Peste 900 de specii de microbi nemaivăzute până acum, printre care şi unele care pot fi foarte periculoase pentru om, au fost descoperite în interiorul ghețarilor de pe platoul tibetan.
Analiza genomurilor microbilor arată că unii dintre ei ar putea genera noi pandemii odată eliberaţi în urma topirii gheţii, scrie Live Science.
Un grup de cercetători de la Academia Chineză de Științe a prelevat mostre de gheață de la 21 de ghețari de pe platoul tibetan din Asia şi au secvențiat, în premieră, ADN-ul organismelor microscopice din gheață. Au fost găsite 968 de specii de microbi, majoritatea bacterii, dar şi alge, arhee şi ciuperci, o diversitate surprinzător de mare având în vedere mediul extrem în care aceste organisme trăiesc.
În jur de 98 la sută dintre speciile identificate în mostrele de gheaţă nu au mai fost întâlnite până acum de oamenii de ştiinţă.
Autorii studiului, care a fost publicat în jurnalul Nature Biotechnology, nu au putut stabili cu exactitate vârstă acestor microbi, însă cercetări anterioare au arătat că este posibil să readuci la viaţă microbi care au fost închişi în gheaţă chiar şi 10.000 de ani.
Descoperirea este una alarmantă, deoarece, ca urmare a topirii rapide a gheţarilor, este posibil să fie eliberate în mediu organisme patogene, care pot fi foarte periculoase pentru om şi pentru alte organisme, avertizează cercetătorii. Aceştia au identificat 27.000 de potențiali factori de virulență – molecule care ajută bacteriile să invadeze și să colonizeze potențiale gazde –, iar 47 la sută dintre aceşti factori nu au mai fost văzuţi până acum, astfel încât nu se poate şti cât de periculoase pot fi aceste bacterii.
Chiar dacă bacteriile nu supravieţuiesc mult timp după ce sunt eliberate din gheaţă, ele pot transmite o parte din virulenţa lor bacteriilor cu care interacţionează. În special această interacţiune dintre microbii din gheaţă şi microorganismele moderne poate fi periculoasă, mai scriu cercetătorii.
Pentru ca tabloul să fie complet, ghețarii de pe platoul tibetan alimentează cu apă dulce cursuri de apă ca fluviul Yangtze, fluviul Galben și Gangele, care alimentează două dintre cele mai populate țări din lume, China și India, şi ştim deja că pandemiile se răspândesc cel mai repede în astfel de regiuni.
Situaţia nu este una specifică Asiei. În lume există peste 20.000 de gheţari, care acoperă 10 la sută din suprafaţa pământului, şi probabil că fiecare are o comunitate microbiană unică. Un studiu din aprilie 2021 a arătat că aproape toţi gheţarii de pe pământ au avut o rată accelerată de topire în ultimii 20 de ani.
Există totuşi şi o parte bună. Pe baza descoperirilor lor, cercetătorii au creat un catalog numit Tibetan Glacier Genome and Gene (TG2G), care ar putea fi folosit ca instrument pentru identificarea unor resurse potenţial valoroase pentru medicină, produse cosmetice sau alte tehnologii.
C.S.