Ziua în care statul a eșuat

Toate statele europene au înregistrat o scădere a numărului de infectări în lunile aprilie, mai, dar în niciunul nu s-au ridicat restricțiile cum s-a întâmplat în România. Mai mult, acestea au intensificat campania de vaccinare care trenase până atunci din cauza crizei de doze.
Ziua în care statul a eșuat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pandemia a fost “învinsă” într-o sâmbătă, prima zi după săptămâni de restricții, în care oamenii au ieșit pe străzi fără mască, au putut circula noaptea și au crezut că greul trecuse pentru că liderii lor le-au spus că “au învins pandemia”.

Mă gândesc des la acea zi. 

Nu-mi mai amintesc prea bine detaliile, dar țin minte că am fost intrigat de ridicarea restricțiilor și de declarațiile optimiste ale premierului Florin Cîțu, urmate de cele ale președintelui Klaus Iohannis.

În data 15 mai s-a înregistrat un record în ce privește vaccinarea. 119.021 de oameni fuseseră la centre și își făcuseră injecția. Până la acea dată, 3,9 milioane de români erau vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin, conform datelor publicate de Guvernul României.

Cumva, se formase un fel de emulație în jurul vaccinării, erau multe evenimente legate de asta, iar mulți oameni voiau să se protejeze pentru a se întoarce la o viață cât mai aproape de normal.

ADVERTISING

După ce anunță într-o conferință de presă, difuzată de toată mass-media, că din 15 mai se ridică restricțiile, premierul Florin Cîțu publică pe pagina sa de Facebook un video de un minut, realizat de Guvernul României, în care mesajul principal era: “Am învins pandemia. Ne întoarcem la normalitate”.

VIDEO. Clip realizat de Guvernul României în care e anunțată în mod festivist ridicarea restricțiilor, începând cu data de 15 mai - Sursa: Gov.ro

Dar înainte de festivismul afișat de prim-ministru, șeful statului anunțase de joi seara că ne “relaxăm pas cu pas”.

“Așadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanți - pe de-o parte, de evoluția pandemiei și, evident, de măsurat prin rata de incidență, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare”, a declarat Klaus Iohannis la jumătatea lunii mai. 

S-a ales praful de calendar, de măsuri și de reevaluare. A existat, totuși, o diferență de atitudine între cei doi, de la exuberanța infantilă a lui Florin Cîțu la optimismul reținut al președintelui, dar amândoi au transmis același lucru: pandemia fusese pusă sub control.

Nu-mi mai amintesc prea bine ce-am făcut în ziua de 15 mai, dar țin minte că am sperat ca ridicarea restricțiilor să nu distrugă campania de vaccinare. 

Mi-a fost clar că m-am înșelat imediat după ce am discutat cu câțiva medici și specialiști care erau îngroziți de ce s-a întâmplat.

Tot ce trăim azi, toată drama, criza sanitară, economică și politică, are o explicație în deciziile luate în acea zi.

15MaiRomania2021
După cum se poate observa, această dată a fost folosită de premierul Florin Cîțu ca o bornă care marchează sfârșitul pandemiei - Sursa: Gov.ro

În opinia mea, cei care au făcut calculele, au analizat pandemia, au discutat și au decis ridicarea bruscă a restricțiilor au greșit.

Îmi amintesc că la vremea respectivă discutam cu un medic care spunea că “măcar dacă lăsau masca obligatorie în interior și exterior și tot era un câștig” din punct de vedere al sănătății publice și al motivării pentru vaccinare. Dar n-a fost să fie.

Atunci, în acea zi, statul român a început să eșueze, sintagmă pe care o amintea și Klaus Iohannis în declarația sa după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

“Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit…nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor”, a declarat președintele în data de 1 octombrie. 

Această declarație poate fi extinsă la tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă.

La cinci luni de la momentul în care Florin Cîțu “a învins pandemia”, în România au murit 442 de oameni într-o singură zi și s-au îmbolnăvit peste 16.000 de oameni, înregistrându-se un dublu record tragic.

Toate statele europene au înregistrat o scădere a numărului de infectări în lunile aprilie, mai, dar în niciunul nu s-au ridicat restricțiile. Mai mult, au intensificat campania de vaccinare care trenase până atunci din cauza crizei de doze.

Doar în România a fost altfel, iar acum se văd consecințele. Rămâne un mister de ce nu s-a introdus mai devreme obligativitatea accesului în restaurante, cafenele și la evenimentele sociale a certificatului verde? De ce nimeni nu și-a asumat să creeze cu adevărat o strategie de vaccinare și nu s-o dărâme când abia începuse să funcționeze?

La o săptămână de la ridicarea restricțiilor, în 22 mai, se vaccinau 75.000 de persoane, cu 45.000 mai puțini. Iar scăderea a continuat în mod accelerat.

E bine să știm momentul în care începe un dezastru. E important să știm cum a început, iar singurul răspuns găsit până acum e că lupta politică din interiorul PNL a paralizat Guvernul și a dus la o serie de decizii greșite, inclusiv cele luate în data de 15 mai.

Florin Cîțu avea nevoie să câștige lupta cu pandemia pentru a se prezenta ca un supererou care, în final, câștigă partidul și România.

Premierul demis a vrut să fie un personaj pozitiv, încercând să controleze o poveste complicată care a depășit și imaginația celor care a creat-o.

Superman nu a fost o întâmplare, a fost modul prin care Florin Cîțu a încercat să câștige mintea și sufletul românilor. Până la urmă, strategia s-a sfârșit într-o tragedie. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇