Restricţiile Covid se relaxează pentru ceremoniile de 1 Decembrie. Sunt permise și petrecerile de Revelion, însă doar până la 21:00! (Document)

Restricţiile Covid se relaxează pentru ceremoniile de 1 Decembrie. Sunt permise și petrecerile de Revelion, însă doar până la 21:00! (Document)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi în ședință pentru a adopta mai multe relaxări pentru decembrie, o lună plină de sărbători pentru români, care începe cu o minivacanță și se încheie cu Revelionul.

În primul rând, CNSU a inclus pe lista de relaxări măsura anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit căreia cursurile se fac cu prezență fizică în toate școlile din localitățile cu incidența Covid sub 3 cazuri la mia de locuitori, fără a mai conta rata de vaccinare a personalului.

ADVERTISING

În ce privește Ziua Națională a României, vor putea fi organizate ceremonii oficiale, dar de maxim o oră și cu un număr redus de participanți - 400 de persoane în București și 200 de persoane în municipiile reședință de județ.

Toți participanții trebuie să treacă de o zonă de triaj, să prezinte certificatul verde (doar vaccinați sau trecuți prin boală, fără testare), să poarte mască, să își dezinfecteze mâinile și să respecte distanța de 1 metru.

La ceremoniile de la sediile autorităților și instituțiilor publice centrale pot participa cel mult 300 de persoane, respectând aceleași măsuri, iar la cele locale 150 de persoane. Fiind in interior, e nevoie de încăperi care să asigure minim 2 mp de persoană.

ADVERTISING

În ce privește petrecerile de Revelion, acestea pot să fie organizate doar în aer liber, cu 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar fără a depăși 1.000 de participanți și să se încheie până la ora 21:00! Trebuie să fie asigurați cel puțin 4 mp de persoană și din nou e permis accesul doar celor vaccinați sau trecuți prin boală, nu se acceptă testarea.

Sunt permise în aceste condiții ”spectacole, concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale”, organizate cu ocazia Revelionului.

ADVERTISING

Se propun relaxări și pentru competițiile sportive, atât în spații deschise, cât și închise, doar în intervalul orar 05:00 - 21:00, cu accesul spectatorilor care au fost vaccinați sau au trecut prin boală, până la cel mult 30% din capacitata maximă a spațiului.

Aceleași reguli sunt dorite și pentru workshopuri și conferințe, dar cu cel mult 150 de persoane, pentru fiecare trebuind să fie asigurată o suprafață de 2 mp.

După aprobare, hotărârea CNSU trebuie să fie adoptată prin hotărâre de guvern pentru a intra în vigoare. Inițial, era anunțată o ședință astăzi, pentru ora 14:00, însă a fost anulată pentru că majoritatea membrilor Executivului, inclusiv Florin Cîțu, participă la negocierile cu PSD pentru formarea noului guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇