Seceta face ravagii în 14 judeţe, Ciucă zice să nu ne facem griji

Seceta face ravagii în 14 judeţe, Ciucă zice să nu ne facem griji

Peste 70.000 de hectare de culturi din 14 județe sunt afectate de seceta pedologică, a anunțat joi Ministerul Agriculturii. Cu toate acestea, premierul Ciucă spune că România are suficient grâu, porumb și floarea soarelui și nu există motive de îngrijorare.

Seceta pedologică a distrus 70.562 hectare cultivate în județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui și Ilfov. Datele au fost transmise de prefecți la Ministerul Agriculturii și includ doar culturile la care s-a încheiat recoltarea, informează Mediafax.

ADVERTISING

Procesul de constatare este în plină desfășurare și la culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui), iar comisiile se află pe teren pentru a evalua și înregistra pagubele produse, urmând că acestea să fie comunicate periodic.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în fiecare județ este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor ca urmare a secetei pedologice este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciucă spune că avem de toate

Chiar dacă seceta a compromis culturile agricole în 14 județe și a provocat probleme în alimentarea cu apă, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România are suficient grâu pentru consumul propriu și pentru export, dar și cantitățile necesare de porumb și floarea soarelui.

"Culturile de toamnă se recoltează acum și din analiza care s-a făcut avem suficient grâu pentru consumul propriu, pentru însămânțat și pentru celelalte activități la care se folosește, dar și pentru exportat", a spus Ciucă.

ADVERTISING

"La porumb si floarea soarelui nu există motiv de îngrijorare, avem rezerve", a precizat acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇