Franţa a desfiinţat o reţea care a falsificat 10.000 de certificate sanitare. Guvernul anunţă un super-certificat

Franţa a desfiinţat o reţea care a falsificat 10.000 de certificate sanitare. Guvernul anunţă un super-certificat

O reţea care a făcut posibilă falsificarea de certificate sanitare, între 5.000 şi 10.000, cu un profit estimat la două milioane de euro, a fost parţial desfiinţată la începutul lunii decembrie în Franţa.

Un cuplu a fost arestat la începutul lunii decembrie, conform unei surse apropiate de dosar. Ancheta, condusă de Parchetul din Paris, continuă cercetările în special pentru a identifica alţi membri ai reţelei, informează AFP.

Potrivit primelor date ale anchetei, falsificatorii au reuşit să recupereze elementele de identificare ale unor farmacişti şi să genereze certificate sanitare în numele acestor profesionişti din domeniul sănătăţii. În total, este vorba de 5.000 – 10.000 de documente false, pentru un profit estimat la două milioane de euro.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a anunţat deschiderea a 400 de anchete în scopul desfiinţării unor reţele ce se ocupă cu traficul de certificate sanitare false, precum şi arestarea a 100 de persoane. Aceste arestări au vizat atât utilizatori, cât şi reţele de traficanţi.

Conform ministerului, în Franţa au fost puse în circulaţie 110.000 de certificate sanitare false de la introducerea acestora în vară.

ADVERTISING

Guvernul francez intenţionează să înăsprească condiţiile de acces la certificatul sanitar

Pe de altă parte, la fel ca Italia, Guvernul francez a anunţat, vineri, o înăsprire a condiţiilor de acces la certificatul sanitar, pentru a face faţă variantei Omicron,"care va deveni dominantă la începutul anului 2022".

Anunţul a fost făcut la finalul unui consiliu de apărare sanitară, care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în faţa celui de-al cincilea val de Covid-19 şi a variantei extrem de contagioase Omicron, transmite AFP.

Varianta Omicron, a cărei viteză de răspândire este "fulgerătoare în jurul nostru în Europa", "se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022" în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În consecinţa, certificatul sanitar se va transforma la începutul anului într-un certificat de vaccinare, care poate fi activat doar cu o schemă de vaccinare completă şi nu doar cu un simplu test negativ.

"De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat", a clarificat şeful guvernului francez, citat de AFP.

Certificatul sanitar este solicitat în special în restaurante, centre comerciale, locuri de divertisment, muzee etc.

Această măsură va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în Parlament, text în care va fi menţionată şi intenţia de "înăsprire a condiţiilor de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false", a subliniat Jean Castex.

"Nu este admisibil ca refuzul câtorva milioane de francezi de a fi vaccinaţi să pună în pericol viaţa unei ţări întregi şi să afecteze viaţa de zi cu zi a unei mari majorităţi de francezi care au respectat regulile de la începutul acestei crize", a ţinut să sublinieze premierul Castex.

"Ne asumăm să punem presiune pe cei nevaccinaţi, deoarece serviciile de îngrijire de urgenţă şi de resuscitare din spitalele noastre sunt în mare parte pline de persoane nevaccinate", a spus Jean Castex.

Termenul limită pentru accesarea dozei de rapel a vaccinului va fi, de asemenea, redus la de la cinci la patru luni.

Peste 121.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Franţa de la începutul pandemiei, dintr-o populaţie de 67 de milioane. Aproape 90% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani este vaccinată, una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Uniunea Europeană.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇