Mare medic, politician mediocru

Mare medic,  politician mediocru

Am avut încredere în doctorul Rafila, am considerat că un medic cu experienţa dumnealui va putea gestiona Ministerul Sănătăţii mai bine ca Vlad Voiculescu şi pupila sa de la Oradea.

Am crezut că prestanţa sa şi experienţa sa vor determina politicienii PSD să-şi schimbe atitudinea faţă de pandemie, să se mobilizeze în faţa valului Omicron, ca să nu mai păţim ce am păţit în valul patru cu varianta Delta.

Am crezut că funcţia de ministru va asigura în Guvern contraponderea necesară ca acesta să nu mai repete episodul nefericit şi cu consecinţe tragice din primăvară, episodul macabru în care cuplul Cîţu-Iohannis, declarând public că au învins pandemia, au lăsat ţara la discreţia variantei Delta.

ADVERTISING

Dar m-a înşelat şi dezamăgirea este foarte mare, pentru că medicul a capitulat înaintea politicianului.

Atitudinea sa faţă de nevaccinaţi nu are nimic de-a face cu măsurile care trebuie luate pentru stoparea valului Omicron.

Certificatul verde este singura metodă de a impulsiona vaccinarea, iar vaccinarea este singura cale care poate limita tragedia umană care ne ameninţă.

Şi în loc să vedem o atitudine tranşantă pro-certificat, avem de-a face cu o bâlbâială politică, care nu îi face cinste doctorului.

Nu este vorba aici doar de întârzierea adoptării certificatului şi de stabilirea unei date certe pentru intrarea sa în vigoare. Este vorba despre bâlciul testării care nu are nicio logică.

Dacă pui un termen rezonabil pentru intrarea în vigoare a certificatului, să spunem 1 februarie, nu mai este nevoie de cheltuiala inutilă a testării, lumea are vreme să se obişnuiască cu ideea şi să se vaccineze.

Este vorba aici de frica impunerii certificatului, de fuga de răspundere, atâta vreme când în loc să iei măsuri de prevenţie acum, cât situaţia este foarte bună şi impactul lor satisfăcător, aştepţi ca incidenţa să ajungă la 3 la mie, când masurile luate vor acţiona mult mai greu şi mai încet, iar pagubele umane şi materiale vor fi considerabil mai mari.

Ţările din Europa insistă pe varianta vaccinării, ca fiind singura soluţie pentru a micşora impactul valului Omicron asupra societăţii, Austria, Italia, Franţa sunt bune exemple.

Noi aşteptăm în varianta Rafila să se declanşeze valul 5, ca să impunem măsuri nici măcar asemănătoare, ci mult mai blânde.

Este vorba aici de vreo variantă mai bună ca cele occidentale descoperită de medicul Rafila sau este vorba, pur şi simplu, de frica politicienilor că măsurile dure antivaccinare le vor scădea scorul electoral? E vorba mai degrabă de ipocrizia şi făţărnicia politicienilor.

Cum de a ajuns domnul Rafila din criticul lui Cîţu să aibă idei medicale atinse de macabrul unui Simion sau al Dianei Şoşoacă nu ştiu. Ce ştiu este că ezitările şi întârzierile de acum înseamnă un număr mai mare de decese lunile viitoare.

Se pare că politicienii noştri au ajuns să creadă că decât să închidă gurile răspânditoare de minciuni ale antivacciniştilor e mai bine să accepte ca numărul de decese să fie de trei ori mai mare ca media europeană.

Că e mai bine să fim iar ruşinea Europei la acest capitol. Sincer să fiu, mă aşteptam ca medicul Rafila să înţeleagă aceste lucruri şi să militeze pentru măsuri care să micşoreze numărul de morţi în cazul valului Omicron.

Dacă valul 5 va fi aidoma valurilor din Occident – şi nu am niciun motiv să cred că va fi altfel – ce s-a întâmplat în valul 4 se va repeta, iar asta înseamnă că prestaţia medicală şi politică a domnului Rafila va fi un fiasco. Medicul va fi maculat de PSD pentru că a avut nesăbuinţa şi lăcomia să intre în partid.

Tovarăş de drum cu social-democraţii, Rafila va fi sacrificat pentru interese meschine ale partidului, pentru a asigura partidului un număr de voturi la viitoarele alegeri. Merită sacrificiul acesta o sinecură ca aceea a Ministerului Sănătăţii?

Dacă da, sacrificarea carierei medicale mi se pare totuşi a fi un preţ prea mare. Merită să rămâi în istorie ca politicianul învins de valul 5? Merită să ajungi în panoplia istoriei la acelaşi nivel cu Cîţu sau Iohannis?

Nu înţeleg aceste lucruri, ce înţeleg este că marele medic Rafila se dovedeşte a fi un un mic politician asemeni pletorei din eşalonul doi al PSD. În comparaţie cu personaje ca Neacşu, Savonea sau Vicol, medicul va putea fi catalogat ca un rău mai mare şi nu va avea nicio scuză, pentru că ştie că valul Omicron va veni şi ştie la fel de bine care vor fi daunele umane cauzate de pandemie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇