Florin Roman şi-a dat demisia din Guvern, cu ameninţări şi acuzaţii de linșaj. Ciucă are deja interimar pentru Digitalizare şi Iohannis vine cu o reacţie de la Bruxelles

Florin Roman şi-a dat demisia din Guvern, cu ameninţări şi acuzaţii de linșaj. Ciucă are deja interimar pentru Digitalizare şi Iohannis vine cu o reacţie de la Bruxelles

Florin Roman și-a dat demisia din funcția de ministru al Cercetării şi Digitalizării.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Florin Roman şi a transmis către preşedintele Klaus Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a anunţat Executivul. De la Bruxelles, şeful statului a spus că va semna revocarea lui Roman.

„Am primit la Administrația Prezidențială demisia domnului ministru Florin Roman. Această demisie va fi acceptată și voi numi interimar pe domnul ministru Virgil Popescu până când se stabilește cine va prelua definitiv acest portofoliu. Sigur, documentele propriu-zise vor fi semnate când revin în țară.”, a declarat președintele Iohannis.

Roman pleacă cu acuzaţii şi ameninţări

Este primul ministru care pleacă din Guvernul Ciucă, la mai puţin de o lună de la învestire.

ADVERTISING

Şi nu pleacă frumos, ci Florin Roman îl amenință cu instanța pe Dacian Cioloș, pe care îl acuză că a instrumentat atacul la adresa sa și i-a ”lipit eticheta de plagiator, fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict”.

”Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorbă îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult.

Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș, ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator, fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict.

În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijenţe din CV. Plec din funcţia de ministru cu fruntea sus! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Roman, miercuri, pe Facebook.

ADVERTISING

El a postat si fotografii cu diplomele de studii obținute.

Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale.Când albul devine...

Publicată de Florin Roman pe Miercuri, 15 decembrie 2021

În replică, Dacian Cioloș spune că faptul că Roman s-a supărat pe el pentru că l-a demascat ”e dovada că acești oameni nu mai trebuie păstrați în politică”.

De asemenea, afirmă liderul USR, amenințarea cu instanța este ridicolă si nu îl impresionează.

Acuzat de plagiat

Florin Roman este acuzat de plagiat, după ce și-a trecut în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care susține că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006.

Jurnaliștii de la Libertatea au descoperit însă că volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, iar politicianul nu se află printre ei.

Ulterior, jurnaliștii au început să-i analizeze disertaţia de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012. Chiar Florin Roman a trimis redacției 10 pagini din aceasta și jurnaliștii au descoperit că sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

ADVERTISING

De aici scandalul a luat proporții, însă Florin Roman nu a reușit și nici nu a părut interesat să clarifice lucrurile, ba chiar a avut replici care au șocat și mai tare, cum ar fi: „Nu sunt ministru la beletristică”.

A mințit în CV și cu privire la studii

Mai mult, acuzațiile de plagiat nu sunt singurele probleme cu care se confruntă Florin Roman (PNL). Se pare că acesta a mințit în CV-ul său său și cu privire la instituțiile la care a studiat și ce diplome a obținut.

Mai exact, Roman spune că e licențiat de două ori în economie, aceeași specialitate, aceea de contabilitate: la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj în 1992-1996 și apoi la Universitatea Athenaeum București în 2008-2011.

Însă jurnaliștii de la Libertatea au întrebat la Babeș-Bolyai (UBB), iar rectorul le-a declarat că ministrul nu a urmat cursurile universității.

”Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia.

Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

A fost somat să-și clarifice rapid situația

Până acum, Roman spunea că are „lucruri mai importante de făcut” decât să demonteze acuzațiile apărute în presă, însă tot mai multe voci au început să-i ceară demisia, iar lucrurile nu au rămas fără ecou nici la nivelul Guvernului României.

Florin Roman a fost somat să dea rapid explicații privind scandalul de plagiat în care este implicat.

Surse guvernamentale au declarat marți pentru spotmedia.ro că Roman are câteva zile la dispoziție pentru a lămuri întreaga chestiune, altfel va trebui să plece din Guvern şi iată că a plecat.

Citiţi un interviu acordat SpotMedia.ro în care Valeriu Nicolae spune că în actualul guvern sunt nu mai puţin de 6 plagiatori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇