Viitorul ministru de Finanțe: Până la urmă, bogăția nu este o loterie, este o muncă!

Viitorul ministru de Finanțe: Până la urmă, bogăția nu este o loterie, este o muncă!

Adrian Câciu, propus de PSD pentru funcția de ministru de Finanţe, a vorbit despre cât de liberală a fost doctrina lui Florin Cîțu în această funcţie, dar și despre poziția sa privind taxa pe lux, dorită de social-democrați şi respinsă de liberali.

Întrebat dacă se poate spune că este în antiteză cu Florin Cîțu, președinte PNL și primul ministru de Finanțe din guvernarea liberală, Adrian Câciu a afirmat:

„Nu, n-aș spune, cred că dânsul n-a avut bine definită doctrina, pentru că, după cum vedeți, a avut o politică social-liberală mai degrabă decât una liberală propriu-zisă.

ADVERTISING

Politicile aplicate și de Guvernul Orban și de Guvernul Cîțu nu au fost unele libertariene, ci au fost unele totuși cu niște stimuli atât pentru partea de locuri de muncă, cât și pentru partea de oameni, adică s-a contrazis în declarații.

Eu îmi mențiunea viziunea mea, care se duce către bunăstarea oamenilor, că numai bunăstarea oamenilor creează bunăstarea economică, bunăstarea economică creează bunăstarea statală și tot așa”, a spus Căciu, luni seara, la B1TV.

Adrian Câciu a vorbit și despre ”taxa pe lux”, propusă de PSD, dar nu se arată neapărat deschis către o astfel de abordare.

ADVERTISING

„Principiul redistribuirii să știți că, simplist vorbind, este acesta, iei de la bogați și dai la săraci, dar gândiți-vă că bogații nu ajung bogați fără a se folosi într-un mod pozitiv, nu într-un mod negativ, de ceilalţi din jurul lor.

Până la urmă, bogăția nu este o loterie, este o muncă, care s-a bazat pe valoarea adăugată adusă atât de către mijloacele de producție, dar mai ales de către capitalul uman”, a adăgat el, subliniind că a spus termenul „folosire” într-un sens „pozitiv, în care există un parteneriat, chiar dacă este angajat-angajator”.

ADVERTISING

Deşi Marcel Ciolacu a insistat mult că este nevoie de o taxă pe lux, la finalul negocierilor cu PSD, premierul desemnat Nicolae Ciucă a precizat că s-a renunţat la ea.

"Fără taxă pe lux, nu o să fie crescute taxele. O să rămânem pe cotă unică şi, de asemenea, asigurăm pe toată lumea că o să alocăm 7% din PIB pentru investiții", a arătat Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇