Cele două Europe - vaccinați contra nevaccinați

Cele două Europe - vaccinați contra nevaccinați

Acesta trebuia să fie Crăciunul în care familiile și prietenii se puteau îmbrățișa şi bucura de festivitățile de iarnă. În schimb, Europa este acum epicentrul global al pandemiei de Covid-19, în contextul în care cazurile ajung la niveluri record în multe țări de pe Bătrânul Continent.

Odată ce infecțiile cu noul coronavirus au început din nou să crească, în ciuda a aproape doi ani de restricții, criza sanitară asmută din ce în ce mai mult cetățenii unii împotriva altora – cei vaccinați contra celor nevaccinați, se arată într-o analiză realizată de Associated Press.

Guvernele, disperate să protejeze sistemele de sănătate suprasolicitate, impun reguli care limitează opțiunile pentru cei nevaccinați, în speranța că acest lucru va crește ratele de vaccinare.

Austria a făcut vineri un pas mai departe, făcând vaccinarea antiCovid obligatorie începând cu 1 februarie.

„De prea mult timp, (...) eu și alții am crezut că trebuie să fie posibil să convingem oamenii din Austria să se vaccineze voluntar”, a spus cancelarul Alexander Schallenberg. El a catalogat măsura drept „singura noastră modalitate de a ieși definitiv din acest cerc vicios de valuri de infectări și izolare”.

ADVERTISING

În timp ce Austria este, până acum, singura țară din Uniunea Europeană care va face vaccinarea obligatorie, tot mai multe guverne impun măsuri din ce în ce mai dure.

Astfel, începând de luni, Slovacia interzice accesul persoanelor care nu au fost vaccinate în toate magazinele neesențiale și centrele comerciale. De asemenea, nu li se va permite să participe la niciun eveniment sau întrunire publică și li se va cere să testeze de două ori pe săptămână doar pentru a merge la muncă.

„Un Crăciun fericit nu înseamnă un Crăciun fără Covid-19”, a avertizat premierul Eduard Heger. „Pentru ca acest lucru să se întâmple, Slovacia ar trebui să aibă o rată de vaccinare mult mai mare.” El a numit măsurile „un lockdown pentru cei nevaccinați”.

Slovacia, unde doar 45,3% din populația de 5,5 milioane este complet vaccinată, a raportat marți un record de 8.342 de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus, amintește sursa citată.

Nu numai națiunile din Europa Centrală și de Est suferă din nou. Națiunile bogate din Vest sunt, de asemenea, puternic lovite și impun din nou restricții populației.

„Este cu adevărat timpul să luăm măsuri”, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel. Cu o rată de vaccinare de 67,5%, nemții iau în considerare acum vaccinarea obligatorie pentru mai multe categorii de profesioniști din domeniul sănătății.

ADVERTISING

Și Grecia îi vizează pe cei nevaccinați. Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat o serie de măsuri pentru cei nevaccinaţi, printre care interdicţia de a intra, cu începere de luni, în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa.

„Cu începere de luni (22 noiembrie), persoanele nevaccinate nu vor avea voie să intre în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, joi, într-un discurs adresat naţiunii, îndemnându-şi concetăţenii să se vaccineze.

Până în prezent, persoanele nevaccinate puteau intra în spaţii închise pe baza unui test negativ.

„Este o acţiune iminentă pentru protecţia” populaţiei, a spus Kyriakos Mitsotakis, precizând că „nouă din zece persoane” intubate în prezent în spitalele din ţară nu s-au vaccinat. Cu o rată de vaccinare de aproximativ 63%, Grecia (10,7 milioane de locuitori) nu se află la nivelul altor ţări europene, a amintit premierul elen.

Totuși, restricțiile o înfurie pe Clare Daly, europarlamentar irlandez, care este membră a comisiei pentru libertăți civile și justiție a Parlamentului European. Ea susține că națiunile calcă în picioare drepturile individuale. „Într-un număr semnificativ de cazuri, statele membre le blochează dreptul oamenilor de a merge la muncă”, a spus Daly, considerând restricțiile impuse de Austria asupra persoanelor nevaccinate drept „un scenariu înfricoșător”, potrivit sursei citate.

ADVERTISING

Chiar și în Irlanda, unde 75,9% din populație este complet vaccinată, ea simte o reacție împotriva celor care „rezistă” vaccinării. „Există un fel de discurs instigator la ură împotriva celor nevaccinați”, a spus ea.

Totuși, lumea are o istorie îndelungată în ceea ce privește vaccinurile obligatorii, pentru boli precum variola și poliomielita. Cu toate acestea, în ciuda unui număr global de decese din cauza Covid-19 care depășește 5 milioane, în ciuda dovezilor medicale copleșitoare că vaccinurile protejează foarte mult împotriva decesului sau a formelor grave de Covid-19 și încetinesc răspândirea pandemiei, opoziția față de vaccinare rămâne puternică în rândul unora.

Aproximativ 10.000 de oameni, scandând „Libertate, libertate!”, s-au adunat la Praga săptămâna aceasta pentru a protesta la adresa restricțiilor guvernului ceh impuse persoanelor nevaccinate, amintește sursa citată.

„Nici o libertate individuală nu este absolută”, i-a contrazis pe manifestanți profesorul Paul De Grauwe de la London School of Economics. „Libertatea de a nu fi vaccinat trebuie limitată pentru a garanta libertatea celorlalți de a se bucura de sănătate”, a precizat acesta.

Nevaccinați contra vaccinați

Birgitte Schoenmakers, medic generalist și profesor la Universitatea din Leuven, vede diviziunea aproape zilnic. „Toată situația s-a transformat într-o bătălie între oameni”, a spus aceasta pentru sursa citată.

Ea vede conflicte politice provocate de oameni care răspândesc intenționat teorii ale conspirației, dar și povești profunde și impresionante. Unul dintre pacienții ei a fost dat afară din casa părinților din cauza vaccinului.

Schoemakers a spus că, în timp ce autoritățile au refuzat de multă vreme ideea vaccinărilor obligatorii, varianta Delta, care e extrem de contagioasă, i-ar putea face să se răzgândească.

Creșterea infecțiilor și măsurile pentru a le controla au loc fix în contextul sărbătorilor de iarnă, care anunță un nou Crăciun sumbru în Europa.

Deja în unele orașe festivitățile s-au anulat. În apropiere de Bruxelles, un brad de Crăciun a fost amplasat joi în centrul Grand Place, dar decizia dacă festivitățile se vor ține în capitalei Belgiei va ține cont de evoluția pandemiei, amintește sursa citată.

Europa revine la măsurile dure, România se relaxează

În timp ce Europa revine la măsurile dure și anulează evenimente, autoritățile noastre au decis, vineri, mai multe măsuri de relaxare a unor restricții în România, în contextul festivităților de 1 decembrie. Astfel, printre altele, va fi permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați sau trecuți prin boală.

De asemenea, spectatorii vor putea avea acces la competițiile sportive.

Asta în condițiile în care, deși numărul cazurilor a scăzut drastic în țara noastră, decesele sunt în continuare multe, iar secțiile de Terapie Intensivă sunt pline.

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că autorităţile din România nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei să fi trecut, el arătând că astfel de măsuri dau de înţeles oamenilor că şi pericolul generat de virus a trecut.

Jurma subliniază că nivelul real de infectare este de până la şapte ori mai mare decât cel raportat oficial şi apreciază că testarea în şcoli pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 va fi un eşec.

„Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru – în weekend vom depăşi 20 de mii de decese în valul patru – şi dacă vom aplica aceleaşi măsuri vom avea aceleaşi rezultate. Pentru că este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru.

Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul  valurilor. Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă, să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acuma”, a precizat specialistul

Acesta a adăugat că înainte de finalul acestei luni România va ajunge să înregistreze aproximativ 2.500 de noi cazuri de îmbolnăvire zilnic.

Medicul atrage atenţia asupra faptului că perioada care urmează, a sărbătorilor de iarnă, este una în care mobilitatea oamenilor creşte. Acesta a precizat că testarea în şcoli „va fi probabil un eşec, aşa cum este ea gândită şi anunţată”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇