Certificatul verde pentru angajaţi: Comisia de Sănătate a acceptat testarea gratis timp de o lună, pentru nevaccinaţi

Certificatul verde pentru angajaţi: Comisia de Sănătate a acceptat testarea gratis timp de o lună, pentru nevaccinaţi

Deputații din Comisia de Sănătate au continuat marți discuțiile la proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

La finalul discuțiilor, Nelu Tătaru a declarat că a fost agreat amendamentul PNL, potrivit căruia angajații de la privat și de la stat să beneficieze de câte 10 teste gratuite Covid pentru 30 de zile.

”Categoriile de personal din cadrul entităţilor publice și private prevăzute la alin.(1) şi (2), beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de 30 zile după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”, se arată în amendamentul PNL.

ADVERTISING

Totodată, un alt amendament PNL prevede ca persoanele nevaccinate și testate pozitiv pe banii statului să își plătească singuri spitalizarea dacă ajung în stare gravă.

”Prin derogare de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la alin.(5) care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare”, precizează amendamentul. Rămâne de văzut dacă şi acesta va fi agreat.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că momentan nu există un consens între PNL, PSD și USR pe această propunere de testare gratuită timp de 30 de zile. Urmează să aibă loc discuții pentru ca acest amendament să poate trece la vot în Camera Deputaților.

ADVERTISING

”Vineri am avut ultima zi de depunere de amendamente. Astăzi în ședință am aprobat să mai primim și în plen niște amendamente.

Am discutat legea pe ansamblu, prezentând amendamentele care au fost depuse: PNL, USR, AUR. Toți membrii comisiei au luat act de toate aceste amendamente, urmând ca în măsura în care este nevoie să mai avem și ședințe ulterioare înaintea ședinței de vot.

S-a acceptat 30 de zile testare gratuită pentru persoanele nevaccinate, și la privat și stat. Nu au existat discuții încă pe această propunere. Vom avea discuții”, a declarat Nelu Tătaru.

El a precizat că impactul bugetar pentru cele 30 de zile de testare gratuită este de aproximativ 110 milioane de lei.

ADVERTISING

Întrebat dacă legea se va aplica şi pentru parlamentari, liberalul a declarat că vor fi discuţii în perioada următoare.

A fost discutată și propunerea privind folosirea testelor de anticorpi la certificatul verde, dar nu a fost susținută.

„Au fost mai multe păreri. În acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând această dovada științifică”, a precizat Nelu Tătaru.

Certificatul verde este blocat în Parlament

Momentan, proiectul privind certificatul verde la locul de muncă este blocat în Parlament. Joi, după negocierile dintre PNL și PSD pe Sănătate, Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila anunțau că au căzut de acord pe amendamentul social democraților și este posibil ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, după introducerea obligativităţii certificatului verde.

Vineri, însă, Florin Cîțu a declarat că el nu este de acord cu această testare gratuită timp de 60 de zile.

”Nu sunt de acord, cei care nu s-au vaccinat să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget”, a spus Cîţu, la sediul partidului.

Întrebat ce mandat a avut Nelu Tătaru, în negocierile de joi cu PSD, Florin Cîţu a spus că nu ştie ce mandat a avut acesta, însă PNL nu este de acord cu acest principiu.

Astfel, luni, PNL a decis să nu voteze amendamentul depus de PSD la proiectul privind obligativitatea certificatului verde Covid la locul de muncă, ce prevede că angajaţii de la stat nevaccinați se pot testa gratuit timp de 60 de zile.

Nelu Tătaru a precizat că argumentul în luarea acestei decizii de a nu vota amendamentul PSD este că statul oferă vaccin gratuit, iar testarea trebuie să se facă contra cost.

”Grupul parlamentar PNL a decis azi ca noi să ne abținem la vot pentru acest amendament. Argumentul este că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contra cost”, a declarat Tătaru, ieri, de la Parlament.

În aceste condiţii, certificatul verde Covid nu va intra, săptămâna aceasta, la vot în Camera Deputaţilor. Nelu Tătaru a precizat că, cel mai probabil, legea va intra pe ordinea de zi miercurea viitoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇