Desființarea SIIJ, dezbătută public la Ministerul Jusțitiei: Societatea civilă ar vrea cât mai repede, Asociația Procurorilor propune prelungirea activității cu un an

Desființarea SIIJ, dezbătută public la Ministerul Jusțitiei: Societatea civilă ar vrea cât mai repede, Asociația Procurorilor propune prelungirea activității cu un an

Desființarea Secției speciale pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), susținută de societatea civilă, asumată de Guvernul Orban și recomandată de instituțiile europene, a fost, miercuri, subiect de dezbatere publică la Ministerul Justiției, prilej cu care Asociația Procurorilor a susținut varianta prelungirii activității controversatei secții cu încă un an, deși marea majoritate a magistraților se pronunță pentru abrogarea prevederilor în baza cărora ea funcționează.

Dezbaterea, care a durat aproape două ore, a fost anunțată public și transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției. La ea au participat mai mulți reprezentanți ai ministerului, ai societății civile și ai asociațiilor de magistrați.

Secretarul de stat Diana Morar a reamintit faptul că organismele internaționale ”și-au exprimat îngrijorarea” cu privire la înființarea SIIJ, iar Ministerul Justiției a adoptat înainte de declanșarea pandemiei de Covid-19 memorandumul privind desființarea acestei secții, acum fiind urmați pașii legali prevăzuți în procedură – dezbatere publică, obținerea avizului CSM, redactarea formei finale a proiectului de lege, adoptarea lui în Guvern și trimiterea la Parlament pentru aprobare.

ADVERTISING

Proiectul de lege propune desființarea secției speciale, abrogarea secțiunii care privește organizarea ei și o serie de dispoziții tranzitorii cu privire la situația dosarelor aflate în lucru, dar și a activelor și pasivelor secției, a mai precizat secretarul de stat.

Citește și ”Secția specială a fost gândită ca braț armat al politicului împotriva magistraților. Partidele să spună: Cum ne organizăm justiția și ce fel de stat vrem? – Interviu cu Raluca Prună”.

Desființarea SIIJ să fie făcută cât mai repede, susține societatea civilă

Cătălina Hopărteanu (Declic) a reamintit campania publică prin care peste 800.000 de membri și semnatari au petiției online au spus ca SIIJ ”trebuie desființată de urgență”, iar Marian Rădună (Rezistența) a punctat absența ministrului Cătălin Predoiu de la dezbatere și a întrebat insistent care este calendarul asumat de MJ în privința acestui obiectiv.

Secretarul de stat a răspuns ca MJ nu face doar un exercițiu de imagine, ci dorește să existe un rezultat al acestui demers, prin urmare după ce proiectul va avea forma optimă, finală, urmează să se stabilească și calendarul. ”Monitorizăm situația la nivelul Parlamentului pentru a putea fi depus cu prioritate”, a mai spus Diana Morar.

ADVERTISING

”Când anume veți finaliza acest proiect de lege, pentru a fi trimis?”, a insistat Marian Rădună.

”Acum secția funcționează bine mersi, iar judecătorii și procurorii au o presiune în plus (...) Nu doar Greco și Comisia de la Veneția au făcut recomandări, ci și societatea civilă, asociațiile de magistrați au protestat în fața ministerului, au fost proteste pentru desființarea acestei secții. Reiterăm rugămintea de a avea un program clar”, a mai spus reprezentantul societății civile, la fel ca și reprezentanta Declic, care a reamintit că au trecut deja 6 luni de când doar se discută despre subiect fără să se întâmple nimic.

Intrebați despre avizul CSM, reprezentanții MJ au spus că el a fost cerut încă din februarie, dar nu s-a primit nimic oficial până acum, săptămâna trecută CSM pronunțându-se pe o altă propunere legislativă depusă la Parlament cu același obiectiv – desființarea SIIJ.

Asociația Procurorilor vrea ca SIIJ să fie reorganizată și lăsată să mai funcționeze încă un an

Elena Iordache, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte și președinte al Asociației Procurorilor, a subliniat faptul ca SIIJ nu are acum decât 4 procurori în activitate, după ce membrii CSM nu au reușit să se pună de acord cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de șef și procuror operativ, aspect ”minunat pentru factorul politic din România, să spună ca secția nu funcționează”.

ADVERTISING

Procurorul Elena Iordache a făcut o serie de propuneri privind textul proiectului de lege, legate de declinarea competențelor și obținerea unor avize, propuneri care au fost înregistrate de reprezentanții MJ.

Dați-le un an să funcționeze! (...) Insistența noastră este pentru reorganizare în cadrul PIIJC (...) Odată inființată, trebuia lăsată să funcționeze la capacitate maximă”, a mai spus Elena Iordache.

”Asociația Procurorilor își asumă un experiment de un an?!”, a întrebat Cătălina Hopârteanu, fără să primească un răspuns clar.

Reprezentanta Declic a mai cerut MJ să finalizeze grabnic proiectul și să meargă cu el în Parlament, subliniind faptul că din cauza situației create și a orgoliilor și conflictelor între asociațiile de magistrați și ”intre ele cu CSM, noi cetățenii suntem cei care avem de suferit”.

La rândul său, Marian Rădună a întrebat-o pe șefa Asociației Procurorilor câte dintre cele peste 3 mii de dosare înregistrate au fost rezolvate de SIIJ de la înființare, dar nu a primit un răspuns, la fel cum s-a întamplat și în cazul întrebării: ”De ce nu se înscriu la concursul pentru ocuparea funcțiilor din SIIJ procurorii de la Asociația Procurorilor?”.

Desființarea SIIJ, susținută ferm de Ministerul Justiției și de marea majoritate a procurorilor și judecătorilor

Secretarul de stat Diana Morar a reamintit ca tema dezbaterii este desființarea SIIJ, nicidecum reorganizarea secției, dar a precizat încă o dată ca au fost reținute argumentele menționate de AP în vederea găsirii unei soluții optime din punct de vedere legal.

”Modalitatea în care să se pună în aplicare desființarea SIIJ este obiectul dezbaterii de azi (...) În urma analizei pe subiect, ministrul a avut ca punct de vedere, susținut mereu, desființarea. Si noi ca secretari de stat suntem pentru această soluție”, a subliniat încă o dată Morar.

La rândul său, Alina Barbu, de la Direcția de elaborare acte normative din MJ, a intervenit în dezbatere și a reamintit că există asociații de magistrați care au contestat la CJUE ”conformitatea înființării SIIJ”.

”În ianuarie, cu ocazia raportului MCV, s-a discutat, iar punctul de vedere transmis ferm și asumat de Guvern este în sensul desființării, în baza cooperării loiale cu instituțiile europene”, a mai punctat aceasta.

În schimb, Elena Iordache a reamintit ca fostul guvern PSD, condus de Viorica Dăncilă, a susținut prin fostul agent guvernamental (înlocuit între timp - n.red.) că SIIJ ”trebuie să existe”. Tot șefa AP a propus ”să așteptăm” până vine hotărârea CJUE.

Asumarea de către România, prin agent și prin guvernul României, este fermă, indiferent de soluția CJUE (...) Soluția desființării a fost fermă, e o angajare a guvernului în fata unei institutii europene”, a subliniat Alina Barbu, explicând ca și CJUE a avut activitatea suspendată din cauza pandemiei, așa că nu există o dată la care se va pronunța cu privire la acest subiect.

De altfel, la finalul dezbaterii, secretarul de stat Diana Morar a făcut trimitere la datele statistice menționate și în expunerea de motive a proiectului de lege, conform cărora ”În urma centralizării punctelor de vedere ale instanțelor și parchetelor, a rezultat faptul că 85,47% din procurorii respondenți și 72,22%  din judecătorii respondenți au opinat în sensul abrogării prevederilor privind Secția”, o dovadă în plus că ceea ce susține Ministerul Justiției privind desfiintarea SIIJ este o pozitie ”fundamentată, pertinentă, temeinică și în concodranță cu ceea ce organismele UE au avut în vedere”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇