Miniștrii lui Nicolae Ciucă au primit avize favorabile pe bandă rulantă la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, chiar dacă în cele 45 de minute alocate abia au apucat să-și prezinte intențiile și să răspundă la 2-3 întrebări.
Ba chiar la unii timpul a fost ocupat de colegii de partid, în special în cazul celor de la PSD, care au laudat abilitățile și performanțele reprezentanților în guvernul cu PNL.
Astfel, am văzut aplauze pentru un ministru al Agriculturii care spune că statele UE sunt amenințate de performanțele fermierilor români, un ministru al Culturii care a cerut românilor să sponsorizeze arta că de la Guvern nu vede șanse, dar și un ministru al Finanțelor care și-ar fi dorit să aibă deja banii din PNRR, problema sa fiind că trebuie să livreze reformele pentru a accesa banii.
De la Rafila, care va conduce Sănătatea, am aflat că Raed Arafat nu va mai gestiona răspunsul la pandemia de Covid, Budăi s-a declarat adevăratul inițiator al desființării pensiilor speciale parlamentare, iar Gabriela Firea a vorbit despre ea la persoana a 3-a, supărată că se fac glume despre numirea în fruntea nou-înființatului Minister al Familiei. ”Nu suntem un minister al voucherelor”, le-a răspuns ea malițioșilor.
De la PNL, Predoiu a spus că se bazează pe compromisuri pentru desființarea Secției Speciale, iar Cîmpeanu a refuzat să semneze un proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor să nu mai poată să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat. Vîlceanu a transmis că pensiile și salariile se vor plăti la timp și că discuția despre gaura din buget a apărut doar pentru că a fost Raluca Turcan supărată. Despre taxa auto, inclusă în PNRR și care va afecta mai toți românii, nu a știut să spună când va fi impusă.
L-am avut și pe ministrul Energiei, care, în ciuda avertismentelor ANRE și ale specialiștilor în energie, spune că nu vom avea probleme cu gazul iarna asta, susținând că sunt doar speculații pentru creșterea artificială a prețurilor.
Amintim că Nicolae Ciucă a depus, marţi, la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Premierul desemnat a recunoscut că nici măcar nu îi cunoaște pe toți miniștrii din guvernul său, dar le-a citit CV-urile și e încrezător că vor colabora bine. Miercuri, el a venit târziu în Parlament, și a stat în biroul lui Marcel Ciolacu.
Mai e de menționat că PSD încă nu a stabilit pe cine numește secretar general al Guvernului, funcție ce în noua configurație este asimilată celei de ministru. Pe surse a apărut numele lui Marian Neacșu, fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea și cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, maratonul audierilor miniștrilor Cabinetului Ciucă:
18:20 - Audierea miniștrilor s-a încheiat. Toți au primit aviz pozitiv și deja votul de mâine din plen pentru învestirea Guvernului, ce va fi dat la ora 10:00, este o simplă formalitate. Executivul va merge apoi la Cotroceni, pentru depunerea jurământului.
Vă mulțumim că ați urmărit evenimentele politice ale zilei alături de noi și vă așteptăm și mâine, când vom fi martorii unor imagini pe care nu le-am fi crezut posibile: Miniștrii PSD, PNL și UDMR, împreună în fața lui Klaus Iohannis pentru a jura să-și dăruiască ”toată puterea și priceperea, pentru propășirea spirituală și materială a poporului român”.
18:19 - Vasile Dîncu primește de asemenea aviz favorabil pentru Ministerul Apărării Naționale și încheie ziua audierilor din Parlament. A primit 34 de voturi pentru şi şase împotrivă.
17:49 - Daniel Cadariu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului. Au fost 32 de voturi pentru şi 12 împotrivă.
17:45 - Gabriela Firea a primit aviz favorabil pentru a fi prima persoană care conduce Ministerul Familiei. Au fost 38 de voturi pentru, 18 împotrivă și 4 abțineri.
Răspunzând la întrebări, Firea spune că existența lor arată câtă nevoie era de un minister al Familiei: ”Nu era nevoie de o sinecură pentru Gabriela Firea, că ea avea loc de muncă și o familie cu mulți copii de crescut”.
Liderul AUR Dan Tanasă i-a spus lui Firea că ”sper că veți bloca demența avortului ca mijloc de contracepție, că veți bloca demența educației sexuale în școli. Să apărați în continuare mama și tata și vă solicit sprijinul să combatem împreună violența domestică, traficul de persoane și discriminarea femeilor”.
În contrapartidă, deputatul USR Tudor Pop i-a cerut lui Firea să spună clar dacă are în vedere o lege anti-avort ca în Polonia.
”Întotdeauna voi milita pentru drepturile femeilor, dar de asemenea voi milita pentru ca toate femeile să aibă acces la servicii medicale de caliatate, servicii de consiliere, astfel încât, după consiliere specialiștii, cu duhovnicul, pentru cele credincioase, să ia cea mai bună decizie pentru ele. Nu ne întoarcem la vremurile de dinainte de Revoluție.
Cu privire la educația sexuală, susțin cu tărie - și am și eu copii de diferite vârste - ca toți copiii să beneficieze de educație sanitară care să cuprindă și noțiuni care se referă la sexualitate, dar aceasta să fie realizată de persoane specializate, medici, psihologi, și cu acordul părinților. Eu nu cred că un părinte responsabil poate să fie împotrivă. Și mai este esențial la ce vârstă se realizează această educație”, a punctat Firea.
Răspunzând unei întrebări, ea a spus că ”nu vrem să fim un Minister al Voucherelor, ci suntem un minister care crează politici și strategii”.
17:40 - Florin Spătaru a primit aviz favorabil pentru a prelua conducerea Ministerului Economiei. Au fost 30 de voturi pentru şi 19 împotrivă.
Amintim că despre Spătaru PSD a anunțat că este ”un director de la Damen Mangalia, cu un CV impresionant. Este absolvent al două facultăți, doctor în economie și are cursuri la London Business School”.
17:38 - Lucian Bode a primit aviz pozitiv să continue să conducă Ministerul Afacerilor Interne.
17:27 - Gabriela Firea a folosit majoritatea timpului alocat prezentării programului său la nou înființatul Minister al Familiei, în special pentru a se plânge de ironiile apărute în spațiul public cu privire la numirea sa în fruntea acestei instituții.
”Nu am avut un sentiment foarte bun cand au apărut în spațiul public ironii sau afirmații malițioase, referitoare la nou-înființatul Minister al Familiei. Eu cred că este un lucru bun, o evoluție și nu o involuție. Faptul că dorim să punem în centrul activității guvernamentale, printr-un minister dedicat, viața cetățenilor, eu cred că e un pas înainte democratic și responsabil și cred că acest debut ar trebui să fie mai mult susținut și de către presă, și de către societatea civilă, și de noi toți.
Această poziție va fi ocupată vremelnic de mine, dar vor urma și alții, doamne și domni care vor dezvolta acest minister. Reprezentanții coaliției m-au considerat potrivită pentru că, în calitate de primar general, am avut mai multe inițiative pentru familii, tineri, copii”, a spus Firea.
Ea a continuat apoi prezentând măsurile cu creșterea alocațiilor, deși acestea sunt la Ministerul Muncii. A enumerat și construirea de creșe, mai ales în clădiri de birouri, de programul Prima Casă sau granturi pentru frați mai mari sau vârsnici fără loc de muncă.
Când i s-a atras atenția că a rămas fără timp, Firea a ținut să reitereze: ”Spun încă o dată să nu mai zâmbim ironic și malițios când auzim în spațiul public de fertilitate, natalitate”.
17:23 - A început audierea Gabrielei Firea. Participă și liderul AUR George Simion, căruia i s-a atras atenția să își pună mască. Amintim că și alți doi deputați AUR au fost obligați astăzi să-și pună masca, așa cum prevede legea.
17:17 - Cu 28 de voturi pentru, Marius Budăi a primit aviz favorabil pentru Ministerul Muncii.
17:16 - Ultimii care intră la audieri sunt Vasile Dîncu (PSD), propus la Ministerul Apărării, Gabriela Firea (PSD) - la noul Minister al Familiei, și Daniel Cadariu (PNL) - la Ministerul Turismului.
16:52 - Întrebat după audieri cum se simte să fi coleg de guvern cu Sorin Grindeanu, premierul care a dat OUG 13, Predoiu a răspuns că ”toți învățăm din greșeli”.
"Toţi învăţăm din greşeli, nu? Vorbesc pentru mine acum. Chestiunea este în felul următor: există enorm de multe provocări şi-n ţară şi-n regiune. Eu cred că faptul că România are un guvern care se sprijină pe o majoritate solidă constituie nu numai un avantaj dar reprezintă şi o condiţie de a trece prin toate aceste greutăţi cu bine", a răspuns Predoiu la întrebarea unui reporter de la Epoch Times România.
16:42 - Marius Budăi, care a mai fost ministru al Muncii și în Guvernul Vioricăi Dăncilă, spune că este un domeniu lejer pentru el, pentru că s-a format în acest sector, lucrând ”de tânăr, de la o vârstă fragedă, mică, în asistență socială”. Și-a prezentat CV-ul și apoi a prezentat măsurile sociale, cu creșteri de pensii, salarii, alocații și indemnizații pentru persoane cu dizabilități.
Întrebat de deputatul USR Cristian Seidler ce planuri are cu pensiile speciale, social-democratul a încercat o șicană: ”Tot eu, Marius Budăi, am semnat legea pentru tăierea pensiilor speciale. Acum să nu fiți supărat pe mine că v-am tăiat pensia specială de parlamentar”.
”Chiar eu am inițiat-o”, i-a replicat deputatul USR, însă Budăi l-a acuzat că minte și că el este cel care a inițiat-o.
16:30 - Cu o întârziere de jumătate de oră, a intrat la audieri un nou lot de miniștri - Florin Spătaru (PSD) la Economie, Marius Budăi (PSD) la Muncă și Lucian Bode (PNL) la Interne.
15:23 - A venit în Parlament și Nicolae Ciucă, premierul desemnat. El a spus că nu a putut paticipa până acum la audieri, dar a văzut în presă că au decurs bine.
”Până în acest moment nu am putut să particip la audieri, dar am putut să constat din ce a apărut în presă până în acest moment că audierile au decurs foarte bine, primind aviz pozitiv toți cei care au intrat în comisii până în acest moment”, a spus Ciucă.
Când jurnaliștii l-au întrebat dacă nu le consideră superficiale, având în vedere că în 45 de minute nu pot fi discutate multe, Ciucă a răspuns: ”Nu am participat și nu pot să mă exprim, nu este treaba mea”.
Jurnaliștii l-au întrebat și de ce nu a participat la ședința solemnă organizată cu ocazia Zilei Naționale: ”trebuie verificat dacă am fost invitat”. Când jurnaliștii l-au întrebat de ce nu a fost prezent nici Cîțu, încă premier, chiar dacă demis, Ciucă a spus că dacă nu mai sunt întrebări pentru el pleacă și a intrat în biroul șefului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
14:05 - Audierile vor fi reluate de la ora 16:00. Până atunci, plenul se reunește într-o ședință solemnă comună pentru a marca 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Au mai rămas de audiat Florin Spătaru (PSD) - Ministerul Economiei, Marius Budăi (PSD) - Ministerul Muncii, Lucian Bode (PNL) - Ministerul de Interne, Vasile Dîncu (PSD) - Ministerul Apărării Naționale, Gabriela Firea (PSD) - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Daniel Cadariu (PNL) - Ministerul IMM-urilor și Turismului.
14:02 - Cu 24 de voturi pentru şi 10 împotrivă, Barna Tanczos primește undă verde să rămână ministru al Mediului și guvernul cu PSD.
El a spus că e nevoie de consens politic, dar și colaborare cu mediul privat pentru a putea impune măsurile necesare în contextul global marcat de schimbările climatice.
”Foarte multe dintre reglementările din domeniu pot afecta mediul economic, persoanele private. De aceea, este nevoie de un dialog cu mediul privat şi societatea civilă”, a subliniat el.
13:53 - Bogdan Aurescu a primit aviz să continue să conducă Ministerul de Externe. Au fost 31 de voturi pentru și 11 împotrivă.
13:47 - Cu 34 de voturi pentru şi 6 împotrivă, toate de la USR, Cseke Attila a primit aviz pozitiv să fie ministru al Dezvoltării și în Guvernul Ciucă. Ceea ce i-a supărat pe cei de la USR a fost faptul că ministrul a spus cât de esențial este Programul Anghel Saligny, cel impus de Cîțu peste capul USR, fapt ce a dus la ruperea fostei coaliții.
Potrivit acestuia, deși suma pentru program este de 50 de miliarde de lei, proiectele depuse deja se cifrează la 137 de miliarde de lei, "ceea ce arată că acest program a fost absolut necesar şi domeniile pe care le propune a fi rezolvate sunt nevoi stringente ale autorităţilor şi comunităţilor locale, fie că vorbim de apă, canalizare, drumuri, introducerea reţelelor de gaze naturale".
13:40 - Virgil Popescu a primit aviz favorabil pentru a conduce în continuare Ministerul Energiei. Au fost 39 de voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere.
13:35 - Aviz pozitiv și pentru Dan Vîlceanu la Ministerul Fondurilor Europene, cu 18 voturi pentru, 8 împotrivă şi o abţinere.
Actual ministru interimar al Finanțelor, Vîlceanu a asigurat că ”nu există nicio gaură în buget” și că vineri noul guvern va adopta rectificarea bugetară, astfel că pensiile și salariile vor fi plătite la timp și fără probleme.
”Nu există nicio gaură. Este o rectificare bugetară care, în condiţiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Deci această discuţie există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un guvern cu puteri depline, mai devreme. Atâta tot.
Vineri, din câte ştiu, va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români”, a spus Vîlceanu, dând asigurări că ”execuţia bugetară la 10 luni arată o situaţie economică bună a României, cu încasări bune, cu cheltuieli ţinute în frâu”.
Legat de PNRR, el a subliniat că până în 2023 nu se poate modifica absolut nimic, nu pot fi făcute nici măcar ajustări. Întrebat despre taxa pentru poluare pentru maşini prevăzută în PNRR, liberalul a spus că românii vor fi anunțați când va fi luată o decizie.
13:18 - Florin Roman (PNL) primește și el aviz favorabil pentru a conduce Ministerul Digitalizării. Au fost 55 de voturi pentru și 22 împotrivă.
Roman a promis internet cu fibră optică în 700 de localități izolate, chiar dacă niște ”unii” nenumiți luptă să blocheze proiectul, pentru a obține bani în plus.
Este vorba de proiectul RoNet, care vrea să acopere sute de localități unde operatorii privaţi nu investesc din cauza numărului mic de abonaţi. Roman a reclamat ”interesul mărunt” al unor angajaţi din sistemul public care nu vor să finalizeze acest proiect, pentru că primesc bonusuri atâta vreme cât proiectul e încă în desfășurare.
13:07 - Tot cu decalaj au loc și audierile celor 3 candidați care ar fi trebuit să înceapă la 12:45 - Bogdan Aurescu (PNL), care rămâne la Externe, Tanczos Barna (UDMR), în continuare la Mediu și Virgil Popescu (PNL), de asemenea în continuare la Energie.
12:58 - Sorin Grindeanu, care va deţine şi funcţia de vicepremier în Guvernul Ciucă, a primit aviz favorabil pentru Ministerul Transporturilor. Au fost 24 de voturi pentru şi 9 voturi împotrivă, fără abțineri.
Grindeanu a spus că și-a asumat la nivel personal și OUG 13, dar și OUG 14, prin care au fost abrogate modificările Codurilor stabilite prin OUG 13.
”Da, sunt cel care conduceam guvernul atunci când s-a dat acea OUG, tot eu conduceam guvernul şi peste câteva zile, când s-a dat OUG 14, pe care mi-am asumat-o aproape la nivel personal, ştiind în ce intru, din punct de vedere politic, odată cu adoptarea acelei OUG 14”, a spus Grindeanu.
Despre portofoliul Transporturilor, Grindeanu a promis că ”Portul Constanţa, în mandatul meu, nu va fi privatizat sub nicio formă”.
”Ştiu anumite interese pe care pot să le aibă unii sau alţii, dar reprezintă un punct geostrategic important şi un hub comercial cu un potenţial enorm”, a precizat Grindeanu.
12:42 - Medicul Alexandru Rafila, senator PSD și de mâine ministru al Sănătății în Guvernul Ciucă, spune că va lua măsurile necesare ca gestionarea pandemiei să nu mai fie în mâna lui Raed Arafat, ci la minister.
Rafila a primit aviz pozitiv, cu 26 de voturi pentru, 10 împotrivă și nicio abținere.
Întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Arafat, Rafila a lăudat activitatea acestuia la DSU.
”DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (...) dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă...”, a răspuns Rafila.
12:25 - Cu întârziere au început audierile următorilor patru miniștri: Florin Roman (PNL), la Ministerul Digitalizării, Sorin Grindeanu (PSD) la Transporturi, Dan Vîlceanu (PNL) la Fonduri Europene și Alexandru Rafila (PSD) la Sănătate.
12:18 - Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Justiției, cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă.
În audieri, fostul ministru Stelian Ion l-a întrebat ce va face în privinţa desfiinţării SIIJ, susținând că propunerea din programul de guvernare e ”aceeaşi Mărie cu altă pălărie”.
”Este o chestiune care dezbină la acest moment, este un măr al discordiei şi opinia publică este divizată pe acest subiect. Unii se manifestă cu patimă, alţi cu procese de intenţie, iar tot acest dialog excesiv de pătimaş denotă şi neîncrederea procurorilor de a fi independenţi”, a răspuns Predoiu.
El a arătat că va aborda acest subiect cu echilibru şi în dialog cu sistemul judiciar, pentru că este ”o vulnerabilitate şi o piatră de moară”.
Cătălin Predoiu a susţinut că există un adevărat ghem de probleme în Justiţie, şi, ”cu cât fiecare va trage mai tare de sforile fiecărui nod, nodul se va strânge”.
"Fiecare trebuie să lase de la el până când nodul se va desface de la sine prin compromisuri acceptabile. (...) Dacă acest nod încă dezlegabil va fi transformat într-unul gordian, nu vom ezita să aplicăm soluţia consacrată, îl vom tăia cu sabia. Guvernul dispune de instrumente pentru a-şi atinge obiectivele", a mai afirmat Predoiu.
12:12 - Cu doar 3 voturi împotrivă, Sorin Cîmpeanu a primit aviz favorabil pentru a conduce în continuare Ministerul Educației.
La audieri, Cîmpeanu a fost invitat să devină co-iniţiator al unui proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor nu mai pot să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat. Cîmpeanu a refuzat să semneze pe loc, dar a spus că va analiza situaţia.
11:59 - Cu 34 de voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere, Adrian Câciu de la PSD primește aviz favorabil pentru Ministerul Finanțelor.
”Prioritățile sunt cele cerute de realități: rectificarea bugetară și PNRR-ul. Din punctul meu de vedere, îmi pare rău că suntem în situația în care să nu fi avut acum acei bani de avans în cont, în condițiile în care a fost o muncă susținută ca acest PNRR să fie adoptat.
Problema noastră e că am rămas să livrăm. Asta înseamnă că întâi trebuie să primim avansul, să îndeplinim ce mai e până la 31 decembrie”, a explicat Câciu, amintind de actele normative pe care Guvernul trebuie să le adopte pentru a accesa primii bani din PNRR.
11:42 - În aplauzele sălii, Adrian Chesnoiu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Agriculturii, cu 24 de voturi pentru, nicio abținere și 6 voturi împotrivă.
”Am acea filosofie de viață că victoriile au mai mulți părinți și eșecurile sunt întotdeauna orfane. Sper să nu am eșecuri și împreună cu dvs. să avem de partea noastră victoriile. Știu să împart victoriile și, dacă Doamne ferește vor fi și eșecuri, am responsabilitatea necesară să mi le asum. Nu sunt perfect, dar sunt perfectibil”, a conchis Chesnoiu.
El a spus că cei de la USR probabil au votat împotriva sa pentru că așa a decis partidul, dar că va colabora cu toată lumea.
”Totul răsare din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem și să nu uităm că suntem vremelnici și în funcții și în această lume, iar Dumnezeu este singurul care ne poate călăuzi și mai bine drumurile. Nu sunt adeptul războaielor. Dumnezeu să ne ajute să facem ceva bun pentru agricultură”, a încheiat Chesnoiu.
11:32 - Eduard Novak a primit aviz pozitiv pentru a conduce în continuare Ministerul Sportului. Au fost 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri.
11:12 - Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanțelor, și-a prezentat CV-ul, insistând pe activitatea în mediul privat, dar a precizat și că a participat la crearea a trei programe de guvernare până acum.
11:09 - În timp ce programul e prelungit la alte comisii, pentru că cele 45 de minute alocate se dovedesc insuficiente, au început audierile următorilor patru miniștri: Adrian Câciu, propus de PSD la Finanțe, Cătălin Predoiu, propus de PNL la Justiție, și deja titularii Cseke Attila (UDMR) la Dezvoltare și Sorin Cîmpeanu la Educație.
11:03 - Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 15 voturi pentru numirea ca ministru, trei împotrivă şi o abţinere.
Romaşcanu a mai fost ministru al Culturii, precum și director al ziarelor CanCan și Libertatea și executive manager al televiziunii Kanal D.
”Ceea ce poate a ţinut în loc dezvoltarea României în toţi aceşti ani post-revoluţionari a fost lipsa de continuitate. Nu pot decât să îmi doresc un mandat cât de cât lung, dar politica este peste dorinţele noastre, pentru că sunt lucruri de făcut şi chiar dacă nu există o continuitate în mandatele individuale, eu sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune, până acum şi să ducem mai departe, astfel ca următorul (ministru - n.red.) care va veni, indiferent cât de scurt îmi va fi mie mandatul, să aibă nişte direcţii pe care să le urmeze”, a spus Romașcanu la audieri, potrivit News.ro.
El a trecut în revistă priorităţile: ”Mi-aş dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%”. Pe de altă parte, a admis: ”Aparent, pleci cu o prioritate de aici, dar când ajungi acolo (la minister - n.red.) şi încep să îţi vină oameni în birou, constaţi că nevoile sunt peste tot”.
Astfel, Romașcanu a făcut apel către societate: „Nu vă opriţi din ideea de a sponsoriza cultura. Este treaba ministerului, dar acesta este un apel către toţi cei care iubesc arta - să contribuie la dezvoltarea ei. Peste tot în lume, privatul joacă un rol important în finanţarea actului cultural şi, dacă se poate, noi vom încerca să facem legea mult mai atractivă pentru sponsori”.
10:07 - La ședinţa comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, unde este audiat Chesnoiu, actualul ministru interimar, care și-a și dat de altfel demisia din Guvern și din PNL, Adrian Oros, absentează.
Adrian Chesnoiu este lăudat de colegii social-democrați pentru calitățile de om.
În discursul său, ministrul PSD care va prelua Agricultura critică strategia UE pe agricultură și consideră că anumite state europene se simt amenințate de performanțele fermierilor români.
”Strategia europeană de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori în spațiul public în domeniul agriculturii”, a spus Chesnoiu, acuzând condiționările impuse de la Bruxelles.
”Nivelul de performanță al fermierilor români poate reprezintă o amenințare pentru anumite state europene”, a adăugat social-democratul.
Senatorul USR de Bacău Sebastian Cernic îl întreabă pe Chesnoiu de ce PSD a votat împotriva legii de combatere a pestei porcine și când a fost ultima oară într-un supermarket. Social-democrații îl întrerup, spunând că ”nu facem politică aici”.
În schimb, e lăsat să vorbească minute bune senatorul social-democrat Ion Rotaru, care laudă programul de guvernare pe agricultură.
”Europa va sta la picioarele României în ce privește agricultura, dacă e implementat acest program”, susține Rotaru.
09:40 - Primii care intră la ora 10:00 la audieri sunt Lucian Romașcanu (PSD) - ministrul Culturii, Adrian Chesnoiu (PSD) - ministrul Agriculturii și Eduard Novak (UDMR) - ministru al Sportului, care rămâne pe portofoliul ocupat și în fosta coaliție.
**********
Componența Guvernului Nicolae Ciucă
Cabinetul Ciucă are 20 de ministere. De precizat că, în noua formulă, funcția de secretar general al Guvernului este asimilată celei de ministru. Aceasta revine PSD, dar social-democrații încă nu au anunțat numele pe care îl vor impune.
- Prim-ministru: Nicolae Ciucă
- Vicepremier: Kelemen Hunor
- Vicepremier: Sorin Grindeanu
Miniștrii PSD
- Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
- Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
- Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
- Ministerul Muncii: Marius Budăi
- Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
- Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
- Ministerul Economiei: Florin Spătaru
- Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
- Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu
Miniștrii PNL
- Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
- Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu
- Ministerul Energiei- Virgil Popescu
- Ministerul de Interne- Lucian Bode
- Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
- Ministerul Educației - Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Digitalizării - Florin Roman
- Ministerul IMM-urilor și Turismului - Constantin Cadariu
Miniștrii UDMR
- Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
- Ministerul Mediului: Tanczos Barna
- Ministerul Sportului: Eduard Novak