Topul celor mai poluate orașe. Bucureștiul stă mai rău decât Kievul

Topul celor mai poluate orașe. Bucureștiul stă mai rău decât Kievul
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Străzile din capitala Vietnamului, Hanoi, au fost învăluite luni de un smog dens care a redus dramatic vizibilitatea, din cauza poluării atmosferice cauzate de nivelurile ridicate de particule provenite din emisiile vehiculelor şi de praful fin asociat cu industria de construcţii.

Nivelul particulelor mici periculoase – cunoscute sub numele de PM2,5 – din aerul din Hanoi era de 186 micrograme pe metru cub la sfârşitul zilei de luni, cel mai ridicat nivel dintr-o listă cu cele mai poluate oraşe din lume, potrivit datelor furnizate de AirVisual, care oferă informaţii independente privind poluarea aerului la nivel mondial prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.

ADVERTISING

„Acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră", a declarat Duong Kim Oanh, un locuitor din Hanoi de 58 de ani. „Cred că poluarea din Hanoi este cauzată de un număr mare de vehicule personale şi de praful fin provenit de la toate construcţiile, plus această vreme rece", a adăugat el.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2021, emisiile provenite de la cele 8 milioane de vehicule înregistrate în Hanoi au reprezentat 30% din poluarea cu particule, iar emisiile din industrie alte 30%.

Poluarea „va afecta sistemul respirator al oamenilor, făcându-i pe oameni să se simtă rău sau chiar să se sufoce", a declarat Pham Thi Phuong, un alt locuitor din Hanoi.

ADVERTISING

Poluarea nu afectează doar sănătatea, ci și economia. Aproape 100 de curse aeriene spre şi de la Aeroportul internaţional din Hanoi au fost amânate sau deviate spre alte oraşe pe 2 februarie din cauza smogului.

Potrivit clasamentului live publicat luni de aplicaţia AirVisual, topul 10 al celor mai poluate oraşe din lume arăta astfel:

  • Hanoi (Vietnam)
  • Teheran (Iran)
  • Chengdu (China)
  • Cracovia (Polonia)
  • Dhaka (Bangladesh)
  • Accra (Ghana)
  • Dubai (Emiratele Arabe Unite)
  • Hangzhou (China)
  • Bişkek (Kârgâzstan)
  • Chongqing (China).
ADVERTISING

Bucureşti ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate.

Capitala României este devansată în această listă de mai multe oraşe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wroclaw (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) şi Varşovia (Polonia, locul 32), dar se situează în faţa altor oraşe de pe continentul european care sunt mai puţin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) şi Sofia (Bulgaria, locul 50).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇