mașini – sistem GPS de monitorizare.

Polițistul fusese angajat în 2017, după 6 luni de școală de agenți, pe repede înainte, și era singur pentru că nu sunt destui polițiști ca să se asigure echipe complete și pentru prima tura, când se consideră că sunt mai puține probleme.

După ce a doborât-o, vorbind la telefon, polițistul a verificat cu piciorul copila căzută. Da, cu piciorul.

ADVERTISING

În Bolintin Vale un grup de interlopi terorizează un sat. Oamenii povestesc că turbulenții, aduși de primar din Dâmbovița pentru voturi, asistați sociali, le distrug culturile, le fură țevile din garduri, le devastează curțile. S-a ajuns la crimă: un tânăr a fost ucis pentru că nu a vrut să îi ducă cu mașina pe criminali.

Bolintinenii spun că au făcut nenumărate plângeri la poliție degeaba. Primarul a cerut inclusiv ministrului Vela suplimentarea numărului de polițiști din localitate, fără niciun efect. Furia oamenilor degenerează în conflict interetnic. Dar la Bolintin nu este despre etnie, ci despre incapacitatea autorităților de a impune ordinea.

Un om a murit pentru că Poliția tolerează de ani de zile un focar de violență, care ține o localitate întreagă sub teroare. Poate vă sună cunoscut și din localitățile dvs.

Sunt doar cele mai recente cazuri, dintr-un lung sir de eșecuri ale Poliției.

Se adaugă cazul exploziei de la Arad, nici până azi cu vreo pista serioasă din cauza felului în care a fost inițial instrumentată ancheta.

Se adaugă cazul de la Pitești în care un pensionar neînarmat și beat a fost ucis de un polițist în mijlocul unei piețe.

Se adaugă cazul de la Onești, unde un pensionar cu un cuțit a ucis doi bărbați după ce timp de 6 ore Poliția și-a dat cu stângul în dreptul la ușa blocului de unde asasinul striga periodic ce urmează să facă.

O alertă cu bombă la un mall din București, din fericire falsă, a fost citită după vreo 12 ore după ce a fost emisă pentru că un singur polițist citește e-mailurile, în ordine.

Să nu uităm cazul Pian, în care Poliția s-a transformat în firmă de pază pentru un clan de interlopi, iar șeful IGPR s-a întâlnit cu ei noaptea la Biserică, pentru a negocia de la egal la egal.

Să nu uităm cazul Șoșoacă - Goracci, în care jurnalista din Italia a adus acuzații nici până azi clarificate polițiștilor de la Secția 17, inclusiv că i-au cerut să dea declarații false.

Nu mai discutam despre incidentele mai mărunte, dar cu potențial de mare pericol, de exemplu despre armele și muniția dispărute.

Ce au în comun toate acestea? Pe chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI și omul care a transformat Poliția Română în feuda proprie, indiferent cine a fost fost ministru de formă, Vela sau Bode, indiferent cine a fost șeful formal al IGPR, Vasilescu, Mirițescu sau Matei.

Sub conducerea discreționară a dlui Despescu, starea Poliției Române s-a deteriorat progresiv, în timp ce dl Despescu a fost preocupat să–și creeze propria rețea de putere în MAI, cu șefi de inspectorate controlați de domnia sa, interimari, fie chiar titularizați.

O poliție tot mai puțin pregătită, tot mai prost dotată, tot mai depășită de situație a devenit mai degrabă un pericol pentru populație decât un pilon de încredere. România clanurilor interlope este în bună măsură rezultatul complicităților corupte cu poliția.

Jaful de la Popești Leordeni, în care un grup de hoți îmbracați în polițiști a spart o casă, nu este un fapt divers. Nu s-a mai întâmplat de multa vreme și arată un alt nivel de tupeu și încredere al infractorilor.

Pregătirea în Poliție este grav deficitara. Începând cu cea teoretică, până la trageri în poligon, unde unii dintre ei nu ajung nici măcar o dată pe an. Pregătirea nu include deloc conducerea cu girofar, în urgențe, foarte dificilă și din cauza vitezei mari și pentru că sunt încălcate toate regulile, deci atenția trebuie să fie cu mult mai mare.

Foarte adevărat că pensionările anticipate au decimat Poliția, împinsă într-un deficit de cadre pregătite, probabil fără precendent. Dar dl Despescu a reușit să agraveze situația.

În Poliția dlui Despescu un polițist verifică cu piciorul dacă un copil pe care l-a lovit cu mașina mai trăiește sau nu. Aici suntem.

Și totuși, cu toată lista de eșecuri de mai sus, care este departe de a fi completă, dl Despescu este inamovibil. Din toamna lui 2019, s-au schimbat 3 premieri, doi miniștri de Interne, doi șefi titulari ai IGPR, doar dl Despescu nu numai că a rămas în funcție, dar a și fost avansat de Klaus Iohannis până la nivelul maxim posibil în Poliție.

De fiecare dată când se întâmplă ceva, mai cade câte un cap, după Onești capul şefului SAS, după Bolintin capul șefului de la Giurgiu. Doar pe dl Despescu nu îl întreabă nimeni nimic.

Înțeleg că dl Despescu ar fi un colaborator de încredere pentru SRI. E foarte bine ca instituțiile să colaboreze între ele. Dar dl Despescu distruge Poliția Română, care a ajuns ca din ce în ce mai des să ucidă, în mod direct sau indirect, prin pasivitate, care nu mai are nicio autoritate, în fața căreia infractorii capătă tot mai mult tupeu și mai multă inventivitate.

Și cel mai rău este că oamenii abandonați se simt îndreptățiți să își facă singuri dreptate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇