Generalul Ciucă, prins în focul încrucișat dintre Arafat și Rafila

PSD și-a propus să-l izoleze pe popularul șef al DSU, iar noul premier trebuie să administreze o relație tot mai complicată între cei doi importanți responsabili cu pandemia.
Generalul Ciucă, prins în focul încrucișat dintre Arafat și Rafila
  • Premierul Ciucă l-a sunat pe Raed Arafat să-l întrebe de ce întârzie testele pentru elevi și a declanșat o anchetă.
  • Niciun ministru nu are voie să folosească telefonul mobil în timpul ședințelor de guvern.
  • Social-democrații vor să preia controlul în ce privește administrarea pandemiei.
  • Testarea elevilor, o afacere de milioane de euro care nu produce niciun beneficiu sanitar. 

Guvernul condus de generalul în retragere Nicolae Ciucă a fost votat de Parlament în data 25 noiembrie și în aceeași zi a depus jurământul în fața președintelui.

După o criză politică de aproape trei luni, declanșată de destrămarea coaliției PNL-USR, în urma demiterii lui Stelian Ion, ministrul Justiției de atunci, de către premierul Florin Cîțu, PSD s-a întors la guvernare.

Dar ce se întâmplă cu adevărat în Palatul Victoria? Care e raportul de forțe între liberali și social-democrați? Reușește un fost general cu puțină experiență politică să se impună în fața unor oameni de partid experimentați și cinici?

Folosind mai multe surse, discuții cu cei implicați, dar și observații directe, putem spune că relația dintre PSD și PNL scârțâie, iar luna de miere dintre cele două formațiuni s-a încheiat.

ADVERTISING

Nicolae Ciucă, 54 de ani, a fost ministru al Apărării în perioada 2019-2021. Este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, care l-a susținut intens pentru ocuparea poziției de șef al Guvernului.

Cei care au lucrat cu el îl descriu ca pe-o persoană severă, ordonată, care își face un plan și, apoi, urmărește să-l îndeplinească.

Se trezește la ora 5.30 dimineața, iar ședințele de guvern le-a programat la ora 9, o premieră pentru România.

Premierii precedenți le organizau, cel mai des, după-amiaza și, uneori, noaptea. 

Să amintim aici episodul adoptării celebrei ordonanțe 13, care avea ca scop salvarea lui Liviu Dragnea.

Fostul general le-a interzis miniștrilor să folosească telefonul mobil în timpul ședințelor de guvern. Acestea trebuie închise, iar explicația e că prim-ministrul consideră acest lucru și o măsură de protecție în privința scurgerii de date, conform unor surse din Palatul Victoria.

Aceste reguli îi deranjează pe mulți miniștri, dar niciunul n-are curaj să protesteze. Nu încă.

SedintaGuvernCiuca
În ședința de guvern niciun ministru nu are voie să folosească telefonul mobil - Foto: Gov.ro

PSD vrea să-l izoleze pe Raed Arafat

Cea mai mare tensiune în Executiv e generată de animozitățile dintre ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat.

Alexandru Rafila, deputat PSD și profesor de microbiologie, este unul dintre cei mai influenți social-democrați, datorită expertizei pe care o are în ce privește evoluția pandemiei.

Pe de altă parte, Raed Arafat, de la începutul crizei sanitare, a fost omul-cheie în ce privește crearea și administrarea sistemului de protejare a populației în fața virusului.

PSD, odată intrat la guvernare, vrea să preia “controlul pandemiei” din motive politice, dar și financiare.

- din perspectivă politică, controlul e important, pentru că mesajele despre pandemie sunt cele mai urmărite de opinia publică. În plus, liderii politici mizează pe un sfârșit al crizei, care ar trebui să-i găsească la tribună pentru a anunța succesul.

 - din perspectivă financiară, pandemia costă foarte mult. Sunt fonduri bugetare, fonduri europene, PNRR, un flux financiar uriaș care poate fi controlat astfel încât să producă profituri importante pentru oamenii de afaceri care susțin partidul.

“Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a anunțat Alexandru Rafila, imediat după ce a preluat portofoliul de ministru al Sănătății.

Replica lui Raed Arafat nu s-a lăsat așteptată. Acesta a spus că Departamentul pentru Situații de Urgență “nu e un singur om, e un sistem”.

În realitate, exact asta e problema - o ciocnire de orgolii și de interese politice pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă trebuie să le administreze.

Marele examen, noul val pandemic

Situația din Executiv a descris-o cel mai bine tot Raed Arafat, spunând că se înțelege cu premierul, iar cu ministrul Sănătății “discută”. 

Dar longevivul șef al DSU are o problemă și cu noul premier. Luni, 13 decembrie, Nicolae Ciucă decide să trimită Corpul de Control la instituția condusă de Raed Arafat pentru a lămuri situația testelor pentru elevi.

Tot procesul de verificare a acestora a fost compromis din cauza disfuncționalităților apărute în livrarea testelor.

Conform unor surse guvernamentale, premierul Nicolae Ciucă l-a sunat pe Raed Arafat să-l întrebe motivele întârzierilor. După convorbirea telefonică, fostul general a luat decizia să declanșeze o anchetă în legătură cu testele pentru elevi.

Această afacere de 10 de milioane de euro, bani publici, poate deveni o bombă în interiorul Guvernului și a coaliției. 

Nu numai că testele sunt de proastă calitate, dar sunt mai scumpe decât cele care se găsesc în farmacii. Un test achiziționat de stat costă 14 lei, iar pe site-ul eMag costă sub 10 lei.

“Cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia Covid-19, criza energetică și, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă, la preluarea mandatului de prim-ministru.

Acest guvern va supraviețui atâta timp cât Iohannis are pârghii de presiune atât asupra PNL, cât și asupra PSD. 

Președintele și-a pierdut susținerea publică, dar are încă spațiu de manevră, putând să-i scoată pe social-democrați de la guvernare printr-o mișcare inversă celei prin care i-a adus.

Marele examen al acestei alianțe va fi noul val pandemic. Până acum, niciun executiv n-a rezistat în fața unuia din cele patru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇