Alerta de furtuni ajunge şi la Bucureşti: E cod portocaliu în 22 de judeţe şi galben în rest

Alerta de furtuni ajunge şi la Bucureşti: E cod portocaliu în 22 de judeţe şi galben în rest

ANM a actualizat miercuri dimineaţă avertizările meteo. Astfel, avem două alerte de tip cod galben şi portocaliu de furtuni, valabile până joi, dar şi un cod galben de caniculă, însă mult restrâns, doar pentru zona de sud-est, fără Dobrogea.

Codul galben de vijelii şi ploi a intrat în vigoare la 10:30 şi ţine până joi, la ora 12:00.

Sunt vizate județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Olt, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Bacău și Vaslui.

În intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...40 l/mp.

ADVERTISING

Codul portocaliu, care vizează Capitala şi 22 de judeţe, este valabil 24 de ore, de miercuri la 12:00 până joi, tot la 12:00.

Sunt vizate județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași.

În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70...80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp.

Foto: ANM

Căldura o lasă mai moale

Miercuri mai avem parte şi de caniculă, dar într-o mai mică parte din ţară faţă de zilele trecute.

Valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Vine furtuna şi la Bucureşti

De miercuri după-amiaza în Capitală sunt așteptate ploi și vijelii, se arată în prognoza specială pentru București.

ADVERTISING

Astfel, miercuri, vremea va fi caniculară, cu o temperatură maximă în jurul a 35 de grade.

Începând de după-amiază va crește probabilitatea pentru înnorări accentuate, intensificări ale vântului, vijelii și, mai ales în cursul nopții de miercuri spre joi și al dimineții de joi, pentru descărcări electrice și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în medie de 10-15 l/mp; în unele cartiere se pot depăși 30-35 l/mp.

În cursul nopții de miercuri spre joi, temperatura minimă va fi de 18-20 de grade.

Ciucă a sesizat că plouă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a solicitat o analiză privitoare la fenomenele meteo extreme din România și la planurile de intervenții în urma apariției unor calamități.

Anunțul a fost făcut miercuri, înainte de ședința de guvern.

„Este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministerele de linie, să asigurăm o activitate coordonată cu autoritățile locale. Vă cer ca în continuare să avem un plan cât se poate de coerent de intervenție... să reacționăm oportun... Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbesc doar de ploile abundente care local au provocat inundații, vorbesc și despre efectele secetei”, a declarat Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇