Rafila și Tătaru s-au înţeles pe certificatul verde şi cum va arăta Sănătatea în Guvernul PSD-PNL. O variantă e testarea gratuită pentru job, timp de 2 luni

Rafila și Tătaru s-au înţeles pe certificatul verde şi cum va arăta Sănătatea în Guvernul PSD-PNL. O variantă e testarea gratuită pentru job, timp de 2 luni

Negocierile PNL – PSD – UDMR pe programul de guvernare continuă joi, iar discuțiile pe Sănătate se pare că au fost fructuoase.

Deputatul PSD, medicul Alexandru Rafila, a declarat la finalul întâlnirii la care a participat și fostul minitru al Sănătății, Nelu Tătaru (PNL), că există consens și nu au fost divergențe majore.

Cei doi nu au dorit să dea prea multe detalii despre măsurile ce vor fi incluse în programul de guvernare privind Sănătatea.

Alexandru Rafila a spus doar că vor exista măsuri imediate pentru controlul pandemiei, enumerând în acest sens mai multe centre pentru testarea populației, acces la terapie antivirală, creșterea siguranței în secțiile ATI.

ADVERTISING

”Am discutat programul de guvernare, măsuri imediate pentru controlul pandemiei. Să avem încă peste 1.000 de centre unde se poate face testarea, să pregătim un posibil val 5, accesul la terapie antivirală, alte măsuri care se referă la creșterea siguranței în secțiile de ATI.

A fost un raport de evaluare a secțiilor de terapie intensivă, dar nu s-au luat măsuri. Vrem să prevenim diagnosticul tardiv, prezentarea tardivă a pacienților la medic, vrem să încurajăm testarea.

Am discutat despre principii, nu putem discuta despre o tehnică atunci când discutăm despre programul de guvernare. Vreți acum să vă spun punctual ce vom face, când noi am discutat despre programul de guvernare. Există consens, nu am avut divergențe majore, sunt convins că zilele următoare vom definitiva programul”, a spus Rafila.

ADVERTISING

Testare pe banii statului timp de două luni

În ceea ce privește obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, Alexandru Rafila a spus că există propunerea ca cei care nu sunt vaccinați să se poată testa pe banii statului timp de două luni. Ulterior, vor plăti testul din propriul buzunar.

”Testarea pe banii statului timp de două luni e o soluție pe o perioadă limitată, pentru că noi ne-am pomenit în vârful pandemiei, cu o presiune mare pe populație și pe spitale.

Dar nu putem permite testarea pe banii statului pe termen nedefinit. Vaccinarea e singura soluție, pentru că vrem să evităm un val 5. De 18 luni suntem în stare de alertă, toate măsurile trebuie foarte bine definite”, a precizat Rafila.

ADVERTISING

Întrebat dacă există bani la buget pentru aceste două luni de testare gratuită, Nelu Tătaru a replicat că a cerut o evaluare în acest sens de la Ministerul de Finanțe.

Certificatul verde a picat pe mâna PSD

Pe 14 octombrie, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde.

Ulterior, plenul Senatului a respins, pe 27 octombrie, proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul. După o dezbatere cu circ, proiectul a picat la diferență de doar două voturi.

Proiectul a mers la Camera Deputaților, care e cameră decizională și a intrat luni în dezbaterea comisiilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. PSD va depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus angajaţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇