O petiție adresată Comisiei Europene acuză Guvernul că de 6 luni tot amână desființarea Secției Speciale

O petiție adresată Comisiei Europene acuză Guvernul că de 6 luni tot amână desființarea Secției Speciale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comunitatea Declic a transmis Comisiei Europene o scrisoare deschisă în care acuză Guvernul ca a tergiversat nejustificat finalizarea și trimiterea proiectului de lege pentru desființarea Secției Speciale către Parlament.

Declic a precizat că a trimis scrisoarea deschisă, ca urmare a petiției semnate de peste 18.000 de cetățeni.

Reprezentanții comunitătii amintesc că au lansat Campania pentru desființarea Sectiei Speciale în perioada Guvernului Dăncilă. Apoi au continuat discuțiile cu noul Guvern, care avea ca prioritate închiderea acestui parchet, o amenințare la adresa Justiției, așa cum arăta GRECO (Grupul de State Împotriva Corupției) în raportul întocmit anul trecut.

ADVERTISING

Cum a influențat pandemia acest lucru

„Prin programul de Guvernare, PNL a prioritizat desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Ulterior, după ce a preluat guvernarea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat public că va desființa Secția doar prin proiect de lege dezbătut în Parlamentul României.

În luna februarie, Ministerul Justiției a comunicat finalizarea proiectului de lege și a programat o dezbatere publică. Apoi, dezbaterea a fost amânată, până la învestirea unui nou Guvern PNL. A urmat pandemia, iar proiectul de lege privind desființarea SIIJ nu a mai fost dezbătut public", transmit reprezentanții Declic.

ADVERTISING

Pe 29 aprilie, Declic a trimis o corespondență oficială către Ministerul Justiției, în care a cerut informații despre reluarea dezbaterii publice. Pe 12 mai, Ministerul Justiției a răspuns, prin e-mail, că ”proiectul de lege se află în curs de elaborare și analiză, dezbaterea publică fiind suspendată”.

„Astfel, un proiect despre care eram informați în luna februarie că este finalizat, 3 luni mai târziu se afla în elaborare și analiză. Am fost invitați să trimitem propunerile prin e-mail, urmând ca dezbaterea să se reia la o dată ulterioară, nestabilită”, spun ei.

ADVERTISING

În aceste condiții, comunitatea consideră că Ministerul Justiției a tergiversat nejustificat finalizarea și trimiterea proiectului de lege pentru desființarea SIIJ către Parlament. În tot acest timp, conform declarațiilor oficialilor din Ministerului Public, 1400 de dosare sunt nelucrate la Secția Specială, din cauza lipsei de procurori, notează ei.

Declic: PNL nu respectă propriul program de guvernare

Pe 11 iunie, Declic a lansat o campanie în presa online, în care a arătat public că PNL nu respectă propriul program de guvernare și menține în viață Secția Specială. În aceeași zi, după amiază, spun ei, au fost contactați de reprezentanții Ministerului Justiției, care i-au informat că ”în cursul săptămânii viitoare va fi anunțată data unei dezbateri publice având ca obiect proiectul sus-menționat.”

“Suntem extrem de îngrijorați că acest anunț va fi folosit, în discuțiile de 15 și 16 iunie, de către Guvern, pentru a pretinde că s-au înregistrat progrese atunci când în realitate s-a întâmplat contrariul.

Ne dorim să vă aducem la cunoștință această situație, care nu corespunde declarațiilor publice făcute de premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care susțin că vor desființarea Sectiei Speciale, însă, în realitate, tergiversează de 6 luni închiderea secției și reluarea anchetelor care vizează posibile infracțiuni săvârșite de magistrații din întreaga Românie", precizează reprezentanții Declic.

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇