Laude și aplauze pentru ministrul PSD al Agriculturii: Europa va sta la picioarele României. Performanța fermierilor români e o amenințare pentru anumite state UE

Laude și aplauze pentru ministrul PSD al Agriculturii: Europa va sta la picioarele României. Performanța fermierilor români e o amenințare pentru anumite state UE

Ministrul propus de PSD pentru Agricultură, Adrian Chesnoiu, a primit aviz favorabil în comisiile reunite pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Au fost 24 de voturi pentru, nicio abținere și 6 voturi împotrivă.

Deși era programată la 45 de minute, ședința a fost prelungită cu peste 40 de minute, în special pentru că social-democrații au susținut discursuri lungi în care și-au lăudat colegul pentru ”calitățile de om”. Chesnoiu a condus în această legislatură comisia din Camera Deputaților pentru agricultură.

În discursul său, ministrul PSD care va prelua Agricultura a criticat strategia UE pe agricultură și consideră că anumite state europene se simt amenințate de performanțele fermierilor români.

ADVERTISING

”Strategia europeană de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori în spațiul public în domeniul agriculturii”, a spus Chesnoiu, acuzând condiționările impuse de la Bruxelles. De altfel, el a subliniat că subvențiile agricole nu sunt un ajutor pentru fermieri, ci o compensație pentru aceste condiționări.

Nivelul de performanță al fermierilor români poate reprezintă o amenințare pentru anumite state europene”, a susținut social-democratul.

Chesnoiu a spus că ”România e o țară eminamente agrară” și le-a relatat parlamentarilor o poveste cu un demnitar care s-a dus la un moment dat la Paris să ia un împrumut pentru România și, când a fost întrebat cu ce garantează, răspunsul său a fost ”o ploaie bună în mai”.

ADVERTISING

Astfel, el consideră esențial să fie alocate resurse pentru agricultură, însă are planuri clare ca să nu mai fim la mila Domnului să dea ”o ploaie bună în mai”.

Ca atuuri, Chesnoiu a insistat că nu are afaceri în agricultură, astfel că va lua decizii fără a se afla în conflict de interese.

”Nu dețin afaceri în agricultură, nu sunt implicat în mod direct în activități care să-mi afecteze imparțialitatea”, a subliniat social-democratul.

Senatorul USR de Bacău Sebastian Cernic l-a întrebat pe Chesnoiu de ce PSD a votat împotriva legii de combatere a pestei porcine și când a fost ultima oara într-un supermarket și ce preț a plătit pentru un kilogram de carne de porc sau o franzelă. Social-democrații l-au întrerupt, spunând că ”nu facem politică aici”.

ADVERTISING

În schimb, a fost lăsat să vorbească minute bune senatorul social-democrat Ion Rotaru, care a laudat programul de guvernare pe agricultură.

Europa va sta la picioarele României în ce privește agricultura, dacă e implementat acest program”, susține Rotaru.

Pe Rotaru l-a contrazis Varujan Pambuccian. Acesta a spus că îl va vota pe Chesnoiu, pentru că e parte din coaliția de guvernare, dar a atras atenția că dacă agricultura nu se va moderniza va deveni mai degrabă o componentă turistică.

Nu o să stea Europa la picioarele noastre, dacă continuăm cu agricultura tradițională, ci poate va deveni o latură a turismului, că e drăguț să vezi lucrurile desfășurându-se așa, tradițional. Aveți de gând să faceți pași serioși în zona agriculturii de precizie la culturile mari?”, a întrebat Pambuccian.

A primit asigurări generale de la Chesnoiu: ”Sunt un susținător al agriculturii de precizie, viitorul nu trebuie să ne surprindă. Suntem pregătiți, trebuie toate resursele naturale să le folosim cu cap și România are inteligența să o facă, doar uitându-mă la această masă”.

Deputatul PSD a încheiat spunând că se va bate la Bruxelles pentru fermierii români.

”Am acea filosofie de viață că victoriile au mai mulți părinți și eșecurile sunt întotdeauna orfane. Sper să nu am eșecuri și împreună cu dvs. să avem de partea noastră victoriile. Știu să împart victoriile și, dacă Doamne ferește vor fi și eșecuri, am responsabilitatea necesară să mi le asum. Nu sunt perfect, dar sunt perfectibil”, a conchis Chesnoiu.

După vot, el le-a mulțumit colegilor și a spus că va colabora cu toată lumea, chiar și cu cei de la USR, despre care crede că au votat împotriva sa doar pentru că așa le-a dictat partidul.

”Totul răsare din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem și să nu uităm că suntem vremelnici și în funcții și în această lume, iar Dumnezeu este singurul care ne poate călăuzi și mai bine drumurile. Nu sunt adeptul războaielor. Dumnezeu să ne ajute să facem ceva bun pentru agricultură”, a încheiat Chesnoiu.

Citește aici cele mai importante declarații și momente de la audierile miniștrilor Cabinetului Ciucă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇