Certificatele de vaccinare false sunt la mare căutare în Germania, deşi pedeapsa ajunge la 5 ani de închisoare

Certificatele de vaccinare false sunt la mare căutare în Germania, deşi pedeapsa ajunge la 5 ani de închisoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De când multe instituții și oferte de petrecere a timpului liber sunt accesibile doar persoanelor vaccinate sau vindecate, comerțul cu certificate de vaccinare false a înflorit, se plâng farmaciştii din Germania.

Pe ușa de intrare a unei farmacii din Berlin este atârnat un afiș care avertizează că încercările de obținere a unui certificat digital cu un carnet de vaccinare falsificat vor fi raportate la poliție. Farmacistul vrea să vorbească doar sub anonimat, între altele pentru că în magazinul său lucrează doar femei. 

În fiecare zi, spune acesta pentru DW, farmacia se confruntă cu clienți care prezintă certificate de vaccinare false. Uneori, angajatele sale decideau să nu facă nimic în acest sens. ”De teama agresiunilor. Asta este o povară în plus”.

Ceea ce relatează farmacistul berlinez este confirmat de mulți dintre colegii săi de breaslă din întreaga țară. În Germania, farmaciile sunt cele care eliberează certificate de vaccinare digitale, coduri QR, necesare pentru multe lucruri: cumpărături de Crăciun, mersul la saună, accesul la restaurant.

ADVERTISING

Toate acestea sunt de ceva timp accesibile strict pentru persoanele vaccinate sau recuperate după boală, care își pot dovedi statutul cu un cod QR. Cine nu este deloc vaccinat și deține un certificat de vaccinare fals ajunge inevitabil la o farmacie.

Certificate false în toate regiunile din Germania

Göran Donner conduce o farmacie într-o regiune cu o rată de vaccinare deosebit de scăzută. La Dippoldiswalde, Saxonia, în estul Germaniei, aproximativ 52 la sută dintre locuitorii din district sunt vaccinați, în vreme ce, la nivelul întregii populații, procentajul este de 70%. 

O rată scăzută de vaccinare înseamnă și că există posibilitatea ca mulți să aleagă calea ilegală a certificatelor de vaccinare falsificate pentru a participa din nou la viața publică.

”Problema apare de câteva ori pe săptămână. Le spunem clienților noștri: stați nițel, că trebuie să facem verificări ceva mai atente”, spune Donner.

ADVERTISING

Un număr de lot nevalabil al dozelor de vaccin, un certificat de vaccinare gol, pe care nu sunt trecute alte vaccinări în afară de vaccinurile anticoronavirus sau chiar momentul unei vaccinări, când aceasta nu era încă disponibilă pentru majoritatea persoanelor din populație – toate aceste aspecte alertează farmaciștii. 

În calitatea sa de vicepreședinte al Camerei Farmaciștilor din Saxonia, Donner are o bună imagine de ansamblu asupra regiunii.

În fiecare zi, spune el, la Cameră sosesc e-mailuri care raportează cazuri de fraudă. În acest fel, farmaciștii se pot coordona între ei. ”Este o problemă în toate părțile țării”, spune Donner. Mai ales de când au fost introduse reglementările 2G.

Legea a fost înăsprită

În practica sa, Donner și personalul său rezolvă de obicei situația pe cale diplomatică.

”Încercăm să determinăm clientul să se convingă singur. Acesta este deja punctul în care mulți cedează și dispar”. Însă farmacistul a raportat deja câteva cazuri suspecte la poliție.

ADVERTISING

Până de curând, farmaciștii se confruntau însă cu incertitudinea juridică, câtă vreme deținerea unui carnet de vaccinare fals nu era considerată infracțiune.

Legea a fost însă modificată, astfel că, pentru întregul proces, de la producerea și până la utilizarea carnetelor de vaccinare falsificate, Codul Penal prevede acum o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Totuși, acest lucru nu rezolvă problema.

Numai în districtul Oberberg din vestul țării, cu o populație de aproximativ 270.000 de locuitori, poliția investighează în prezent 160 de cazuri.

”Ne stă în cale protecția datelor”

Silke Walter se confruntă cu o problemă complet diferită.

Directoarea farmaciei din Hanovra a fost deja de două ori la Poliție din cauza unor certificate de vaccinare falsificate. În ultimele două luni, însă, a observat că falsurile sunt din ce în ce mai bune. ”Etichetele loturilor sunt reale, cartelele de vaccinare arată bine, au o ștampilă și o semnătură”, spune Walter.

Acest lucru face din ce în ce mai dificil pentru ea și pentru personalul ei să detecteze falsurile. ”Prin urmare, nu știm cât de mare este numărul de cazuri neraportate”. Între timp, unele numere de lot au un filigran. Acest lucru ajută la recunoașterea contrafacerilor.

O altă soluție posibilă ar fi un registru online în care farmaciștii ar putea verifica numerele de lot ale dozelor de vaccin sau care să înregistreze, în general, toate persoanele vaccinate din Germania. Însă un astfel de registru nu există. 

”Institutul Robert Koch încă nu are datele tuturor persoanelor care au fost vaccinate. În caz contrar, ar fi foarte ușor să le comparăm. Însă ne stă în cale protecția datelor”, spune Walter.

Falsificatorii lucrează acum și pe cale digitală

”Legea privind protecția împotriva infecțiilor ne spune să digitalizăm, ceea ce facem în farmacii. Dar, în cele din urmă, trimitem în lume, cu un certificat, oameni care nu au fost deloc vaccinați”. 

Farmacistul Donner din Saxonia trăiește și el cu acest risc rezidual. ”Am un sentiment neplăcut tocmai pentru că suntem conștienți de responsabilitatea noastră și o luăm foarte în serios”. 

Între timp, o altă problemă se profilează la orizont. În loc să falsifice cardurile de vaccinare clasice, din hârtie, care trebuie să treacă apoi prin ochiul vigilent al farmacistului, falsificatorii se adaptează la instrumentele digitale. 

În prezent, aceștia încep să falsifice direct codurile QR, care sunt apoi introduse în aplicație și garantează proprietarului accesul neîngrădit la viața publică. Și atunci nici măcar un angajat al farmaciei, oricât de dedicat ar fi, nu mai poate împiedica acest lucru.

Lisa Hänel


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇