Urmează trei zile de căldură sufocantă, dar și averse, vijelii și grindină. Au fost emise 5 alerte cod portocaliu și galben

Urmează trei zile de căldură sufocantă, dar și averse, vijelii și grindină. Au fost emise 5 alerte cod portocaliu și galben

Urmează trei zile de căldură sufocantă, în special în jumătatea de sud a țării, dar și furtuni în mai multe județe. Meteorologii au emis în acest sens 5 avertizări cod galben și portocaliu.

Să începem cu avertizările de caniculă. Prima, cod galben, este valabilă miercuri pentru regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice.

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

ADVERTISING

A doua atenționare de caniculă, cod portocaliu, este valabilă tot azi și vizează Oltenia și Muntenia. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

image-39

Vin și furtunile

În ceea ce privește avertizările de furtună, de azi de la ora 12.00 și până vineri la ora 02.00 va fi în vigoare o atenționare cod galben. Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri, îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi și în sud-vest și sud.

ADVERTISING

Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină.

Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri.

A doua avertizare, cod portocaliu, este valabilă miercuri între orele 14.00 și 22.00. Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

ADVERTISING

Iar a treia avertizare de furtună, tot cod portocaliu, intră în vigoare joi la ora 03.00 și este valabilă până la ora 22.00. Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

image-40

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇