Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2021 este 7,9%, comparativ cu luna octombrie 2020, a anunțat lui Institutul Național de Statistică.
Totodată, rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%, potrivit INS.
Creșterea inflației este cauzată de majorarea prețurilor în principal la gaze și energie.
Astfel, prețul gazelor a crescut cu 46%, iar al energiei electrice cu 24%. Și combustibilii s-au scumpit cu 23%.
Și prețul mărfurilor alimentare a crescut 5,25%. Cartofii s-au scumpit cu 18%, uleiul comestibil cu 26%, legumele și conservele de legume cu 8%, zahărul cu 5%, iar peștele și conservele cu 6%.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, marţi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
Este a doua majorare a dobânzii cheie din ultima lună după ce, în 5 octombrie, BNR a anunţat creşterea acesteia la 1,5% pe an.
Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului ţintei în luna septembrie, urcând la 6,29%, semnificativ peste nivelul prognozat, de la 5,25% în august şi 3,94% în iunie.
Principala contribuţie la accelerarea creșterii ei a aparţinut, de această dată, majorării considerabile a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice în luna iulie, căreia i s-au alăturat influenţe venite din continuarea scumpirii combustibililor şi din creşterea semnificativă a preţurilor legumelor în luna septembrie.