Solicitarea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, adresată marilor universități privind analizarea și certificarea tuturor tezelor de doctorat emise în ultimii 30 de ani, contra unor sume primite de la buget, a generat reacții diferite până în acest moment, ridicând totodată unele semne de întrebare.
Marian Preda, rectorul Universității din București (UB), este deocamdată rezervat.
”Noi ne-am făcut treaba și până acum. Trebuie să discutăm detaliile propunerii și să vedem ce înseamnă ea. O să discutăm chestiunea imediat ce reluăm activitatea. Noi avem o permanență, dar luna august este lună de vacanță în cele mai multe universități din România.
Deocamdată nu există niciun fel de plan de implementare, nicio discuție foarte concretă în acest sens. Așteptăm reînceperea activității (sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie) și vom vedea, vom discuta și cu MEN, și cu celelalte universități.
Ce vreau să spun acum este că Universitatea din București a fost și va rămâne preocupată de problema aceasta. Eu cred că e foarte important să încercăm să facem prevenție, să ne concentrăm pe prezent și pe viitor, fără a ignora și a lăsa portițe instituționale pentru problemele din trecut”, a declarat Marian Preda pentru Spotmedia.ro.
Tudorel Toader, rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași: Poți să vii azi cu o reglementare civilă care să vizeze ceva de acum 30 de ani?
Tudorel Toader, rectorul Universității din Iași, ne-a explicat că e nevoie de mai multe precizări din partea Ministerului Educației cu privire la procedura de urmat. În plus, acesta a punctat două probleme ”sensibile”, care ar merita discutate public.
”Mecanismul, probabil, îl stabilește ministrul (autoritatea centrală), ca să nu rămâna metodologii și proceduri la nivelul fiecărei universități, pentru că atunci vor fi foarte diferite. Așteptând acel mecanism, acele metodologii, vom proceda apoi ca atare. Rezultatul va fi că, pe viitor, vor fi evitate situații de genul celor relatate în mass-media”, a declarat Tudorel Toader pentru Spotmedia.ro, referirea fiind la cazurile de plagiat dezvăluite de jurnaliști în ultimii ani.
În ceea ce privește sumele oferite universităților de către ministrul Cîmpeanu pentru fiecare teză de doctorat reanalizată (50-60 de euro), Tudorel Toader a declarat că nu poate ”evalua financiar cheltuiala necesară”, dar ea trebuie să fie ”unitară”, adică ”să nu spună că la Constanța verificarea costă 500 de euro și la Baia Mare 50 de euro”.
Întrebat cine verifică dacă analizele făcute de universități, în cazul în care ele vor avea loc, sunt conforme cu realitatea, adică spun adevărul, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader ne-a spus că ”problema va fi alta” și ea merită discutată.
”Acum 30 de ani, de când se spune că ar trebui să înceapă verificarea, nu existau acele softuri. Juristul din mine poate să vă spună că dacă vorbim despre o reglementare cu caracter civil (evident, nu penal), normele civile se aplică pe viitor, nu pe trecut, adică nu retroactivează. Aici va fi discuția sensibilă.
Părerea mea: Puneți în discuție acest subiect. Poți să vii azi cu o reglementare civilă care să vizeze ceva de acum 30 de ani? Unii vor spune Da, alții NU, vor fi argumente și contraargumente, fiecare după cât se pricepe, câtă știință are și câte interese are.
Din tot ce am discutat, ăsta este aspectul cel mai sensibil, care merită pus în discuție”, ne-a declarat rectorul Universității din Iași.
De asemenea, întrebat dacă, personal, este de părere ca toate tezele de doctorat să fie publice, accesibile permanent oamenilor de știință și publicului larg, Tudorel Toader ne-a dat următorul răspuns:
”Mie îmi pare rău că la vremea când am dat doctoratul nu am publicat teza. De ce? Pentru că la vremea aceea profesorii mei erau rezervați la susținerea mea, care e în teză (o găsește cine vrea), precum că persoanele juridice ar trebui să răspundă penal. Țin minte că profesorul Volonciu mi-a spus ’Noi nu te oprim să spui, dar nu credem că e corect’. Am susținut, au trecut niște ani și persoana juridică răspunde penal. Și e normal așa”.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, cere demiterea ministrului pentru ”golaniada Cîmpeanu”
La rândul său, Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în guvernele Ponta 2-3, vorbește, într-o postare pe Facebook intitulată ”Golaniada Cîmpeanu”, despre faptul că actualul ministru a cerut ”ceva aproape imposibil şi, oricum, fără rost” cu scopul de a ”proteja impostorii academici”.
”Ce faci atunci când VREI, dar NU POȚI să protejezi impostorii academici?! Ne spune actualul ministru al educației: încerci să te transformi într-un „luptător” pentru integritate academică. Cum?
Clamând ceva aproape imposibil şi, oricum, fără rost: ceri ca într-un an să fie verificate peste 70.000 de teze de doctorat, susținute în 31 de ani (1990-2021).
Oare nu ar fi fost mai simplu să începem cu cele 70-80 de teze suspectate că ar fi plagiate, printre care şi teza ministrului Cîmpeanu, care este „nepublică” - evident, un nonsens?
Eu cred că un luptător pentru integritate academică trebuie să fie un exemplu de integritate - ceea ce, până acum, nu prea am văzut în cazul actualei echipe MEN.
Telenovela de la Ministerul Educației - unii îi spun „golaniadă” -, patronată de Sorin Cîmpeanu, se poate finaliza numai prin demiterea acestuia. Demisia, care ține de demnitate, este exclusă în cazul acestui personaj (…)”, a scris pe Facebook Remus Pricopie.
Reacția virulentă a acestuia a apărut în condițiile în care presa a dezvăluit că ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a secretizat teza de doctorat cu o zi înainte de termenul legal de publicare și nici teza ministrului Sorin Cîmpeanu nu este de găsit, în schimb, acesta din urmă a încercat schimbarea modului de activitate al CNATDCU, peste 160 de profesori universitari și cercetători acuzând că ar fi vorba despre o ”amnistiere mascată a plagiatorilor”.
Un apel la președintele Iohannis în favoarea demiterii ministrului Sorin Cîmpeanu a venit joi și din partea lui Gabriel Liiceanu, conducător de doctorate la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Într-o amplă analiză a modului în care se acordă titlurile de doctor în România, Gabriel Liiceanu îi cere președintelui Iohannis să îl determine pe Sorin Cîmpeanu să facă un pas în spate, printre argumente fiind acelea că ”refuză de ani de zile să-și facă public conținutul tezei de doctorat susținute în anul 2000 (cu titlul, extrem de explicit, ’Cercetări privind posibilitatea irigării cu apă uzată provenită din complexele avicole şi de creşterea suinelor în condiţii de protecţie a mediului ambiant şi stabilirea soluţiilor de proiectare a amenajărilor de irigaţii de apă uzată’” și că a dovedit ”nu numai solidaritate cu „doctorii în impostură”, ci și incompetență, neînțelegând nimic nici din verificarea unei teze de doctorat, nici despre viața academică a țării” .
În plus, acesta reamintește că Sorin Cîmpeanu ”a inițiat o ordonanță de urgență prin care plagiatorii puteau renunța benevol la titlurile de doctor ” și că ”s-a declarat public în favoarea ideii de amnistie a plagiatelor, spunând că ar trebui să nu mai facem „arheologie” ci, dimpotrivă, să ștergem cu buretele toate matrapazlâcurile de până acum”.