Fact checking-ul săptămânii: Afirmații nefondate despre presupusul val de decese în rândul sportivilor datorate vaccinului Covid-19

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații nefondate despre presupusul val de decese în rândul sportivilor datorate vaccinului Covid-19

O imagine cu un presupus tweet scris de către un anumit „Dr. Benjamin Eidelman” a fost distribuită online la scurt timp după prăbușirea pe teren a jucătorului de fotbal american Damar Hamlin.

În acest tweet, presupusul doctor declara că i-a administrat lui Hamlin un vaccin Covid-19 (rapel) chiar cu câteva zile înainte ca acesta să sufere un stop cardiac în timpul unui meci. Contul asociat cu acel tweet a dispărut între timp.

Alte postări, care promovau, sub hastag-ul #DamarHarlin, aceleași informații lipsite de dovezi, s-au viralizat aproape instantaneu după colapsul sportivului, adunând milioane de vizualizări.   

ADVERTISING

Cardiologii susțin că au existat cazuri în care sportivii au suferit subit accidente cardiace fatale și stop cardiac cu mult înainte de pandemia Covid-19 și că nu au observat, în contextul vaccinării antiCovid, o creștere dramatică a unor astfel de cazuri, așa cum se afirmă pe rețelele sociale.

Această știre falsă este parte dintr-un val de informații inexacte, eronate sau înșelătoare ce promovează narațiunea conform căreia ar exista o legătură directă între cazurile sportivilor ce se prăbușesc și chiar mor în timpul unor evenimente sportive și vaccinurile Covid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un caz similar, exploatat de către narațiunile conspiraționiste, este cel al decesului jurnalistului sportiv Grant Wahl care s-a prăbușit în timpul unei transmisiuni de la Cupa Mondială din Qatar. Jurnalistul sportiv a murit din cauza unui anevrism de aortă, o afecțiune care nu are legătură cu niciun vaccin, a confirmat soția sa, dr. Céline Gounder, într-o declarație publică.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Există o creștere vertiginoasă a ratei deceselor în rândul sportivilor, iar vaccinul Covid-19 este cauza principală.”

ADVERTISING

“Vaccinul Covid-19 este foarte riscant și provoacă afecțiuni cardiace fatale.”

Evaluarea noastră: informațiile apărute în mediul online sunt neîntemeiate, nu prezintă dovezi și sunt, de fapt, tactici înșelătoare ce asociază vaccinul Covid cu un presupus val de decese și boli din cauze cardiace în rândul celor mai sănătoși oameni, adesea sportivi.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com  Zero Evidence ‘Dr. Benjamin Eidelman’ Gave Damar Hamlin COVID Booster Days Before Collapse

Apnews.com – World Cup reporter’s fatal heart condition unrelated to COVID vaccine

Apnews.com  Hamlin’s collapse spurs new wave of vaccine misinformation

Washington Post NFL player Hamlin’s collapse sparks rise in covid misinformation


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇