Singura insectă din Antarctica e în pericol de dispariție

Singura insectă din Antarctica e în pericol de dispariție

Dacă temperaturile vor continua să crească – și toate premisele arată că așa va fi -, singura insectă din Antarctica, Musculița Antarctică (Belgica antarctica), cel mai probabil va dispărea, sunt de părere oamenii de știință.

Musculița Antarctică (Belgica antarctica) e singura insectă originară din Antarctica. Mică, cu două aripi și trăind în zonele mlăștinoase, aceasta și-a pierdut capacitatea de a zbura și s-a adaptat în acest mediu rece.

Are un ciclu de viață de numai 2 ani și cea mai mare parte a timpului şi-o petrece într-una dintre cele patru stadii larvare, scrie Phys.org.

ADVERTISING

Larvele trăiesc în paturi umede de mușchi sau alge și supraviețuiesc hrănindu-se cu ce găsesc în mediul imediat înconjurător. În perioadele cele mai reci ale iernii, când mediul lor îngheață, larvele se deshidratează, corpul lor înghețând fără a păți nimic.

Pe măsură ce temperaturile cresc din nou, larvele profită de umiditatea ridicată pentru a se rehidrata. Numai că o eventuală creștere a temperaturilor nu doar că ar îngreuna acest proces, dar cele mai multe dintre insecte nu ar supraviețui, a conchis o echipă internațională de oameni de știință.

ADVERTISING

Testele la care au fost supuse larvele în laborator au implicat plasarea lor în medii care simulau condițiile din mediul lor natural din prezent și pe cele care ar exista dacă ar crește temperaturile. Testarea a durat șase luni, suficient de mult pentru a le permite larvelor să răspundă, așa cum ar face-o în sălbăticie.

Cercetătorii au descoperit că chiar și schimbările mici de temperatură au avut un impact dramatic asupra larvelor. Cu cât temperatura a fost mai mare, cu atât a supraviețuit un număr mai mic de larve.

ADVERTISING

Totodată, oamenii de știință au descoperit că depozitele de energie au fost afectate, ceea ce a dus la un comportament lent, care micșorează din nou șansele de supraviețuire ale fiecărui individ.

Concluzia cercetătorilor este aceea că, dacă temperaturile vor crește în Antarctica, este puțin probabil ca aceste insecte să supraviețuiască.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇