Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, să admită recursul lui Bogdan Licu, prim-adjunctul al procurorului general, și să oblige Ministerul Educației să accepte renunțarea acestuia la titlul de doctor.
În 2015, jurnalista Emilia Șercan dezvăluia că teza de doctorat a lui Licu, coordonată de profesorul universitar Gabriel Oprea, este plagiată în proporție de peste 50%. Licu copiase pasaje întregi, fără a preciza sursa, inclusiv din multe lucrări ale judecătorului Cristi Dănileț.
În 2016, când era procuror general interimar, Licu a depus la Ministerul Educației o cerere prin care a solicitat să îi fie retras titlul de doctor obținut în urma acelei lucrări.
”Am făcut asta din motive personale. A fost o decizie grea, dar vreau să specific că n-am plagiat în acea teză de doctorat", declara atunci Licu.
Însă prin renunțarea la titlul de doctor Licu evita practic exact controlul plagiatului. În 2018, Licu a depus la Curtea de Apel București o solicitarea prin care cerea Ministerului Educației să ia act că renunță la titlul academic și, până la soluționarea cauzei, să fie suspendată verificarea tezei sale de doctorat.
CAB i-a respins însă cererile, la finalul lui 2018 și în septembri, 2019. El a făcut recurs și acum a căștigat.
”Admite recursul formulat de reclamantul Licu Dimitrie Bogdan împotriva sentinţei civile nr. 2286 din 18 septembrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa şi rejudecând: Admite în parte acţiunea reclamantului.
Obligă pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale să emită ordinul de revocare prin care să ia act de renunţarea reclamantului la titlul ştiinţific de doctor acordat prin Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 6468 din 7 decembrie 2011.
Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Şercan Emilia. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei recurate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 4 noiembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta instanței.
La CAB, Licu motiva că oricum, nefiind profesor universitar, nu i se activează titlul de doctor și că cercetarea plagiatului îi aduce ”grave prejudicii”.
”Procuror fiind, o astfel de cercetare îmi îngrădește accesul la o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public, întrucât una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la o astfel de funcție este aceea de a avea o conduită morală ireproșabilă, or în situația în care asupra mea ar plana suspiciuni de nerespectare a standardelor de etică profesională, această condiție nu este îndeplinită”, susținea Licu, potrivit Libertatea.
Emilia Șercan: Ați reușit să faceți din plagiat noua normă de validare în viața academică și publică!
Într-o postare pe Facebook, jurnalista Emilia Șercan spune că vina o poartă și CNADTCU, ”care de cinci ani a refuzat sistematic să-i verifice teza de doctorat plagiatorului Bogdan Licu, acest individ esențial pentru securitatea națională, prim-adjunct al procurorului general al României, numit în funcție deși este un plagiator!”.
”Imense felicitări, domnule dublu academician (Sorin Cîmpeanu, n.red.)! Ați reușit! V-ați desăvârșit opera de călcare în picioare a integrității academice, ați reușit să faceți din plagiat noua normă de validare în viața academică și publică!
Astăzi, plagiatorul Bogdan Licu a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție dreptul de a-i fi retras titlul de doctor fără ca CNATDCU să îi fi dat un verdict de plagiat! Astăzi, plagiatorul Bogdan Licu a câștigat dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor fără ca CNATDCU să îi fi dat un verdict de plagiat!”, scrie Șercan.
Aceasta amintește și că în 2014, când era ministru în guvernul Victor Ponta, Cîmpeanu a fost cel care a introdus în Legea Educației posibilitatea de a renunța benevol la titlul de doctor. La acea vreme măsura era cu dedicație pentru Victor Ponta, dar iată că, pentru că nimeni nu a înlăturat-o între timp, i-a servit acum și lui Licu.
”Felicitări și președintelui țării care a găsit normal să-l susțină pe dublul academician pentru funcția de ministru al Educației, făcându-l responsabil de implementarea proiectului „România Educată” – ah, ce bune sunt aceste ghilimele puse pe mărețul proiect –, dar și de emiterea unei noi legi a educației. Normal, cine putea fi mai potrivit și mai competent pentru asemenea planuri mărețe?”, a comentat pe Facebook jurnalista.