Rafila îi va lua lui Arafat gestionarea pandemiei: Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri

Rafila îi va lua lui Arafat gestionarea pandemiei: Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri

Medicul Alexandru Rafila, senator PSD și de mâine ministru al Sănătății în Guvernul Ciucă, spune că va lua măsurile necesare pentru ca gestionarea pandemiei să nu mai fie în mâna lui Raed Arafat, ci la minister.

Rafila a primit aviz pozitiv, cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și nicio abținere.

Întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Arafat, Rafila a lăudat activitatea acestuia la DSU.

”DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (...) dar politica publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă. (...)

ADVERTISING

Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar Ministerul Sănătății să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a răspuns Rafila.

Se caută moment oportun pentru certificatul verde

Legat de impunerea certificatului verde pentru angajaţi, Rafila a spus că este un instrument care salvează vieţi, însă ”trebuie introdus în momentul oportun, pentru a nu fi văzut ca un instrument opresiv”.

În schimb, Rafila a insistat ca oamenii să își convingă apropiații să se vaccineze: ”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”.

ADVERTISING

Medicul a spus că, deși situația în România a fost tragică în valul 4, lucrurile ar fi stat și mai rău dacă nu ar fi fost atâția oameni vaccinați.

El a promis să se axeze și pe asigurarea recuperării pacienţilor care experimentează sechele grave după ce au făcut boala. 

După audieri, Rafila le-a spus jurnaliștilor că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, prin care să se decidă ca acest instrument să fie introdus după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei. Astfel, obligativitatea certificatului va fi eliminată odată ce incidența va scădea.

În plus, va fi inclusă în certificat și testarea. Amintim că la acest moment e acceptată doar vaccinarea sau trecerea prin boală în România, în certificatul verde.

ADVERTISING

Avize pe bandă rulantă pentru miniștrii lui Ciucă

Miniștrii lui Nicolae Ciucă au primit până acum avize favorabile pe bandă rulantă la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, chiar dacă în cele 45 de minute alocate abia apucă să-și prezinte intențiile și să răspundă la 2-3 întrebări.

Ba chiar la unii timpul a fost ocupat de colegii de partid, în special în cazul celor de la PSD, care și-au folosit timpul pentru a lăuda abilitățile și performanțele reprezentanților în guvernul cu PNL.

Astfel, am văzut aplauze pentru un ministru al Agriculturii care spune că statele UE sunt amenințate de performanțele fermierilor români, un ministru al Culturii care a cerut românilor să sponsorizeze arta că de la Guvern nu vede șanse, dar și un ministru al Finanțelor care și-ar fi dorit să aibă deja banii din PNRR, problema sa fiind că trebuie să livreze reformele pentru a accesa banii. De la Rafila, care va conduce Sănătatea, am aflat că Raed Arafat nu va mai gestiona răspunsul la pandemia de Covid.

De la PNL, Predoiu a spus că se bazează pe compromisuri pentru desființarea Secției Speciale, iar Cîmpeanu a refuzat să semneze un proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor să nu mai poată să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat.

Amintim că Nicolae Ciucă a depus, marţi, la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Premierul desemnat a recunoscut că nici măcar nu îi cunoaște pe toți miniștrii din guvernul său, dar le-a citit CV-urile și e încrezător că vor colabora bine.

Mai e de menționat că PSD încă nu a stabilit pe cine numește secretar general al Guvernului, funcție ce în noua configurație este asimilată celei de ministru. Pe surse a apărut numele lui Marian Neacșu, fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea și cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Votul pentru învestirea Guvernului Ciucă va fi dat joi, în plenul Parlamentului, de la ora 10:00.

Citește aici cele mai importante declarații și momente de la audierile miniștrilor Cabinetului Ciucă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇