Vom avea guvern, în sfârşit, săptămâna asta? Grindeanu: E cea mai grea întrebare, nu știu

Vom avea guvern, în sfârşit, săptămâna asta? Grindeanu: E cea mai grea întrebare, nu știu

Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte luni, de la ora 11:00, la sediul central al partidului, în contextul negocierilor pe care social-democraţii le poartă cu liberalii pentru formarea unui nou guvern.

La intrarea la sediul PSD, prim-vicepreședintele partidului, Sorin Grindeanu, a fost întrebat de jurnaliști dacă există șanse să avem un guvern în această săptămână.

”E cea mai grea întrebare, nu știu”, a răspuns liderul social-democrat, precizând că încă sunt subiecte pe care negocierile nu s-au finalizat, printre ele și desființarea Secției Speciale.

ADVERTISING

”(SIIJ - n.red.) e un capitol care nu a fost închis. Nu e gata programul de guvernare. Noi, de aceea, am început negocierile cerând execuția bugetară. Am venit cu propuneri pentru a crește veniturile. E absolut necesar în această perioadă ca populația să fie ajutată. Nivelul de trai a scăzut, inflația e aproape 8%, e absolut necesar ca statul român să ajute populația”, a spus Grindeanu.

El a fost oricum mai darnic în declarații decât președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a fost întrebat de jurnaliști dacă vor avea loc discuții cu Iohannis și a răspuns că nu știe, după care a intrat în sediul partidului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Numele premierului și taxa de lux

În ultimele zile, reprezentanţii PSD şi ai PNL au avut mai multe întâlniri pentru a ajunge la puncte de vedere comune privind un viitor program de guvernare.

În ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de premier, Ciolacu spunea ieri că preşedintele ţării este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze premierul şi că acestuia îi vor fi propuse două variante.

El a menţionat că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate în această săptămână.

ADVERTISING

Marcel Ciolacu şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate, arătând că aceasta ar urma să fie introdusă în legea bugetului şi că nu va afecta veniturile clasei medii.

"Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (…) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul - n.red.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri - fiindcă toate lucrurile sunt legate - în funcţie de pachetul de muncă", a arătat el.

Pe ce au căzut de acord PSD și PNL

La rândul său, premierul interimar Florin Cîţu a declarat că se va merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier din partea celor două partide.

De asemenea, Cîţu a adăugat că s-au agreat şi creşterile de pensii şi alocaţii, dar şi de investiţii.

"Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile. (…) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii - n.red.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie. (…) Cota unică rămâne", a afirmat liderul PNL.

În legătură cu subiectul desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), liderul liberal a spus că a fost agreată cu PSD o soluţie care să respecte recomandările MCV.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇