Predoiu: Secția Specială a fost o eroare

Predoiu: Secția Specială a fost o eroare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Desființarea Secției Speciale e cerută cu insistență de instituțiile europene încă din vremea guvernării Dragnea, dar lucrurile încă nu sunt soluționate. Ministrul Justiției Cătălin Predoiu admite însă că înființarea Secției a fost ă eroare.

”În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a afirmat, miercuri seară, Cătălin Predoiu.

Argumentul dat de ministrul Justiției a fost acela că magistrații care sunt localizaţi în Bucureşti nu pot urmări întreg fenomenul la nivel naţional.

ADVERTISING

A fost o eroare această secţie specială. Indiferent care au fost soluţiile care au dus la imaginarea acestei secţii este o soluţie greşită. Dincolo de celebrele gafe – de a deschide dosare penale unor oficiali ai UE – principala probemă pe are o ridică această secţiei este că nu are capacitatea de combatere a corpţiei în sistemul judiciar.

Nu mă poate convinge nimeni că 5 judecători localizaţi în Bucureşti pot menţine un nivel de vigilenţă în sistemul judiciar, fiind pregătiţi să combată corupţia.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției
ADVERTISING

Potrivit acestuia, nu se poate fizic ca un judecător să fie şi la Bucureşti şi la 200 de kilometri, în locul în care s-ar putea produce o faptă de corupţie în sistem.

”Indiferent ce motive au stat la baza acestor preocupări- pe care nu le înţeleg – soluţia aleasă este proastă pentru că, în realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a mai declarat minsitrul.

Acesta a precizat că înfiinţarea acestei structuri a creat impresia unui fenomen de corupţie extins în sistem, dar instituţia în sine oricum nu ar avea capacitatea să-l combată.

ADVERTISING

În contextul în care Comisia Europeană a avertizat asupra impactului negativ al aplicării reformelor controversate adoptate în perioada guvernării PSD, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunță punerea în dezbatere publică a legilor Justiţiei.

Instituția invită participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, până pe 31 martie 2021.

Predoiu a explicat că în ceea ce priveşte Legea de organizare judiciară, principalele propuneri sunt desfiinţarea SIIJ care afectează modul de soluţionare a cauzelor judiciare la celelate anchete,reglementarea detaliată a motivelor de revocare în cadrul DNA şi DIICOT.

Progresul în modificarea legislației în domeniu a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19, precizează raportul Comisiei Europene, dat publicității miercuri,

Din această cauză, măsurile controversate cu impact negativ asupra independenței Justiției continuă să se aplice, cum ar fi Secţia Specială pentru Investigarea Magistraților, care are ca atribuiţii exclusive anchetare a infracţiunilor comise de judecători şi procurori.

Aceasta rămâne în vigoare, în ciuda criticilor pe scară largă. Chiar și Comisia de la Veneția a precizat că rațiunea din spatele înființării acestei secții nu pare justificată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇