Certificatul verde naşte noi dispute. PNL vrea ca nevaccinaţii să-şi plătească spitalizarea, PSD nici să n-audă. Rafila: Ar duce la creșterea mortalității!

Certificatul verde naşte noi dispute. PNL vrea ca nevaccinaţii să-şi plătească spitalizarea, PSD nici să n-audă. Rafila: Ar duce la creșterea mortalității!

Neînțelegerile între PSD și PNL pe proiectul privind obligativitatea certificatului verde continuă. După tensiunile privind amendamentul social democraților care prevedea ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, acum au apărut altele legate de un amendament PNL.

Acesta prevede ca persoanele nevaccinate și testate pozitiv pe banii statului să își plătească singuri spitalizarea dacă ajung în stare gravă.

”Prin derogare de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la alin.(5) care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare”, precizează amendamentul.

ADVERTISING

Social democrații nu sunt însă de acord cu acest amendament. Deputatul PSD, medicul Alexandru Rafila, a declarat marți că nici măcar la nivel de discuție nu poate fi acceptată o astfel de soluție.

”Este exclus ca să acceptăm spitalizarea plătită. Nici măcar la nivel de discuție nu putem să acceptăm o astfel de soluție. Este o complicare a situației, ar duce mai degrabă la creșterea mortalității decât la rezolvarea unei probleme de sănătate publică”, explică Rafila.

Întrebat când va ajunge certificatul verde la vot în Camera Deputaților, Alexandru Rafila a spus că ”nu se știe”.

ADVERTISING

El a precizat că sunt mai multe propuneri care trebuie discutate. ”Trebuie să stim când îl introducem, care sunt criteriile de renunțare la el, sunt lucruri care trebuie să fie foarte clare, transparente”, a precizat deputatul.

Certificatul verde este blocat în Parlament

Așadar, nu se știe exact când va fi obligatoriu certificatul verde la locul de muncă și în ce condiții.

Marți, deputații din Comisia de Sănătate au continuat discuțiile la proiect, iar la finalul discuțiilor, Nelu Tătaru a declarat că a fost agreat amendamentul PNL, potrivit căruia angajații de la privat și de la stat să beneficieze de câte 10 teste gratuite Covid pentru 30 de zile.

ADVERTISING

Asta după ce, joi, la finalul negocierilor dintre PNL și PSD pe Sănătate, Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila anunțau că au căzut de acord pe amendamentul social democraților și este posibil ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, după introducerea obligativităţii certificatului verde.

Vineri, însă, Florin Cîțu a declarat că el nu este de acord cu această testare gratuită timp de 60 de zile.

”Nu sunt de acord, cei care nu s-au vaccinat să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget”, a spus Cîţu, la sediul partidului.

Astfel, luni, PNL a decis să nu voteze amendamentul depus de PSD la proiectul privind obligativitatea certificatului verde Covid la locul de muncă, ce prevede că angajaţii de la stat nevaccinați se pot testa gratuit timp de 60 de zile.

Nelu Tătaru a precizat că argumentul în luarea acestei decizii de a nu vota amendamentul PSD este că statul oferă vaccin gratuit, iar testarea trebuie să se facă contra cost.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇