Alegerile din PNL, puse într-un moment nepotrivit

Alegerile din PNL, puse într-un moment nepotrivit

Miliardele de euro împrumutați au fost trimiși forțat la capitolul cheltuieli, adică au fost utilizați în majoritate pentru plata pensiilor și a salariilor bugetarilor. În această situație prilejuită de căderea economică cauzată de pandemie, nota bene, guvernul a mărit totuși suma trimisă la investiții. Acum însă banii PNRR sunt ca oaza pentru călătorul însetat care străbate deșertul. Dar între primăvara relaxărilor și desfacerea robinetului cu bani europeni timpul este, mi-e teamă, mult prea lung și n-am avea nevoie de întârzieri ci de scurtarea perioadei.

Chiar dacă deficitul bugetar este în limitele prognozate și am fost lăudați de FMI și de comisarii europeni, menținerea lui în cote s-a datorat mai degrabă împrumuturilor decât rezultatelor economice.

ADVERTISING

Investițiile pornite anul trecut nu aveau cum să-și arate roadele așa repede iar colectarea banilor n-a crescut defel. Horeca a tocat bani în loc să aducă venituri la buget și nu din vina ei, din vina pendemiei.

În acest context, întrebarea care se pune este nu dacă trebuia să ne împrumutăm, că eram obligați de pandemie să o facem. Întrebarea care rămâne este cum au fost cheltuiți banii împrumutați, mai exact cât din ei au fost folosiți pentru cheltuieli curente și câți pentru investiții. Poate că răspunsul este că cheltuielile au consumat cea mai mare parte din bani, iar asta nu convine nimănui, degeaba încearcă domnul Cîțu să ascundă acest adevăr.

Concluzia este simplă, din punct de vedere economic nu stăm bine deloc, chiar dacă cifrele macroeconomice ar dori să spună altceva. Am supraviețuit, am ținut barca pe linia de plutire și cam atât. Dacă vrem să navigăm, avem nevoie de vele și de scânduri de bordaj. Ca atare, trebuie pompați bani în investiții, dacă vrem să trecem cu bine economia prin perioada asta de convalescență, iar asta trebuie să o facă PNRR.

Dacă banii din PNRR sunt salvarea, ce puteam face ca să ajungem la ei fără prea mari neplăceri? Noi împrumuturi sau renunțarea mai devreme la măsurile anti-pandemie ca economia să înceapă să respire? Răspunsul logic ar fi că o combinație a celor două măsuri ar fi de dorit, dar deocamdată se vede doar relaxarea, despre împrumuturi domnul Cîțu nu spune nimic.

Împrumuturile de anul trecut au fost o încercare de susținere economică bazată pe consum și ea trebuie să continue măcar până ce banii din PNRR vor curge în cantitate suficientă ca economia să înceapă să crească pe baza lor. Din perspectiva asta, tăierile salariilor bugetarilor, așa cum se promisese în campania electorală, n-au mai fost făcute pentru că era nevoie de afluxul acestor bani ca să susțină consumul. Și nici anul acesta și poate nici până la jumătatea anului viitor nu se vor tăia salariile tot din acest motiv economic.

Întrebarea este dacă rezultate economice bune se vor înregistra și vara asta având în vedere competiția pentru șefia PNL. O lună din vară, de la sfârșitul lui august la sfârșitul lui septembrie, va fi deja pierdută din cauza campaniei. Umblatul pe la filiale și tratativele cu liderii locali îi vor mânca timpul premierului, care nu se va mai ocupa de implementarea măsurilor economice din PNRR.

S-ar putea obiecta că luna august e luna concediilor și că oricum în acea perioadă producția va scădea. S-ar putea susține ideea că Horeca, repornită, va contribui la buget. S-ar putea susține că este vorba doar de o lună, nimic mai mult.

Dar dacă se va pierde o lună cu implementarea proiectelor PNRR, asta ne va costa, pentru că guvernul va fi obligat să se împrumute de pe piață, nu va avea nici chef și nici timp de reforme ca să acceseze banii din PNRR. Dar asta ar însemna o pierdere de aproape două miliarde de euro, ceea ce nu este deloc puțin.

Alegerile astea din PNL pică cum nu se poate mai rău, nu aveam nevoie de ele acum. Bine ar fi fost ca ele să fie amânate până la jumătatea anului viitor, când impactul lor economic ar fi fost aproape nul, când guvernul ar fi mers înainte din inerție, fără să simtă absența premierului la Palatul Victoria. Alegerile astea vor amâna reformele și implementarea proiectelor PNRR, lucru ce este în dezavantajul nostru.

Alegerile de anul acesta ne vor costa bani buni, dar pot pune pariu că nu vom afla de la domnul Cîțu câți anume. Și mai ales ne va îndepărta, chiar și numai cu o lună, de perioada în care investițiile își vor fi făcut treaba, iar banii vor începe să fie recuperați. Adică din cauza alegerilor din PNL ne vom împrumuta mai scump.

Citește și alte informații relevante despre alegerile din PNL:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇