Predoiu, întrebat cum e să fie coleg cu premierul OUG 13: Toți învățăm din greșeli, nu? Strategia sabiei şi compromisului

Predoiu, întrebat cum e să fie coleg cu premierul OUG 13: Toți învățăm din greșeli, nu? Strategia sabiei şi compromisului

Cătălin Predoiu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Justiției, cu 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă. Astfel, de joi, liberalul se întoarce la conducerea Justiției, portofoliu pe care l-a mai ocupat și în alte guvernări.

În audieri, fostul ministru Stelian Ion l-a întrebat ce va face în privinţa desfiinţării SIIJ, susținând că propunerea din programul de guvernare e ”aceeaşi Mărie cu altă pălărie”.

Amintim că în programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR e precizat că Secția Specială să fie desființată până în primăvara viitoare, în locul ei urmând să fie creată o altă structură care să-i preia dosarele.

”Pentru desființarea Secției de investigație a magistraților există o asumare ca până la 31 martie anul viitor să se pună în aplicare o inițiativă legislativă, să se desființeze SIIJ și să se înființeze o nouă structură care să preia dosarele care sunt deja în lucru”, a anunțat marți seară premierul desemnat Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Despre acest subiect, Predoiu a spus că este o ”piatră de moară” ce a dezbinat opinia publică.

”Este o chestiune care dezbină la acest moment, este un măr al discordiei şi opinia publică este divizată pe acest subiect. Unii se manifestă cu patimă, alţi cu procese de intenţie, iar tot acest dialog excesiv de pătimaş denotă şi neîncrederea procurorilor de a fi independenţi”, a răspuns Predoiu.

El a arătat că va aborda acest subiect cu echilibru şi în dialog cu sistemul judiciar, pentru că este ”o vulnerabilitate şi o piatră de moară”.

Cătălin Predoiu a susţinut că există un adevărat ghem de probleme în Justiţie, şi, ”cu cât fiecare va trage mai tare de sforile fiecărui nod, nodul se va strânge”. 

"Fiecare trebuie să lase de la el până când nodul se va desface de la sine prin compromisuri acceptabile. (...)  Dacă acest nod încă dezlegabil va fi transformat într-unul gordian, nu vom ezita să aplicăm soluţia consacrată, îl vom tăia cu sabia. Guvernul dispune de instrumente pentru a-şi atinge obiectivele", a mai afirmat Predoiu.

ADVERTISING

Predoiu a lansat un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată.

”Nu am făcut o adresă precisă la un anumit procuror sau la un anumit parchet, dar am subliniat că există percepția publică, că criminalitatea a căpătat în anumite domenii și zone ale țării limite insuportabile pentru cetățeni, traficul de persoane contiuă și că problema corupției nu este rezolvată”, a spus Predoiu.

Întrebat după audieri cum se simte să fi coleg de guvern cu Sorin Grindeanu, premierul care a dat OUG 13, Predoiu a răspuns că ”toți învățăm din greșeli”.

"Toţi învăţăm din greşeli, nu? Vorbesc pentru mine acum. Chestiunea este în felul următor: există enorm de multe provocări şi-n ţară şi-n regiune. Eu cred că faptul că România are un guvern care se sprijină pe o majoritate solidă constituie nu numai un avantaj dar reprezintă şi o condiţie de a trece prin toate aceste greutăţi cu bine", a răspuns Predoiu la întrebarea unui reporter de la Epoch Times România.

ADVERTISING

Avize pe bandă rulantă pentru miniștrii lui Ciucă

Miniștrii lui Nicolae Ciucă au primit până acum avize favorabile pe bandă rulantă la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, chiar dacă în cele 45 de minute alocate abia apucă să-și prezinte intențiile și să răspundă la 2-3 întrebări.

Ba chiar la unii timpul a fost ocupat de colegii de partid, în special în cazul celor de la PSD, care și-au folosit timpul pentru a lăuda abilitățile și performanțele reprezentanților în guvernul cu PNL.

Astfel, am văzut aplauze pentru un ministru al Agriculturii care spune că statele UE sunt amenințate de performanțele fermierilor români, un ministru al Culturii care a cerut românilor să sponsorizeze arta că de la Guvern nu vede șanse, dar și un ministru al Finanțelor care și-ar fi dorit să aibă deja banii din PNRR, problema sa fiind că trebuie să livreze reformele pentru a accesa banii. De la Rafila, care va conduce Sănătatea, am aflat că Raed Arafat nu va mai gestiona răspunsul la pandemia de Covid.

De la PNL, Predoiu a spus că se bazează pe compromisuri pentru desființarea Secției Speciale, iar Cîmpeanu a refuzat să semneze un proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor să nu mai poată să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat.

Amintim că Nicolae Ciucă a depus, marţi, la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Premierul desemnat a recunoscut că nici măcar nu îi cunoaște pe toți miniștrii din guvernul său, dar le-a citit CV-urile și e încrezător că vor colabora bine.

Mai e de menționat că PSD încă nu a stabilit pe cine numește secretar general al Guvernului, funcție ce în noua configurație este asimilată celei de ministru. Pe surse a apărut numele lui Marian Neacșu, fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea și cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Votul pentru învestirea Guvernului Ciucă va fi dat joi, în plenul Parlamentului, de la ora 10:00.

Citește aici cele mai importante declarații și momente de la audierile miniștrilor Cabinetului Ciucă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇