PSD ar vrea și premierul, și Finanțele, și taxa pe lux: Haideți să vedem, să ajungem la o ofertă comună. Dacă se va ajunge... (Video)

PSD ar vrea și premierul, și Finanțele, și taxa pe lux: Haideți să vedem, să ajungem la o ofertă comună. Dacă se va ajunge... (Video)

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a comentat, luni, afirmațiile făcute de Florin Cîțu, care a spus că ar fi periculos ca social-democrații să conducă Ministerul Finanțelor.

”Eu, spre deosebire de dl premier Cîțu, nu vreau să dau declarații înainte de a ajunge la acest consens. Haideți să vedem, să ajungem la o ofertă comună. Dacă se va ajunge…”, le-a spus Grindeanu jurnaliștilor, punând accentul pe ”dacă”.

La acest moment încă se lucrează pentru soluții la capitolele unde nu există un consens: munca, finanțele și economia. Liderul PSD nu a precizat nimic de justiție, chiar dacă dimineață spunea că este căutată soluție și în legătură cu Secția Specială.

ADVERTISING

Întrebat dacă aceste negocieri s-ar putea încheia azi-mâine, Grindeanu a răspuns ”eu sper”. Pe de altă parte, când jurnaliștii l-au întrebat dacă PSD ar prefera să aibă postul de premier sau pe cel de ministru de Finanțe, fostul prim-ministru a răspuns ”ambele”.

Despre soluția premierului prin rotație, Grindeanu a subliniat că ”nu s-a bătut palma, e o propunere”.

Taxa pe lux

Ceva mai detaliat a vorbit Grindeanu despre taxa pe lux, dorită de social-democrați, respinsă de liberali.

”Nu s-a discutat încă de praguri, s-au cerut date în plus la Ministerul de Finanțe și anumite scenarii și praguri, astfel încât să vedem impactul, să vedem cât s-ar putea colecta. Când vom avea datele și vom ajunge la o soluție negociată, vom comunica. (...)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eu cred că venituri, și nu vorbim de salarii, și e punctul de vedere al PSD că veniturile peste o anumită cotă - nu o dau, dar trebuie să fie foarte sus, venituri excepționale, milioane de euro și așa mai departe - să fie impozitate ca în restul Europei. Mai mult decât acel 16%.

Am avut ca discuție ca ministrul Finanțelor să vină cu date exacte despre ce înseamnă aceste praguri. Eu sper să se întâmple astăzi, ca să putem să finalizăm partea care înseamnă programul de guvernare”, a spus Grindeanu.

Întrebat cât crede că mai durează negocierile, el a explicat că e normal să dureze mai mult, având în vedere că se poartă între formațiuni politice cu viziuni diferite.

ADVERTISING

”E normal să fie discuții aprofundate, că vorbim de cele mai mari partide din România, cu viziuni diferite și e normal ca din partea dreaptă viziunea să fie una, și la fel de normal e ca pe partea stângă, social-democrată, să avem componentele care ne interesează, și anume modul în care vedem România din partea stângă. Toate aceste lucruri nu e simplu să le armonizezi”, a conchis Grindeanu.

Amintim că puțin mai devreme, întrebat de creșterea de salarii și pensii, pentru care PSD indică drept sursă de finanțare ”un buffer de 40 de miliarde de lei”, Cîțu le-a spus jurnaliștilor că îl fac să râdă și că astfel de propuneri ale social-democrațiilor arată pentru el ce periculos ar fi ca aceștia să preia finanțele țării.

Citește pe larg aici: Cîțu vorbește de pericolul ca PSD să aibă Finanțele și susține guvernarea prin rotație: Cât voi fi eu premier nu voi introduce taxe noi. Alt premier nu știu ce va face (Video)

Negocierile PSD-PNL pentru noul Guvern. Grindeanu - declarații la Parlament

Negocierile PSD-PNL pentru noul Guvern. Grindeanu - declarații la Parlament

Publicată de Epoch Times Romania pe Luni, 15 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇