Nu e doar Putin. Adevărul necosmetizat de corectitudinea politică

Nu e doar Putin. Adevărul necosmetizat de corectitudinea politică

A reduce vina și răspunderea pentru atrocitățile din Ucraina doar la Vladimir Putin e o capcană. Așa cum este a crede că dispariția lui fizică sau măcar politică ar rezolva problema și am putea reveni la situația dinaintea invaziei.

Vinovăția lui Putin nu cred că mai trebuie nici discutată, nici argumentată. Voința lui a declanșat acest iad, este un criminal de război, un scelerat.

Dar, oricât de dement ar fi, Vladimir Putin nu putea face singur totul. Așa cum nici regimul Ceaușescu nu s-a redus la Nicolae și Elena Ceaușescu.

În jurul său este o întreagă camarilă care îi susține acțiunile. Unii dintre ei sunt la originea multora dintre obsesiile lui. De exemplu, Vladimir Medinski, consilierul ideolog care i-a consolidat tezele privind Ucraina.

Toți sunt creațiile lui Putin, el i-a ridicat, el i-a îmbogățit. Sunt parte din puterea lui.

Să zicem că într-o zi ei l-ar trăda și o conjurație, o lovitură de stat l-ar elimina pe Vladimir Putin. Cine credeți că ar veni la putere? În mod evident tot cineva din grupul Putin. Sistemul va pastra puterea, dar fără pasivul lui Putin personal.

ADVERTISING

Cine din sistemul de putere al lui Putin poate deveni un partener credibil și frecventabil pentru lumea civilizată? Medvedev? E vreunul care să nu fie părtaș la nenorocirea de acum?

Dacă doar Hitler ar fi fost vinovat pentru Al Doilea Război Mondial, pentru Holocaust, nu ar fi fost necesar și nici nu ar fi existat procesul de la Nurnberg.

Tot sistemul de putere al lui Vladimir Putin este grav vinovat și pentru invazia în sine, și pentru atrocitățile care o însoțesc. Și oricare dintre membrii acestui sistem este perfect apt să comită același lucru dacă va ajunge în poziția lui Putin.

Acest întreg sistem putinist ar putea fi răsturnat, teoretic, doar printr-o imensă revoltă populară. Nu numai că ea nu există, dar după toate datele și faptele, Putin este susținut de o majoritate a poporului rus.

Rusia are în jur de 140 de milioane de cetățeni. Doar 10% dintre ei ar însemna 14 milioane, o forță căreia niciun sistem represiv nu îi poate face față. Au protestat doar câteva mii, o infimă minoritate care sigur că a fost rapid spulberată.

Și vedeam recent într-un reportaj TV o tânără rusoaică spunând cu ochii strălucitori și fanatism că Ucraina este un stat fals, al cărui teritoriu trebuie să revină la patria mamă Rusia, așa cum era înainte. Să fie ca înainte! Ce vrea și Putin.

Victima propagandei? Propagandă mai feroce decât a lui Ceaușescu nu cred că a existat decât prin Coreea de Nord. Și, totuși, cei mai mulți dintre români au devenit imuni la ea, deși singura sursă alternativă erau cele două ore de program al Europei Libere.

Rușii care călătoreau în toată lumea, care aveau acces la toate sursele de informare posibile în era Internet, nu au scuza propagandei, așa cum o aveau romanii înainte de 1989. Chiar și acum există mijloace tehnice pentu a sparge blocada informațională a Moscovei. În era internet, cenzura ermetică nu mai poate exista.  

Rușii cred ceea ce aleg să creadă. Și fac alegerea conform propriilor aspirații, nostalgii și frustrări.

De când i-a ucis pe militarii de pe submarinul Kursk, refuzând ajutorul care îi putea salva, poporul rus putea să știe că Putin este un asasin cu sânge rece.

Și, totuși, l-a susținut în continuare. De ce? Pentru că Putin nu face decât să dea glas mentalității lor nu sovietice, ci imperiale. Nu doar Putin e revanșard și bolnav de putere. Poporul rus e revanșard și bolnav de putere, într-o majoritate suficient de mare încât atrocitățile din Ucraina să fie asumate.

Cruzimea, sălbăticia, primitivismul nu sunt doar ale lui Putin. Nu el personal a comis violurile, tâlhăriile, torturile. Le-au comis niște ruși și nu pe ici, pe colo, sub presiunea insuportabilă a vreunui comandant dement. Sunt sistematice, sunt brand. Un brand rusesc.

Descoperim cu stupefacție că rușii nu s-au schimbat, nu au evoluat din Evul Mediu, chiar dacă poartă haine din magazinele din Milano, au ocupat Viena și Londra și își făceau vacanțele în cluburi exclusiviste.

Sperăm să îi împingă foamea la revoltă. Și foamea le va schimba mentalitatea?  Vor tânji mai puțin să fie imperiu temut, să sufoce și să subjuge? Foamea îi va civiliza? 

Un sfert din populația Moscovei are bunici, străbunici, rude în Ucraina. În Mariupol, 90% din populație e rusofonă. Pe ei îi distruge armata imperială putinistă în tăcerea poporului rus.

“Dacă nu se întâmplă ceva dramatic, nici populația Rusiei, nici structura regimului nu se vor schimba odată cu dispariția fizică a lui Putin. Rusia post Putin nu va deveni o democrație.

Va fi precum traversarea deșertului de către triburile evreiești după fuga din Egipt că să dispară generația care a trăit robia și să apară una care să gândească cu adevărat liber“, spune Armand Goșu.

În ultimele decenii, ne-am temut de fundamentalismul musulman, acolo vedeam marele pericol pentru lumea civilizată. Rusia era parte a coaliției antiteroriste.

Însă iată că în inima Europei un popor ortodox măcelărește alt popor ortodox, inclusiv cu rachete binecuvântate de preoți ortodocși. 

E timpul să asumăm că în lumea creștină și europeană avem un popor neevoluat și extrem de periculos care poate redeveni frecventabil nu numai după ce va pieri cumva Putin, ci abia după ce se va desprinde de Evul Mediu, se va civiliza și va asuma valorile umanității. Altfel va genera un alt Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇