Negocierile pentru guvern: BEx al PNL și posibilă întâlnire cu Iohannis, după ce PNL și PSD nu s-au înțeles pe numele premierului

Negocierile pentru guvern: BEx al PNL și posibilă întâlnire cu Iohannis, după ce PNL și PSD nu s-au înțeles pe numele premierului

Negocierile PSD-PNL-UDMR pentru stabilirea unui nou guvern continuă și astăzi. Echipele de negociere politice vor finaliza elementele din programul de guvernare la care nu s-a ajuns la un acord, în timp ce liderii partidelor ar urma să aibă o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, după ce nu au reușit să se înțeleagă asupra premierului. Tot astăzi va avea loc Biroul Executiv al PNL.

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare, s-au blocat, joi, la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice.

ADVERTISING

Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor.

Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice pentru News.ro.

Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, urmează să aibă o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În paralel, echipele de negociere politice vor finaliza elementele din programul de guvernare la care nu s-a ajuns la un acord, urmând a se lua o decizie politică. Liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg pe majorările de salarii, pensii şi alocaţii şi nici pe intenţia PSD de introducere a impozitului pe marile averi. 

Cea mai importantă decizie este, însă, propunerea de premier, în funcţie de această decizie urmând să se contureze şi viitorul guvern. 

Surse politice au precizat că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, asta deşi Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului.

ADVERTISING

De asemenea, Biroul Executiv al PNL se reuneşte în şedinţă, vineri, la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. Liberalii ar urma să discute despre negocierile avute, în ultimele zile, cu PSD şi UDMR în vederea formării unui nou guvern, informează Agerpres.

De asemenea, în şedinţa BEx al PNL se va discuta despre propuneri pentru şefia SRTv şi SRR.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat recent că în şedinţa BEx se va discuta şi despre ultimele declaraţii ale fostului lider al liberalilor Ludovic Orban, urmând să se ia o decizie în acest sens.

Întrebat dacă în şedinţa de vineri va propune excluderea lui Ludovic Orban din PNL, el a răspuns: "Vom discuta declaraţiile domnului Ludovic Orban din ultima perioadă în spaţiul public şi atacurile la preşedintele României şi la preşedintele PNL şi vom vedea decizia BEx".

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat că se va prezenta la şedinţa Biroului Executiv al partidului unde se va discuta despre o eventuală excludere a sa din partid, dar a precizat că o astfel de decizie îi revine Consiliului Naţional. El a spus că va cere în şedinţa BEx "demisia lui Cîţu şi a conducerii", "sistarea oricăror discuţii cu PSD şi refacerea coaliţiei PNL - UDMR - USR".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇