Fact checking-ul săptămânii: Fotografii vechi din 2016 și reciclate în context fals

Fact checking-ul săptămânii: Fotografii vechi din 2016 și reciclate în context fals

Informații de context

Mai multe fotografii care circulă în spațiul online susțin că Ucraina „a folosit actori pe post de victime” în timpul războiului actual. Colajul format din patru fotografii prezintă două femei, dintre care una poartă uniformă militară și aplică un machiaj care imită câteva răni și leziuni. Potrivit postărilor, fotografiile sunt dovada că „ucrainenii au trucat scene ale unor crime”, iar aceste „scene” vor fi „distribuite de mass-media occidentale”.

Aceste fotografii au circulat recent în spațiul online internațional, în limba engleză, dar pot fi regăsite și în spațiul online rus, unde au fost însoțite de descrieri, precum: „au pregătit o înscenare cu civilii uciși de ruși în Herson” sau „luptătorii ucraineni pregătesc falsuri”.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

O căutare cu ajutorul Google Images nu a oferit rezultate relevante care ar indica sursa fotografiilor. Myth Detector a constatat că fotografiile se găsesc în spațiul online doar în colajul și în cadrul postărilor care au circulat recent, iar pentru a verifica sursa fotografiilor, organizația a folosit instrumentul de recunoaștere facială PimEyes.

Astfel, a fost identificată una dintre femeile prezentate în imagini, și anume Liudmila Bileka. Aceasta oferă cursuri de prim ajutor în cadrul organizației ucrainene TacCat. Pagina personală de Facebook a acesteia confirmă că Liudmila Bileka implementează cursuri de prim ajutor, iar pagina organizației TacCat include numeroase fotografii care arată manechine și machiajul folosite în timpul antrenamentelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

     sursa: facebook.com

În ceea ce privește fotografiile folosite în postările care au circulat recent, una dintre acestea a fost publicată de Liudmila Bileka pe Instagram în 2016, iar descrierea arată că fotografia a fost realizată în timpul unui antrenament de prim ajutor. De asemenea, Liudmila Bileka a confirmat pentru Myth Detector că fotografiile reflectă antrenamentul din 2016 și nu au legătură cu războiul care se desfășoară în prezent în Ucraina.

                                                                       sursa: instagram.com

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi:

  • „Războiul din Ucraina este fabricat/ regizat”, „Ucraina  înscenează atacuri pentru a discredita Rusia/ pentru a cere mai multe arme”;
  • „Victimele războiului sunt actori de criză”;
  • „Mass media occidentale/ globaliste ascund adevărul/ manipulează”.

Evaluarea noastră: fotografii mai vechi, reciclate și utilizate în context fals

ADVERTISING

În baza analizei noastre, considerăm că fotografiile care au circulat recent în spațiul online pentru a susține că Ucraina „înscenează atacuri sau crime” nu au legătură cu războiul din Ucraina, fiind realizate în 2016 în cadrul unui antrenament de prim ajutor.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

mythdetector.ge – ВОЙНА В УКРАИНЕ В 2022 ГОДУ ИЛИ ТРЕНИНГ ПО ОКАЗАНИЮ ПЕРВОЙ ПОМОЩИ В 2016 ГОДУ — ЧТО ОТРАЖАЕТ ФОТОКОЛЛАЖ?

reuters.com – Photos show casualty training not Ukraine ‘faking’ injuries

pimeyes.com – Face Search Engine Reverse Image Search

taccat.business.site – TACCAT FIRST AID


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇