Prima zi de negocieri pe programul de guvernare. PNL și PSD au descoperit și multe lucruri care nu-i unesc, de la taxa pe lux la numele premierului (Video)

Prima zi de negocieri pe programul de guvernare. PNL și PSD au descoperit și multe lucruri care nu-i unesc, de la taxa pe lux la numele premierului (Video)

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe programul de guvernare s-au desfășurat, miercuri, cu ușile închise și telefoanele bruiate, ca să nu mai răzbată nicio informație ”pe surse” în presă.

Pe parcursul zilei, singura comunicare de la aceste discuții a făcut-o Sorin Grindeanu, care a prezentat propunerile fiscale și sociale ale PSD: Taxarea luxului, creșterea colectării, combaterea evaziunii ca să fie bani de creșterea pensiilor cu 11%, a salariului minim și dublarea alocațiilor. Ba chiar a spus că PNL e de acord să fie continuate discuțiile în detaliu pe aceste măsuri.

Seara, au ieșit în fața jurnaliștilor și liderii PNL Florin Cîțu și Gheorghe Flutur, care au spus că lucrurile nu stau chiar așa, cota unică e nenegociabilă și discuțiile vor continua pentru a-i face pe social-democrați să înțeleagă că acumularea cinstită de capital trebuie încurajată și ”egalitarismul a fost în comunism și nu a dat rezultate”.

Iar dacă Florin Cîțu anunța luni seară, referitor la PSD, că ”am găsit multe lucruri care să ne unească”, astăzi Gheorghe Flutur a constatat și că ”sunt lucruri la care nu ne înțelegem”.

Totuși, negocierile vor continua. Și asta în primul rând pentru că astăzi nimic nu a fost discutat în detaliu. Deși liderii politici susțin că e nevoie ca noul guvern să fie format și instalat rapid, în aceste discuții abia dacă apucă să-și dea bună-ziua. Doar capitolul economic-financiar și justiția au avut alocate 2 ore pentru discuții. În rest, în doar o oră se presupune ca PNL să-și armonizeze programul de guvernare cu PSD și UDMR pe câte trei ministere deodată. Practic, 20 de minute pentru domenii precum Transporturi, Apărare, Agricultură sau Fonduri Europene.

ADVERTISING

Greu de obținut e și consensul pe portofolii, fiecare tabără având o listă de ”personae non gratae”. De altfel, președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat că discuțiile s-au blocat de marți, când s-a ajuns la numele premierului.

Negocierile au început la ora 10:00, la Vila Lac, pentru a discuta capitolele legate de economie și justiție, dar peste zi discuțiile pe alte capitole s-au mutat și la Parlament. Joi urmează discuţii pe celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate şi Educaţie.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format Live Text, cele mai importante momente și declarații de la negocierile noii coaliții de guvernare:

18:00 - Florin Cîțu a vorbit miercuri seară de problemele privind numele premierului coaliției PNL-PSD-UDMR. Chiar dacă Kelemen Hunor a spus că aici negocierile sunt blocate, Cîțu s-a arătat optimist că vor ajunge la un consens și vor merge la Cotroceni cu un nume asupra cărora au căzut toți de acord până duminică, iar ministerele să fie împărţite şi noul guvern să meargă în Parlament pentru votul de învestire.

Cîțu a spus că e o soluție și propunerea cu premier prin rotație, așadar guvernul ar urma să fie condus pe rând de cineva de la PNL, PSD și UDMR. Liderul liberal a adăugat și că la acest moment se conturează două noi ministere, unul pe partea de antreprenoriat şi mediul de afaceri şi unul pe partea socială.

În ce privește taxa pe lux, propusă de PSD, Cîțu a respins-o total: ”Le spunem celor care ne-au votat că niciunul dintre principiile pentru care ne-au votat și niciunul dintre măsurile pentru care ne-au votat nu va fi diluat sau nu va dispărea în această guvernare. Vom merge în continuare în această guvernare pentru a apăra proprietatea privată, antreprenorii.

ADVERTISING

Dacă această guvernare înseamnă să fim lângă social-democrați, asta este, asta e soluția, dar trebuie să știe toți cei implicați că nu vom abdica niciun moment de la acele măsuri și principii pentru care am fost votați”.

Întrebat și dacă îl va exclude pe Ludovic Orban din partid, Cîțu a răspuns: ”Vom discuta declarațiile dlui Ludovic Orban din ultima perioadă în spațiul public și atacurile la președintele PNL și la președintele României și vom vedea”.

17:42 - Gheorghe Flutur, reprezentantul PNL la negocierile cu PSD, a prezentat o versiune mai puțin optimistă decât Grindeanu. El a arătat că sunt undele puncte în care PSD și PNL nu se înțeleg deloc și cele mai multe dintre acestea sunt pe domeniul fiscal-economic.

„Până acum am parcurs zece domenii... Dimineață a fost domeniul fiscal economic... sunt lucruri la care ne înțelegem, sunt lucruri la care nu ne înțelegem”, a spus Gheorghe Flutur, precizând că principala problema e cota unică, la care liberalii nu vor renunța.

„Vor mai avea loc discuții pentru clarificarea avantajelor”, a mai spus Flutur, citat de Mediafax.

„Dacă ai o valoare mai mare nu e un delict și eu te sancționez că tu ai ajuns să ai acea valoare mai mare dacă tu ai fost mai harnic și ai avut noaptea mai scurtă. Adică noi, liberalii, nu vrem să sancționăm din punctul ăsta de vedere cel care capitalizează. Sigur, aici fiecare poate să spună ce crede, dar eu cred că noi trebuie să fim foarte sinceri cu electoratul - noi trebuie să încurajăm acumularea cinstită de capital”, a explicat Gheorghe Flutur.

El spune că i-a întrebat pe social-democrați care este impactul financiar al impozitării progresive: „Încă nu au o simulare. Nu cred că trebuie să rămânem înțepeniți la niște proiecte... Egalitarismul a fost în comunism și nu a dat rezultate”.

ADVERTISING

17:00 - Ultimele discuții de azi au loc între Daniel Zamfir și Radu Popa, de la PSD, și Virgil Popescu, de la PNL, pe capitolul Energie.

16:00 - La această oră erau programate să înceapă negocierile pe capitolul Agricultură și Mediu. PSD a venit la masă cu Paul Stănescu, Adrian Chesnoiu, Petre Daea, Daniel Botănoiu și Gabriela Firea, iar PNL cu Daniel Constantin, Mircea Fechet și George Stângă.

15:09 - De la ora 15:00 erau programate să înceapă discuțiile pe capitolul Dezvoltare, Fonduri europene și Transporturi. Delegația PNL care negociază e formată din Gheorghe Falcă, Alin Nica, Florin Roman, iar cea a PSD din Vasile Dîncu, Paul Stănescu și Mihai Weber.

14:50 - În timp ce la Vila Lac se negociază guvern PNL-PSD-UDMR, încă un liberal cere scuze alegătorilor.

Europarlamentarul Mircea Hava, fost preşedinte al PNL Alba şi fost primar la Alba Iulia pentru 24 de ani, critică decizia de a se guverna alături de PSD, ceea ce va duce partidul la 10%. ”Să le fie ruşine”, le-a transmis Hava colegilor de partid care au votat pentru începerea negocierilor cu social-democraţii, afirmând că avea alte aşteptări, de exemplu, de la primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, sau liderul de la Suceava, Gheorghe Flutur.

14:16 - Primele declarații după ore întregi de negocieri. Ajuns la Parlament, Sorin Grindeanu a stat puțin de vorbă cu jurnaliștii. El a spus că nu are informații de la discuțiile pe Justiție, dar a dat detalii de la cele privind măsurile economico-fiscale, la care a participat.

Astfel, a spus că PSD a propus impozitarea luxului, creșterea pensiilor cu 11%, dublarea alocațiilor cum prevede legea și că PNL a fost de principiu de acord, urmând să continue discuții pe detalii.

Legat de faptul că dimineață mai multe publicații citau surse liberale care susțineau că PNL a pus condiție ca el să nu fie în Guvern, fiind premierul în mandatul căruia s-a dat OUG13, Grindeanu a spus că nu au existat asemenea condiționări și a amintit că el e cel care a dat și OUG14, prin care a fost abrogată OUG13.

”Am venit cu propuneri pentru perioada următoare pentru a crește veniturile statului. Prima ar fi cea legată de taxarea luxului, dacă îl putem numi așa. Nu e ceva inventat de noi, toate țările civilizate au taxarea luxului. Vrei iaht? Plătești în plus! Vrei mașini de lux? Plătești în plus”, a spus Grindeanu, insistând că vorbește de intenții, de propuneri, nu de condiționări pentru PNL.

”Tot pentru creșterea veniturilor - știm că România are cea mai mică rată de colectare la nivelul UE și e un lucru absolut necesar pe care să-l corectăm. De asemenea, e nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. E inadmisibil că și acum, la ani buni, scannerele pe care statul român le-a luat stau nefolosite și contrabanda e în floare”, a mai spus Grindeanu, adăugând că măsurile nu au fost încă discutate în detaliu și vor mai urma și alte negocieri.

Legat de creșterea pensiilor - ”Există spațiu de creștere și au fost și colegii de la PNL de acord. Mâine e întâlnirea specialiștilor pe muncă. 11% e spațiul de creștere pe care îl avem acum și noi vrem să-l dăm, pentru că nu putem să tot împovărăm populația”, a spus Grindeanu.

Întrebat dacă sunt bani la buget pentru așa o creștere, a răspuns: ”În acest moment, pentru acea creștere de 11%, da”.

Legat de dublarea alocațiilor - ”Legea spune ceva, nu avem ce să facem decât să aplicăm legea. Mai departe, mâine, toate aceste lucruri vor fi detaliate”.

Negocieri pentru formarea Guvernului PSD-PNL. Sorin Grindeanu - declarații de presă

Negocieri pentru formarea Guvernului PSD-PNL. Sorin Grindeanu - declarații de presă.

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 10 noiembrie 2021

13:34 - Dacă Florin Cîțu vorbea marți de maximum 20 de ministere în noul guvern, Kelemen Hunor a vorbit miercuri de 20-21 de portofolii, dintre care unul ar trebui să fie creat pentru Familie, astfel încât să fie luate măsuri pentru a contracara scăderea demografică în România.

El insistă că e nevoie ca guvernul să fie gata cât mai repede, pentru că, altfel, ”dacă prelungești mult, va muri și această încercare și rămâne o singură soluție: alegerile anticipate”.

12:29 - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că negocierile dintre cele trei partide pentru formarea unei alianțe guvernamentale sunt deja în impas. Problema - premierul.

„Este o soluție (premier prin rotație-n.red), nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier președintele partidului.

S-a propus să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați, pentru că după aceea poate să vină și PNL, și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului”, a spus la Digi24 Kelemen Hunor.

12:24 - Nicio declarație după negocierile pe Economie și nici înaintea celor pe Justiție, iar din spatele ușilor închise nu răzbesc informații. Jurnaliștii prezenți la Vila Lac spun că negocierile se poartă cu telefoanele bruiate, pentru ca participanții să nu fie tentați să mai dea ”pe surse” informații.

12:16 - Cu puțină întârziere începe și negocierea pe al doilea capitol - Justiția. Echipa liberală e formată doar din Alina Gorghiu și Iulia Scântei. Pe surse marți seară era vehiculat și Cătălin Predoiu, dar nu e prezent în echipa de azi. Social-democrații au anunțat public de ieri că îi trimit să negocieze pe Robert Cazanciuc, Titus Corlățean și Maya Teodoroiu.

Amintim că Maya Teodoroiu a fost judecător al Curții Constituționale în perioada februarie 2015 - iunie 2019. Ea a votat "pentru" atunci când CCR a decis că înființarea Secției Speciale e constituțională, în martie 2019.

12:12 - Discuțiile pe domeniul economico-fiscal s-au încheiat. Mai mulți lideri au ieșit pe poarta de la Vila Lac. I-a întâmpinat același Marian Ceaușescu, costumat în ”Moartea”. El strigă la liberalii care pleacă ”Moartea politică vă așteaptă dacă faceți pact cu PSD”.

Politicieni sunt 95% toți la fel!

Publicată de Ceausescu Marian pe Miercuri, 10 noiembrie 2021

11:45 - Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, care este şi primar al Sectorului 6, anunţă că reflectează la o eventuală demisie din partid, după ce formaţiunea a decis să negocieze guvernarea cu PSD.

”M-am gândit. Şi mă gândesc. Ceea ce mă ţine este că fără mine, şi ştiu ce vorbesc, alianţa pe Bucureşti s-ar destrăma în câteva zile. Nicuşor Dan ar fi pe nicăieri în acest context şi 3 ani ar trece degeaba. Reflectez”, a scris Ciucu, într-un comentariu la o postare pe Facebook.

11:27 - La Vila Lac s-au strâns câțiva protestatari, care contestă alegerea liberalilor de a face guvern cu PSD.

”Criminalilor, borfașilor”, le-a strigat Marian Ceaușescu, cunoscut de la protestele pentru apărarea Justiției din timpul guvernărilor PSD.

Publicată de Ceausescu Marian pe Miercuri, 10 noiembrie 2021

10:52 - În paralel cu discuțiile pe programul de guvernare continuă și cele pe funcții. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi seară că Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, pe care i-a descris drept "prim miniştri în guverne cu performanţă", vor face parte din Executiv, fără a preciza însă pentru ce portofolii sunt propuşi.

Însă liberalii nici nu vor să audă așa ceva. Surse PNL au precizat pentru News.ro că liberalii consideră că o prezență a lui Grindeanu în Guvern ar asocia PNL cu adoptarea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă începând cu 2017.

Sursele liberale au mai explicat că, în discuţiile de marţi cu PSD, liberalii nu au transmis nimic legat de Grindeanu, dar Florin Cîţu a subliniat că, dacă social-democraţii pun condiţii pentru numele viitorului premier, atunci şi PNL are o listă lungă de nume de pesedişti pe care nu-i vrea în Guvern. Iar PSD a spus public și clar că Florin Cîțu nu va mai fi premier.

10:45 - În ce privește capitolul economico-financiar, cele mai problematice propuneri venite dinspre PSD sunt cele legate de aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

Social-democrații mai vor creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 și creşterea salariului minim în două etape, întâi la 1 ianuarie și apoi de la 1 iulie 2022.

Probleme sunt și cu înțelegerea PNRR-ului. Marcel Ciolacu a spus de mai multe ori că planul poate fi modificat, deși în realitate nu se mai pot opera schimbări, odată aprobat de Comisia Europeană.

10:15 - Deși discuțiile erau programate să înceapă la ora 10:00, pe poarta Vilei Lac încă intră mașinile care îi aduc pe negociatori.

09:41 - Urmează să înceapă negocierile pe capitolul Economie-Finanțe. Din echipa PSD fac parte Marcel Ciolacu, Gabriela Firea și Cristian Socol. De asemenea, Sorin Grindeanu, care este coordonatorul tuturor negocierilor pe programul de guvernare, va fi prezent la toate discuțiile.

Din partea PNL, vor negocia măsurile economico-financiare Gheorghe Flutur și Virgil Popescu. Inițial era vorba să participe și Theodor Stolojan, dar se pare că nu a mai intrat în echipă.

Ciolacu anunțase că vrea ca programul de guvernare să fie structurat în ”măsuri pentru creșterea nivelului de trai până în martie” și măsuri pe termen mediu, până la finalul anului următor.

Florin Cîțu a spus că, orice s-ar întâmpla, taxele nu vor crește. PSD insistă și cu introducerea impozitării progresive și anularea cotei unice, însă nici PNL, nici UDMR nu vor asta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇