Vîlceanu spune că ”gaura din buget” a apărut doar pentru că s-a supărat Turcan. De taxa auto nu știe când va fi introdusă

Vîlceanu spune că ”gaura din buget” a apărut doar pentru că s-a supărat Turcan. De taxa auto nu știe când va fi introdusă

Actual ministru interimar al Finanțelor și de mâine ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu a asigurat că ”nu există nicio gaură în buget” și că vineri noul guvern va adopta rectificarea bugetară, astfel că pensiile și salariile vor fi plătite la timp și fără probleme.

”Nu există nicio gaură. Este o rectificare bugetară care, în condiţiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Deci această discuţie există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un guvern cu puteri depline, mai devreme. Atâta tot.

ADVERTISING

Vineri, din câte ştiu, va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români”, a spus Vîlceanu, dând asigurări că ”execuţia bugetară la 10 luni arată o situaţie economică bună a României, cu încasări bune, cu cheltuieli ţinute în frâu”.

Legat de PNRR, el a subliniat că până în 2023 nu se poate modifica absolut nimic, nu pot fi făcute nici măcar ajustări.

Întrebat despre taxa pentru poluare pentru maşini prevăzută în PNRR, liberalul a precizat că românii vor fi anunțați când va fi luată o decizie.

”Întrebarea aceasta (lgată de taxa auto - n.red.) am avut-o în mod constant, încă de când am preluat portofoliul Finanţelor. Nu e ceva stabilit în legătură cu această taxă şi mai degrabă trebuie să gândim un mecanism astfel încât să ne încadrăm în acel principiu – poluatorul plăteşte”, a spus Vîlceanu, la ieșirea de la audieri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când jurnaliștii au insistat să afle totuși când va fi introdusă taxa, ministrul a replicat că nu poate preciza momentul.

”Eu am spus şi în cadrul audierilor, avem nevoie de schimbări legislative astfel încât să putem atrage aceşti bani şi să ducem la bun sfârşit acest PNRR şi foarte multe dintre ele se vor întâmpla în Parlament. O să vă spun când. Nu aş putea să vă spun în acest moment”, a răspuns el.

Avize pe bandă rulantă pentru miniștrii lui Ciucă

Miniștrii lui Nicolae Ciucă au primit până acum avize favorabile pe bandă rulantă la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, chiar dacă în cele 45 de minute alocate abia apucă să-și prezinte intențiile și să răspundă la 2-3 întrebări.

ADVERTISING

Ba chiar la unii timpul a fost ocupat de colegii de partid, în special în cazul celor de la PSD, care și-au folosit timpul pentru a lăuda abilitățile și performanțele reprezentanților în guvernul cu PNL.

Astfel, am văzut aplauze pentru un ministru al Agriculturii care spune că statele UE sunt amenințate de performanțele fermierilor români, un ministru al Culturii care a cerut românilor să sponsorizeze arta că de la Guvern nu vede șanse, dar și un ministru al Finanțelor care și-ar fi dorit să aibă deja banii din PNRR, problema sa fiind că trebuie să livreze reformele pentru a accesa banii. De la Rafila, care va conduce Sănătatea, am aflat că Raed Arafat nu va mai gestiona răspunsul la pandemia de Covid.

De la PNL, Predoiu a spus că se bazează pe compromisuri pentru desființarea Secției Speciale, iar Cîmpeanu a refuzat să semneze un proiect de lege al USR prin care cei care au titlu de doctor să nu mai poată să renunțe voluntar la acesta, pentru a evita anchetele și verdictele de plagiat.

Amintim că Nicolae Ciucă a depus, marţi, la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Premierul desemnat a recunoscut că nici măcar nu îi cunoaște pe toți miniștrii din guvernul său, dar le-a citit CV-urile și e încrezător că vor colabora bine.

Mai e de menționat că PSD încă nu a stabilit pe cine numește secretar general al Guvernului, funcție ce în noua configurație este asimilată celei de ministru. Pe surse a apărut numele lui Marian Neacșu, fosta mână dreaptă a lui Liviu Dragnea și cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Votul pentru învestirea Guvernului Ciucă va fi dat joi, în plenul Parlamentului, de la ora 10:00.

Citește aici cele mai importante declarații și momente de la audierile miniștrilor Cabinetului Ciucă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇