Certificatul Covid pentru angajaţi nu va fi adoptat nici săptămâna asta de Parlament. Cîţu l-a blocat, iar Tătaru explică de ce

Certificatul Covid pentru angajaţi nu va fi adoptat nici săptămâna asta de Parlament. Cîţu l-a blocat, iar Tătaru explică de ce

PNL a decis să nu voteze amendamentul depus de PSD la proiectul privind obligativitatea certificatului verde Covid la locul de muncă, ce prevede că angajaţii de la stat nevaccinați se pot testa gratuit timp de 60 de zile.

Asta cu toate că joi, după negocierile purtate de PSD și PNL pe Sănătate, medicul Alexandru Rafila (deputat PSD) și fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (PNL) au declarat că au ajuns la un consens pe acest subiect.

Luni, însă, PNL s-a râzgândit, iar Nelu Tătaru a precizat că argumentul în luarea acestei decizii de a nu vota amendamentul PSD este că statul oferă vaccin gratuit, iar testarea trebuie să se facă contra cost.

ADVERTISING

”Au fost depuse mai multe amendamente de către AUR, azi suntem la așezarea lor într-un tabel. Există un amendament PSD care prevede gratuitatea pentru 60 de zile la testare. Grupul parlamentar PNL a decis azi ca noi să ne abținem la vot pentru acest amendament. Argumentul este că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contra cost”, a declarat Tătaru, de la Parlament.

Certificatul nu intră săptâmâna aceasta la vot

În aceste condiţii, certificatul verde Covid nu va intra, săptămâna aceasta, la vot în Camera Deputaţilor, aşa cum a anunţat deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, care a susţinut că actul normativ propus de USR este neconstituţional.

ADVERTISING

"În această săptămână, certificatul verde sub forma neconstituţională propusă de cei de la USR nu va intra la vot. (…) Certificatul de muncă, un certificat care îţi dă voie să munceşti sau nu, nu va intra la vot în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta.

Până ce fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile parlamentare raportoare, care sunt în număr de şase, nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege, despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională, dar nu au curaj să spună acest lucru", a declarat Simion, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Nelu Tătaru a precizat că, cel mai probabil, legea privind certificatul verde Covid va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor miercurea viitoare.

Blocajul produs de Cîțu

Motivul acestui blocaj vine din faptul că premierul interimar Florin Cîțu nu este de acord cu soluţia acceptată iniţial în negocierile PNL şi PSD, pe certificatul verde, potrivit căreia angajaţii de la stat se pot testa pe banii statului, timp de 60 de zile, pentru accesul la locul de muncă.

”Nu sunt de acord, cei care nu s-au vaccinat să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget”, a spus Cîţu, vineri.

Adrian Wiener (USR) spune că Florin Cîțu este singurul care nu susține testarea gratuită pentru 60 de zile.

”Brusc, am aflat și eu vineri că o singură persoană nu ar mai fi de acord, Florin Cîțu. El ignoră faptul că și nevaccinații au plătit vaccinurile. Această prevedere legată de cele 60 de zile în care statul decontează testele celor nevaccinați umanizează legea. Eram dispuși să ajungem la o formă de compromis, am înțeles toți că votul în bloc al marilor partide transmite în sine un mesaj pentru populație.

Dar să se blocheze de tot e cel mai prost scenariu dintre toate”, a declarat Adrian Wiener (USR) pentru G4Media.ro.

Proiectul a picat în Senat, cu voturile PSD și AUR

Pe 14 octombrie, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde.

Ulterior, plenul Senatului a respins, pe 27 octombrie, proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul. După o dezbatere cu circ, proiectul a picat la diferență de doar două voturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇