Ni se cere să raționalizăm apa. Seceta afectează grav multe părți din România

Ni se cere să raționalizăm apa. Seceta afectează grav multe părți din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România este grav afectată de secetă și în multe localități deja autoritățile au decis raționalizarea apei, având în vedere că situația nu se va schimba curând, ba chiar se va înrăutăți.

Apele Române au transmis marți un apel general la populația, arătând că deja 115 localități din 7 județe sunt afectate de secetă, fiind activat „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare”, ceea ce înseamnă ca apa potabilă să fie folosită exclusiv pentru uz menajer.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, precizează instituţia, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

La acest moment rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de Apele Române şi Hidroelectrica este de 3,45 miliarde mc de apă și poate asigura necesarul pentru toţi beneficiarii în regim centralizat, estimările arată că la finalul lunii iulie va scădea cu 14%.

Conform ANAR, în prezent sunt afectate de secetă 28 de localităţi din judeţele Botoşani şi Galaţi, 77 de localităţi în judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, 5 localităţi în judeţul Cluj şi alte 5 în judeţul Argeş.

Probleme sunt și în Ilfov, unde operatorul de apă-canal a anunțat că a fost nevoit să limiteze alimentarea cu apă potabilă în Periș, Domnești, Ciolpani, Cernica și Bragadiru în anumite intervale orare. Apa Nova precizează că este vorba de 2-3 ore, dar nu indică intervalul exact.

ADVERTISING

În orice caz, aici este vorba de remedierea unor avarii la reţeaua publică de alimentare şi refacerea rezervelor de apă din rezervoarele tampon proprii, care fuseseră subdimensionate, astfel că nu fac față și necesarului de apă pentru udarea grădinilor sau irigarea terenurilor publice.

Și în localitatea Sanpaul din judeţul Harghita a fost aplicat la un anumit grad planul de raționalizare a apei, ca și în municipiul Vaslui şi comunele Lipovăţ şi Muntenii de Jos.

În prezent, pentru Centrala Nucleara Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1,02 metri până la declanşarea treptei I de restricţii – prealertă şi nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇