Cât mai are Gabriela Firea? Ultimii centimetri ai lațului

Cât mai are Gabriela Firea? Ultimii centimetri ai lațului

Marcel Ciolacu l-a dat afară din Guvern pe Marius Budăi pentru că a simțit nevoia unei supape de descărcare a tensiunii publice ajunsă la un nivel foarte ridicat în scandalul azilelor. Iar demiterea ministrului Muncii, implicat până la gât și fără anvergură politică problematică, a fost la-ndemână.

Totodată, anunțul premierului privind modificarea legislației în domeniu cu ajutorul ONG-urilor e o mișcare de imagine menită să mai calmeze din temperatura socială. La fel, darea de seamă în privința controalelor, prezentată de vicepremierul Predoiu.

Nu este, și probabil că nici Marcel Ciolacu nu își dorește, să fie suficient.

ADVERTISING

Pentru că în odaia Guvernului a rămas cel mai mare elefant - Gabriela Firea, de-abia ea o reală problemă politică pentru dl Ciolacu, de care ar fi vrut să scape demult, dar care ridica riscuri majore în ecuația internă a PSD.

Grupul Stănescu – Firea este opoziția internă la Marcel Ciolacu și orice mișcare dură putea duce la război, după cum dna Firea a și amenințat în primele zile ale scandalului.

Dar acum nu are nevoie să genereze niciun război. Materialul clientului, livrat cu asupra de măsură de dna Firea, e mai mult decât suficient. Iar dacă ai suficientă răbdare să stai pe malul unui râu, mai devreme sau mai târziu vei vedea venind plutind cadavrul dușmanului tău.

Premierul Ciolacu a repetat că demisia lui Marius Budăi este o “reacție firească”. O sugestie destul de transparentă și pentru dna Firea.

Nu cred că exista vreo așteptare a premierului ca dna Firea să demisioneze. Ar însemna să-și asume o răspundere morala în scandal și, desigur, finalul carierei politice. Care oricum a venit, indiferent că-l acceptă sau nu.

Și atunci dl Ciolacu aplică o tactica veche: când dușmanul tău greșește, nu-l întrerupe. Iar dna Firea este într-o vrie provocată de propriile minciuni, care acum îi explodează în fata una după alta, cu documente.

Soțul Pandele știa ce se întâmplă pentru că Primăria Voluntari fusese nu numai sesizata, ci și dată în judecată de vecini. Sora participase la controale în azile. Ștefan Godei, tartorul de la Sf Gabriel cel Viteaz, a lucrat nu numai la Primăria Capitalei, ci și la cabinetul senatorial al dnei Firea.

Poate explica cineva de ce un om care își permite să spargă într-o noapte 25 de mii de lei pe maneliști și prostituate ar avea nevoie să lucreze ziua ca șofer? Pentru că e doar o interfață?

Când a început scandalul în presă, la începutul anului, ca la un semn, dl Godei a plecat de la cabinetul dnei Firea, sora și-a schimbat locul de muncă și consiliera–prietenă s-a retras din fundație.

Un lanț de minciuni și complicități se strânge în jurul Gabrielei Firea, pe care Marcel Ciolacu o îmbrățișează de ziua ei, privind cum îi fuge pământul de sub picioare.

PSD este un partid pragmatic care simte când ceva sau cineva îi face rău și se debarasează rapid de prejudiciu. Deja PSD a început să vadă în Gabriela Firea un pasiv politic. Rolul ei în Guvern era strict unul de imagine pe zona milosteniei și fix acest rol a fost dinamitat.

Ce milostenie socială să mai faci când tot anturajul tău e băgat până la gât în scandalul torturării tocmai a celor care ar fi trebuit să fie principalii beneficiari ai milosteniei? Ce milostenie să faci când ești în război deschis cu BOR?

Deja purtătorul de cuvânt al PSD, dl Romașcanu, a lăsat să se vadă o primă urmă de iritare la nivelul partidului într-o declarație la Digi24: ”Doamna Firea va trebui să explice această apropiere, dacă ea a existat, și să decidă în consecință. Va fi o întâlnire la vârful partidului zilele următoare și această speță probabil nu va putea fi evitată. Poate fi considerată o problemă de imagine din momentul în care această știre se rostogolește peste tot. Din perspectiva PSD, doamna Firea este prima care trebuie să explice”.

Asta după ce acum două zile dl Romașcanu deplângea atacul la dna Firea și respingea ideea demisiilor.

Este o chestiune de timp ca iritarea să se extindă ca o pată de ulei și dna Firea să își piardă baza politică. Iar atunci va putea fi extrasă fără niciun risc de tensiune, ba chiar cu generală ușurare. Și momentul nu e deloc departe, o chestiune de zile, până luni, spun unele surse.

Și nu aș exclude deloc ca până atunci să se exprime în scandalul azilelor însuși Patriarhul, ca ultimă cădere de cortină peste cariera politică a celei care nu a înțeles că nimeni nu poate păcăli pe toată lumea tot timpul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇