Bolile din scandalul Lasconi. Cine s-a ascuns după locomotiva oportunistă

Bolile din scandalul Lasconi. Cine s-a ascuns după locomotiva oportunistă

Scandalul Elena Lasconi este mai mult decât o întâmplare politică nefericită. Este un simptom important pentru o boală politică.

Nimeni nu îi contestă dnei Lasconi dreptul de a avea o opțiune personală în privința familiei și să o exprime printr-un vot, după cum susținătorii săi încearcă să inducă. Dar:

1. Referendumul din 2018, la care dna Lasconi a participat, nu a fost despre familie. A fost despre Dragnea. A fost mișcarea prin care Dragnea a încercat o contralovitură după protestele masive împotriva sa, a încercat să își recâștige susținerea populară și să dea o smetie Occidentului care susținea Justiția din România.

ADVERTISING

Cunosc conservatori convinși care au boicotat referendumul, la care ar fi votat DA conform convingerii lor, tocmai pentru că au înțeles miza lui Dragnea.

A încălca boicotarea mișcării lui Dragnea însemna că ori nu ai înțeles miza, ori nu îți păsa de ea, implicit de zecile de mii de oameni care ieșeau cu disperare în stradă ca să salveze țara și Justiția de Dragnea. Așa ceva descalifică iremediabil.

Ironic, cel care a organizat boicotul a fost USR, iar neatingerea cvorumului de prezență a reprezentat primul mare succes al partidului a cărui listă la europarlamentare dna Lasconi o conducea.

2. Atunci când ai convingeri conservatoare, repet, perfect legitime, nu ai ce căuta într-un partid liberal. Când ai convingeri conservatoare, nu ai ce căuta în grupul parlamentar european ALDE, unde dna Lasconi ar fi funcționat ca europarlamentar.

Sigur că în politica românească ne-am obișnuit să nu conteze ideologia. Și socialiștii, și PNL sunt conservatori. O aiureală!

Dar ar fi fost de așteptat ca o ofertă politică nouă să își asume și această clarificare, consecvența, nu același oportunism.

Asta nu e însă doar problema dnei Lasconi. USR, care se pretinde singurul partid liberal din România, este pe cale să facă alianță cu două partide conservatoare: PMP și Forța Dreptei, ai căror lideri au susținut deschis referendumul lui Dragnea.

Că dna Lasconi a ales USR din oportunism, nu din convingeri liberale, e destul de clar. Dar cred că și USR a ales-o pe dna Lasconi exact la fel, pentru că domnia sa dădea toate semnele adevăratelor sale convingeri. Crucile mari de la gât, invocarea lui Dumnezeu extrem de des sugerau conservatorismul, ceea ce liderii USR ar fi putut observa.

Dar cu mult mai importantă era popularitatea dnei Lasconi, pe care au hotărât să o transforme în locomotivă.

Punerea dnei Lasconi pe lista pentru PE a avut o tușă majoră de imoralitate politică, după ce domnia sa nu a încetat să promită la Câmpulung că este primar pentru cel puțin două mandate.

După anunțarea noii candidaturi a tot scăldat-o în privința intențiilor reale. Ce va alege până la urmă, primăria sau PE? Dar un electorat tot ar fi fost păcălit, în funcție de alegere: câmpulungenii care au avut încredere că va duce treaba la capăt sau cei care a fi votat lista USR pentru ea, ca mai apoi să o vadă că renunță la mandatul dat?

Ba era vehiculată și o candidatură prezidențială. Adică dna Lasconi era împinsă în bătălii care, în mod normal, ar fi trebuit să fie duse de președintele partidului. De ce nu deschide dl Drulă lista la PE? De ce nu candidează dl Drulă la prezidențiale? E un lider tânăr, ar trebui să fie vârful de lance, să intre în ring, să treacă prin testul focului.

Nu poți să vestești noua politică folosind mijloacele vechii politici, mai ales când vizezi un electorat sătul de vechea politică.

Reacția conducerii USR a fost greșită tocmai pentru că nu s-a sprijinit pe argumente principiale solide. Cătălin Drulă a invocat ca motiv al retragerii de pe listă scandalul din familia Lasconi. O prostie, asta nu e treaba partidului.

Motivele reale și valide erau asocierea cu mizele lui Dragnea și incompatibilitatea cu liberalismul. Dar cum să invoci liberalismul când defilezi la braț cu conservatorii?

Când o pui cu mâna ca să facă treaba de locomotivă a liderului ascuns după ea și apoi o scoți tot cu mâna într-un atac de panică, evident că îți bulversezi electoratul și deschizi calea unor atacuri politice greu de combătut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇