În timp ce politicienii se ceartă pe certificatul verde, medicii vin cu soluții: Să fie implementat cu o perioadă de grație. Avem nevoie de el (Video)

În timp ce politicienii se ceartă pe certificatul verde, medicii vin cu soluții: Să fie implementat cu o perioadă de grație. Avem nevoie de el (Video)

Certificatul verde COVID este ”o necesitate”, dar trebuie să existe o perioadă de graţie, în care persoanele să decidă dacă vor să se imunizeze sau să facă teste, a afirmat, marţi, şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.

„În primul rând, cred că trebuie să ajungem la concluzia că avem nevoie de acest certificat verde şi cred că, aşa cum am observat în ultima perioadă, se cristalizează această opinie că este nevoie de implementarea certificatului verde la nivel naţional”, a declarat şeful CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, este nevoie de o perioadă în care cetăţenii să decidă ce aleg.

„Este evident că, dacă de mâine s-ar implementa acest certificat, populaţia eligibilă nu ar avea timp mâine să se vaccineze, să fie toată vaccinată. Atunci, trebuie să existe această perioadă de graţie în care până începem să ne vaccinăm şi majoritatea optează să se vaccineze, dacă vor opta, trebuie să existe o perioadă în care trebuie să menţinem siguranţa epidemiologică, pentru că ştim că în primele 14 zile de la prima doză persoana nu este protejată.

ADVERTISING

Şi, atunci, cel puţin o perioadă de timp, trebuie să avem această certitudine că situaţia epidemiologică nu se deteriorează şi cred că este o măsură care sigur este utilă, pentru o perioadă limitată de timp, încât oamenii să decidă în cunoştinţă de cauză ce vor opta - să se vaccineze sau să opteze pentru testare", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

RO Vaccinare - Conferință de presă

RO Vaccinare - Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV#ValeriuGheorghita #AndreiBaciu #CNCAV #RoVaccinare

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 16 noiembrie 2021

Declarațiile lui Gheorghiță vin în contextul în care neînțelegerile între PSD și PNL pe proiectul privind obligativitatea certificatului verde continuă. După tensiunile privind amendamentul social democraților care prevedea ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, acum au apărut altele legate de un amendament PNL.

ADVERTISING

Acesta prevede ca persoanele nevaccinate și testate pozitiv pe banii statului să își plătească singuri spitalizarea dacă ajung în stare gravă.

Social democrații nu sunt însă de acord cu acest amendament. Deputatul PSD, medicul Alexandru Rafila, a declarat marți că nici măcar la nivel de discuție nu poate fi acceptată o astfel de soluție.

”Este exclus ca să acceptăm spitalizarea plătită. Nici măcar la nivel de discuție nu putem să acceptăm o astfel de soluție. Este o complicare a situației, ar duce mai degrabă la creșterea mortalității decât la rezolvarea unei probleme de sănătate publică”, explică Rafila.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇