Comisarul european Breton cere ”curaj politic” pentru implementarea certificatului Covid: România trebuie să ia niște decizii foarte dificile

Comisarul european Breton cere ”curaj politic” pentru implementarea certificatului Covid: România trebuie să ia niște decizii foarte dificile

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, aflat într-o vizită în România, a cerut oficialilor să dea dovadă de curaj politic și să implementeze certificatul verde, un instrument esențial în limitarea efectelor pandemiei de Covid-19.

Breton a evidențiat în discursul său rata foarte mică de vaccinare din România, spunând că țara noastră trage în jos media europeană.

Comisarul a arătat că multe țări au impus restricții dure, dar curajoase, pentru a face față noului val de Covid și a limita pierderea de vieți omenești. În context, el a spus că estimările OMS arată că până în febrarie la nivel mondial vor mai muri din cauza Covid încă 500.000 de oameni.

ADVERTISING

”Metoda certificatului verde a funcționat atât de bine încât la nivel mondial există peste 70 de țări care l-au adoptat. Mai restricționează puțin modul în care trăim, dar certificatul și vaccinul sunt instrumente în lupta cu pandemia. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le luăm acum.

România trebuie să ia niște decizii foarte dificile. În Germania dacă nu ești vaccinat nu poți să mergi la serviciu și în Austria dacă nu ești vaccinat stai acasă, în Belgia aceeași decizie. Și sunt și alte țări care iau decizii curajoase și dificile pentru a face față acestui nou val.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este necesar curaj politic pentru a implementa aceste măsuri. Sunt foarte mulți oameni sceptici, cu toții eram sceptici în urmă cu un an, dar acum avem experiență, știm cum funcționează, știm că nu sunt efecte secundare și știm că nu este timp de așteptat”, a spus comisarul european, într-o conferință de presă susținută împreună cu Raed Arafat.

La rândul său, secretarul de stat în MAI a subliniat ”norocul în care ne aflăm” ca membri UE, având astfel acces înlesnit la vaccin.

Thierry Breton are astăzi întâlniri programate cu mai mulți oficiali, printre care miniștrii Sănătății și Apărării, Cseke Attila și Nicolae Ciucă, dar și președintele Klaus Iohannis. Nu sunt prevăzute discuții cu premierul demis Florin Cîțu.

ADVERTISING

Înainte de vizită, Breton a spus că e important pentru el să vină personal la București ”pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19”.

”Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale - în pericol. Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu.

Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record. România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului”, a declarat comisarul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇