Rafila îl acuză pe Cîțu de atentat la sănătatea publică și crede că miza e dinamitarea coaliției PNL-PSD. Replica fostului premier

Rafila îl acuză pe Cîțu de atentat la sănătatea publică și crede că miza e dinamitarea coaliției PNL-PSD. Replica fostului premier

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a dezlănțuit, vineri, la adresa lui Florin Cîțu, acuzându-l chiar de atentat la sănătatea publică, după ce fostul premier a criticat relaxarea restricțiilor Covid de sărbători și s-a declarat împotriva formulei de certificat digital propusă de social-democrați.

„Ne acuză pe noi că facem un lucru greșit o persoană care nu a făcut nimic pentru campania de vaccinare, din contră!

Mi se pare, pur și simplu, o chestiune care are mai degrabă o conotație politică, dorința de a pune în discuție funcționarea coaliției decât să aibă legătură cu sănătatea publică.

Discutăm doar de un draft. Dacă nu se dorește să lucrăm și să avem un prim draft și se dorește să continuăm această situație de haos și de incapacitate a statului de a gestiona pandemia, cu adevărat cei care se opun fac un atentat la sănătatea publică.

El (draftul - n.red.) e contestat de cine? De cineva care nu a luat nicio măsură și a introdus măsuri de relaxare pe o perioadă de creștere? Noi venim cu măsuri de armonizare și de evitare a discriminării”, le-a spus Rafila jurnaliștilor, vizibil nervos.

ADVERTISING

Oficialul, medic specialist în microbiologie și sănătate publică, a explicat că, dacă certificatul Covid ar fi fost adoptat de fostul Guvern Cîțu în vară, ar fi fost evitate multe din sutele de decese zilnice.

”Dacă noi ne-am fi găsit în luna iulie, pe 5 iulie, 3 săptămâni de creștere consecutivă ar fi însemnat că la începutul lui august introduceam acest certificat. Și dacă l-am fi introdus, sutele de morți care s-au înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanțul negru al acestei pandemii. Și cu siguranță acum am fi fost mult sub 1 ca incidență și am fi renunțat la certificat”, a mai spus ministrul.

Cîțu: PNL a făcut un compromis să fie la guvernare, dar nu va fi PSL

Jurnaliștii l-au prins apoi în fața microfoanelor și pe Florin Cîțu. Întrebat dacă sunt tensiuni în coaliție, acesta a negat.

”Nu este niciun fel de tensiune. Coaliţia merge foarte bine”, a răspun Cîțu, care a adăugat însă că ”PNL a făcut un compromis să fie la guvernare, dar nu va fi Partidul Social Liberal”.

ADVERTISING

Chestionat dacă va fi aprobat proiectul privind certificatul verde în Parlament până săptămâna viitoare, într-o formă agreată de PNL şi PSD, Florin Cîţu a răspuns: „Dacă vine în perioada următoare, cu siguranţă se poate trece”.

În continuare, întrebat dacă, în opinia sa, e vinovat de dinamitarea campaniei de vaccinare, aşa cum a acuzat Alexandru Rafila, Cîţu a răspuns: ”Sunt peste 7 milioane persoane vaccinate. Peste 100.000 de persoane se vaccinau zilnic, când a început în Parlament acel proiect de lege. Eu zic că merge bine vaccinarea”.

Certificatul Covid, varianta PSD

Amintim că joi SpotMedia v-a prezentat, pe surse, care e varianta de lucru de la acest moment pentru certificatul Covid digital.

Vor primi certificatul electronic Covid-19 persoanele vaccinate cu schemă completă, cele trecute prin boală în urmă cu cel mult 180 de zile, ceea ce se poate dovedi doar prin prezența în platforma CoronaForms, persoanele care au făcut test rapid, care e valabil 48 de ore, și cele care au făcut test PCR valabil 72 de ore.

ADVERTISING

Pentru angajații care nu sunt vaccinați, va exista o perioadă de tranziție, în care se vor putea testa gratuit, până optează pentru imunizare. Surse politice au explicat pentru SpotMedia.ro că testarea gratuită nu va fi nelimitată. Vor fi decontate în total aproximativ 15 teste rapide, care să acopere o lună și jumătate de testare gratuită pentru cetățenii nevaccinati.

Este foarte probabil ca testele să fie făcute în baza unor vouchere în valoare de 50 de lei/test, care apoi să fie decontate de companie.

Se va introduce și un certificat provizoriu. Pentru persoanele vaccinate cu prima doză, din oricare dintre vaccinurile autorizate, și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.

Prevederile se aplică și membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora.

Certificatul Covid va deveni obligatoriu la 72 de ore din data în care se înregistrează o creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

În ce privește încetarea obligativității prezentării certificatului Covid, asta se va întâmpla în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

  • scădere timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național;
  • incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Proiectul mai prevede că vor fi suspendate contractele angajaților care nu prezintă un certificat Covid, fără plata drepturilor salariale.

Suspendarea constatată încetează când angajatul prezintă certificatul sau dacă obligativitatea e ridicată, ca urmare a îmbunătățirii situației pandemice.

Angajatorii care nu s-ar conforma ar urma să primească o amendă între 10.000 și 100.000 de lei, dacă proiectul trece în această formă.

Cîțu, de la ”am eliminat pandemia” la ”privesc cu atenție și îngrijorare”

Florin Cîțu a criticat acest draft, susținând în schimb proiectul pe care fostul său guvern l-a înaintat Parlamentului, document ce a rămas însă bocat. Șeful PNL a contestat și relaxările adoptate pentru această perioadă, spunând că priveşte "cu atenție și îngrijorare".

Pe 28 iunie, Cîțu anunța că ”ținta este să eliminăm pandemia și am atins-o”, asta deși specialiștii avertizau că septembrie va veni cu o nouă explozie de cazuri de COVID.

În plus, discuțiile despre certificatul verde au fost amânate până după congresul PNL, unde, în ciuda restricțiilor, au fost prezente 5.000 de persoane, inclusiv președintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇