Reacții după ce Babasha a fost huiduit la concertul Coldplay: ”România este străbătută de un rasism profund", ”Odată cu fluierăturile a fugit bucuria”

Reacții după ce Babasha a fost huiduit la concertul Coldplay: ”România este străbătută de un rasism profund", ”Odată cu fluierăturile a fugit bucuria”

Momentul în care cântărețul de manele Babasha a fost huiduit când a cântat miercuri seara, la primul concert Coldplay de pe Arena Naţională din Bucureşti, a stârnit numeroase reacții.

Comentariile pe reţelele de socializare au fost diverse, cele mai multe însă au criticat momentul.

Dar artişti, jurnalişti, medici și sociologi nu au fost de acord cu reacția publicului, afirmând că "România este străbătută de un rasism profund" și că ”odată cu fluierăturile a fugit bucuria”.

Reacții de la artişti, jurnalişti, medici, sociologi

Unul dintre cei mai nonconformişti artişti români, Adi Despot de la Viţa de Vie, a avut o reacţie rapidă în apărarea tânărului manelist.

ADVERTISING

"1. Cea mai buna pe care am auzit-o e ca "au venit Coldplay si, in zi de sarbatoare, in loc sa prezinte parintilor sotia noastra, au prezentat amanta!".

2.Live & learn, corporate earthlings, care este cu adevarat valoarea trendului yt si, in general, a mult doritelor cifre pe care le produce un artist de moment in digital, singura unitate de masura pe care o aveti la indemana.

3.Cat despre Babasha, bravo, dude! Sa canti cum ai facut-o, in fata unui stadion care te huiduie, it's so fckn rock'n roll incat n-are cum sa nu fie bine. Ba chiar te invidiez ca nu am fost eu in locul tau, sa ma scald in oceanul ala de ipocrizie”, a scris pe Facebook Adrian Despot.

ADVERTISING

În opinia jurnalistului Cătălin Striblea, Chris Martin nu se sperie de rasism și nici nu ne-am făcut de ruşine. Are si un mesaj pentru Babasha: "Copile, nu pune la suflet, ai fost bun. Şi nu toată ţara te fluieră!"

"Nu cred că Martin se sperie de rasism, că asta a fost. Şi nici nu ne-am făcut de ruşine. Au văzut cetăţenii ăştia rasism în Anglia şi America de suntem noi copii. Dar îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria. Oamenii aceştia doi s-au simţit bine împreună şi au vrut să facă un moment memorabil. De altfel, tot concertul este o bucurie. Am văzut trupe mari multe, la Bucureşti şi în altă parte. Unele cântă imnuri, altele au forţă, unele sunt trupe cult, definitorii.

ADVERTISING

Dar Coldplay este doar bucurie. Am văzut oameni plutind la începutul concertului. Oamenii aceştia cântă şi pictează în acelaşi timp cu mii de culori. E cel mai frumos concept de concert pe care l-am văzut. Fericirea era pe chipul lor şi a lui Martin. ”Mulţumesc că m-aţi aşteptat 25 de ani.” Bucuria asta a fugit. Jumătate de oră după abia a mai vorbit cu publicul. De unde stăteam am văzut caravana de maşini pregătită de plecare chiar de la acel moment”, a scris Striblea pe Facebook.

Postarea sa a fost distribuită și de sociologul Gelu Duminică. De altfel, și el comentase anterior subiectul.

”O "manea" cântată de un tip care a performat acompaniat de solistul Coldplay a fost huiduită de un întreg stadion timp de câteva minute.

Bineînțeles, după eveniment cei care au huiduit se duc să mănânce o saorma cu de toate și să bea o bere la Hanul Drumețului. Bre, asta e România în toată splendoarea ei!”, a scris Gelu Duminică pe Facebook.

La rândul sau, Gabriel Diaconu, medic psihiatru, consideră că România e străbătută de un rasism profund.

"Nu mă îndoiesc că dacă ar fi fost cântat Phoenix, sau Cargo, dacă s-ar fi cântat Compact sau Iris, Semnal M sau Mirabela Dauer, efectul ar fi fost sensibil altul. Şi dacă s-ar fi cântat imnul Mauritaniei, de fapt, nu contează.

Ce contează e că o puzderie de oameni care nu şi-au verificat niciodată, de fapt, foarte bine oglinda personală se indignează că aşa ceva a fost posibil. Aşa ceva… România e străbătută de un rasism profund. Când nu-l trăieşte cultural îl urlă societal. Iar astăzi, ca şi ieri, s-ar putea că dacă un copil nu e cuminte mămica lui o să-i spună 'dacă nu eşti cuminte te dau la ţigani'", a scris medicul pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇