Cîțu vorbește de pericolul ca PSD să aibă Finanțele și susține guvernarea prin rotație: Cât voi fi eu premier nu voi introduce taxe noi. Alt premier nu știu ce va face (Video)

Cîțu vorbește de pericolul ca PSD să aibă Finanțele și susține guvernarea prin rotație: Cât voi fi eu premier nu voi introduce taxe noi. Alt premier nu știu ce va face (Video)

Premierul demis Florin Cîțu insistă că trebuie să avem un guvern cât mai rapid, însă în același timp vorbește de compromisuri și pericole în ce-i privește pe potențialii parteneri de coaliție de la PSD.

”Cea mai bună soluție e să avem un guvern cât mai repde. (…) Coaliția de guvernare cu PSD e un compromis major pentru PNL”, le-a spus Cîțu jurnaliștilor care l-au întrebat de stadiul discuțiilor pentru formarea guvernului.

Mai mult, deși surse politice anunțaseră că PNL, PSD şi UDMR reiau la ora 13:00 negocierile pe punctele din programul de guvernare unde nu s-au înțeles, Cîțu a negat existența acestor discuții, dar și eventualitatea reunirii conducerii liberale diseară.

ADVERTISING

Discuțiile dintre cele trei partide de astăzi ar fi urmat să se desfășoare pe subiecte precum desființarea Secției Speciale sau creșterile de pensii, alocații și salarii, unde nu există încă un consens.

Cîțu a spus că pentru el și liberali importante sunt investițiile, să nu existe taxe noi sau creșteri de taxe și nici măsuri care să destabilizeze situația, mai ales având în vedere că a crescut ratingul de țară.

”Ținând cont de toate astea, putem să vorbim și de o creștere de pensii și salarii”, a precizat Cîțu, lăsând să se înțeleagă că spațiul de manevră este foarte limitat aici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jurnaliștii l-au întrebat de ”bufferul de 40 de miliarde de lei” de care vorbește PSD și pe care îl indică drept sursă pentru aceste majorări.

”Mă faceți să râd, n-am auzit niciodată așa ceva. Nu există un buffer, nu am auzit așa ceva! Deci în acest moment avem o execuție bugetară mai bună decât anul trecut. Cei 40 de miliarde sunt încasări mai mari, nu reprezintă un buffer, ele sunt încasări mai mari decât anul trecut.

Și aceste încasări au fost făcute în contextul în care nu am crescut taxe și am digitalizat economia. Eu nu știu dacă am fi crescut taxe dacă aceste încasări ar fi fost făcute.

ADVERTISING

Deci acel 'buffer' e pentru a menține deficitul pe traiectorie, în timp ce deja am crescut cheltuielile în acest an cu investițiile, cheltuieli în sănătate și altele. Nu exista un buffer, sunt încasări mai mari și vedeți care e pericolul ca Finanțele să se ducă la PSD”, a subliniat Cîțu.

Întrebat de ce crede, totuși, că vom avea un guvern, având în vedere că sunt multe neînțelegeri între PNL și PSD, șeful liberalilor a spus că de aceea se poartă negocieri.

”(Neînțelegerile - n.red.) eu le văd ca pe niste negocieri. Programul de guvernare va fi clar și comun, pe care îl agreăm acum”, a adăugat Cîțu.

Cîțu a continuat să susțină testarea pe banii lor a celor care nu se vaccinează, contrar înțelegerii dintre liberali și social-democrați, dar și să conteste taxa de lux propusă de PSD, chiar susținând că nici social-democrații nu știu exact ce vor cu această taxă.

Totuși, a reluat el, ”sunt sigur că găsim o soluție. Eu sper în continuare că vom avea guvern foarte rapid. Eu am crezut că suntem gata în weekend”.

În ce privește numele premierului și partidul de la care să vină, Cîțu susține numirea prin rotație.

”Am fost primul care a spus că e o soluție, vom vedea dacă poate fi impus în România sau nu. (...) Eu am spus că atât timp cât voi fi eu premier nu voi introduce taxe noi. Alt premier nu știu ce va face”, a conchis Cîțu.

Negocierile PSD-PNL pentru noul Guvern. Florin Cîțu - declarații de presă

Negocierile PSD-PNL pentru noul Guvern. Florin Cîțu - declarații de presă.

Publicată de Epoch Times Romania pe Luni, 15 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇