Kelemen Hunor spune că și Cîțu, și Ciolacu vor să fie premier și negocierile s-au blocat: Trebuie să mergem la Iohannis

Kelemen Hunor spune că și Cîțu, și Ciolacu vor să fie premier și negocierile s-au blocat: Trebuie să mergem la Iohannis

Președintele UDMR Kelemen Hunor a dezvăluit că negocierile pe structura guvernului s-au blocat marți, când s-a ajuns la discuția legată de funcția de premier.

Atât PNL, cât și PSD se consideră îndreptățite să conducă Guvernul, ambele formațiuni având ca propunere președintele partidului – Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.

Astfel, sunt luate în calcul soluții precum premier prin rotație sau aducerea unui premier din exterior.

”Este o soluție (premierul prin rotație - n.red.), nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că nu este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului.

ADVERTISING

S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați, pentru că după acea poate să vină și PNL, și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent, dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă.

Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la Iohannis, că președintele desemnează premierul, nu coaliția. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a promis Kelemen Hunor, la Digi24.

ADVERTISING

El recunoaște că la acest moment ”niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului”.

Despre o posibilă desemnare a sa, liderul UDMR a spus că e relaxat: ”Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fiu destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇